URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2022, 15:31

Medicul Virgil Musta, prins de DNA că s-a folosit de asistentele medicale de la spitalul public pentru business-ul său privat. Le-a pus să preia probe pentru teste PCR

Medicul Virgil Musta, prins de DNA că s-a folosit de asistentele medicale de la spitalul public pentru business-ul său privat. Le-a pus să preia probe pentru teste PCR foto: Facebook / Spitalul Victor Babeș din Timișoara
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Medicul Virgil Musta, devenit cunoscut în România după izbucnirea pandemiei datorită activității sale ca medic - șef de secție la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, precum și datorită intervențiilor sale televizate pe tema Covid19, a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție. 

Plătite de stat, muncă în privat

Procurorii DNA îl acuză că s-a folosit de trei asistente medicale angajate la spitalul public din Timișoara pentru a lucra la clinica sa privată, unde, vreme de câteva luni, în fiecare dimineață (între orele 7 și 10), ar fi preluat probe pentru efectuarea de teste Covid de tip PCR. 

„În perioada 21 iulie - 09 noiembrie 2020, inculpatul Musta Virgil Filaret, cu intenție, ar fi determinat trei asistente medicale să presteze servicii medicale în beneficiul societății la care el era asociat, în timp ce acestea se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu la unitatea publică, respectiv Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie dr. Victor Babeș Timișoara”, se arată într-un comunicat de presă trimis marți de DNA. 

Concret, cele trei femei prestau pentru o firmă medicală privată, în tot acest timp fiind plătite din bani publici, arată DNA. 

Foloase necuvenite

„Folosindu-se de influența pe care o avea în calitatea sa de medic șef de secție, inculpatul le-ar fi determinat pe cele trei asistente, în mod direct sau prin intermediul inculpatei Paica Dana Mihaela, să preleveze probe biologice în vederea depistării infecției cu virusul SARS CoV-2, să încaseze contravaloarea testelor RT-PCR și să elibereze bonuri fiscale în beneficiul societății comerciale private la care acesta era asociat (utilizând o casă de marcat mobilă)”, se mai precizează în comunicat. 

Conform procurorilor, s-ar fi generat un prejudiciu de 12.713 lei în dauna Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara. Pe de altă parte, „societatea privată, la care asociat este inculpatul Musta Virgil Filaret, ar fi obținut foloase necuvenite în valoare totală de 172.508 de lei”. 

Chiar și așa, a transmis DNA, Spitalul dr. Victor Babeș a ales să nu se constituie parte civilă în cauză. 

Procurorii au pus sechestru asigurător pe suma de 12.173 de lei dintr-un cont bancar deținut de Musta. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Timiș. 

Afaceri de familie

Publicația Libertatea a dezvăluit în toamna anului 2020 că spitalul Victor Babeș are un contract cu firma în care asociat este chiar Musta, Profilaxis SRL.

Potrivit ziarului, timișorenii cumpărau teste Covid la clinica privată a familiei doctorului Musta, iar spitalul public le prelucra, clinica neavând nici oamenii și nici aparatura PCR necesară. Din 300 de lei pe fiecare test COVID, clinica doctorului Musta lua 83%, iar spitalul public care le prelucra, 17%. 

Abuz în serviciu

În dosarul DNA, Virgil Filaret Musta a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de „instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul”. 

În același dosar, Diana Luminița Manolescu, director medical al spitalului, și Maria Diana Albu, asistent medical coordonator al Ambulatoriului de boli infecțioase în același spital, au fost trimise în judecată pentru „abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul”.

Cele două „și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că nu au făcut niciun demers pentru constatarea abaterilor disciplinare și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare sau, după caz, sesizarea Comisiei de cercetare disciplinară în vederea sancționării celor trei asistente medicale. Mai mult, inculpata Albu Maria Diana ar fi întocmit, iar inculpata Manolescu Diana Luminița ar fi aprobat foile colective de prezență în conținutul cărora au fost evidențiate formal orele lucrate de cele trei asistente”.

În fine, Dana Mihaela Paica, medic la clinica privată a lui Musta, a fost la rându-i trimisă în judecată pentru instigare la abuz în serviciu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON