URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Februarie 2010, 16:52

Medici sancţionaţi la Spitalul Judeţean, după ce un tânăr a murit în urma unei operaţii de tibie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Marius Pîrcioagă, a anunţat, luni, printr-un comunicat de presă, că a finalizat ancheta la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, unde un tânăr de 17 ani a decedat în urmă cu două săptămâni, în urma unei operaţii de tibie.

Operaţie banală

Sâmbătă, 6 februarie, adolescentul, originar din Biharia, se afla în Piaţa Unirii din Oradea, şi a vrut să traverseze strada pe roşu, în apropierea unei treceri de pietoni, când a fost acroşat de o maşină. El a ajuns la Unitatea de Primire a Ugenţelor a Spitalului Judeţean cu fractură de tibie, piramidă nazală şi multiple leziuni la nivelul antebraţelor, care nu i-ar fi pus viaţa în pericol, dar totuşi, a murit patru zile mai târziu, după o banală operaţie de tibie.

"Rezultatul autopsiei a arătat că tânărul a decedat în urma unei embolii grăsoase, adică mici bucăţi de grăsime s-au mobilizat de la nivelul focarului de fractură până la nivelul plămânului şi creierului. Mortalitatea în asemenea cazuri este de peste 85%. E un accident postoperator care nu se poate preveni", a explicat dr. Florian Bodog, managerul spitalului, precizând că afecţiunea este des întâlnită în rândul tinerilor şi nu poate fi evitată când apare.

Imediat, familia a început să acuze medicii orădeni de malpraxis, reclamând că nu s-au ocupat cum ar fi trebuit de copil şi că l-au lăsat să zacă, din cauză că accidentul s-a petrecut în weekend. "Dacă a avut atâtea traumatisme, cum de nu a ajuns la reanimare?", se întreabă părinţii, afirmând, totodată, că de sâmbăta până lunea băiatului nu i s-a făcut mai nimic. "I s-a făcut tomograf imediat după accident şi atât. Ne întrebăm de ce nu s-a repetat duminică sau luni tomograful, ca să vadă dacă băiatul are sau nu ceva la cap?", spune mama, precizând, totodată, că băiatul nici măcar nu i-au fost curăţate zgârâieturile de pe frunte până luni dimineaţă.

Cazul a ajuns în atenţia DSP, o comisie de specialişti a început o anchetă, iar rezultatele acesteia au fost date publicităţii luni. Inspectorii au găsit disfuncţionalităţi în modul de internare a tânărului pacient, dar nu s-au pronunţat asupra vreunei culpe medicale.

"Abateri organizatorice"

După ce au discutat cu familia băiatului şi cu medicii, dar şi în urma analizării înscrisurilor şi înregistrărilor video de la Unitatea de Primie a Urgenţelor din ziua producerii accidentului, inspectorii DSP au concluzionat că "internarea pacientului prin liniile de gardă ale spitalului, ortopedie şi chirurgie, a prezentat disfuncţionalităţi şi neconcordanţe faţă de prevederile actelor normative în vigoare", a precizat şeful DSP, care a dispus conducerii spitalului şi o serie de măsuri.

Astfel, cel puţin până la finalizarea cercetărilor, medicii titulari din gărzile de ortopedie şi chirurgie din 6 şi 7 februarie au fost suspendaţi din activitatea de gardă, "dar nu mai puţin de o lună de zile", iar conducerea spitalului trebuie să revizuiască toate procedurile cu privire la managementul asistenţei medicale şi al îngrijirilor acordate în spital.

"Factorii de conducere ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea vor intensifica măsurile de control intern, deoarece au obligaţia de a lua măsuri, conform prevederilor legale în vigoare, împotriva oricăror abateri organizatorice şi administrative care survin în managementul asistenţei medicale şi al îngrijirilor de sănătate", a mai spus Marius Pîrcioagă, fără alte detalii despre caz.

Nici managerul Florian Bodog nu a dat lămuriri suplimentare, motivând acest caz este încă anchetat de consiliul administrativ al unităţii, dar şi de organismul profesional al medicilor. "Au fost sancţionaţi doi medici şi o asistentă care au fost de serviciu în acea seară. Nefăcând gărzi, li se scade o parte din salariu şi nu mai au acel spor. Situaţia e foarte delicată şi nu pot fac afirmaţii despre partea medicală a cazului, pentru că e o anchetă în desfăşurare, la Colegiul Medicilor. În plus, comisia noastră studiază încă dacă, din punct de vedere administrativ, s-au greşit protocoalele, modul de internare şi traseul pacientului", a afirmat Bodog.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Secu e in floare
Cu alte cuvinte, vor astepta sa treaca timpul si sa se calmeze spiritele. Asa vor ei sa rezolve totul. Asa fac petrelistii !!! Se fac ca ploua iar dupa 2 luni le revine graiul la loc, cu scarbosenia si tupeul obisnuit!!! Criminali! Ati omorat oamenii prin beciuri si puscarii inainte de 89, omorati si acuma!!!!
Postat 22 Februarie 2010, 22:04 de Securisto pedelistii
"P.C.R.-ul, este in ...toate!"
I. Un medic "pur sange" (ex: de UMF Cluj-Napoca s.a.), care a intrat la facultate, din prima incercare, nu s-a putut gasi? II. Probabil, ca nu! Ca si in cazul altor "numiri politice": daca ai un IQ mai mare si coloana mai "rigida", nu esti bun!
Postat 22 Februarie 2010, 19:15 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON