URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2022, 14:31

MCV, Schengen şi realitatea tristă a Justiţiei de azi

MCV, Schengen şi realitatea tristă a Justiţiei de azi Ilustrație generică, sursa: INQUAM Photos - Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultimele luni asistăm, zi de zi, la ştiri despre sistemul judiciar şi despre reformarea sa, însă, la o analiză un pic mai aprofundată, ne dăm seama cât de jos a putut să ajungă Justiţia azi. Întrebarea e una simplă: am atins fundul gropii şi, natural, nu putem să o luăm decât în sus sau, dimpotrivă, putem merge şi mai jos?

La începutul toamnei am asistat la o accelerare a discuţiilor şi evenimentelor legate de noile legi ale Justiţiei. Într-un final acestea au fost adoptate şi au intrat de curând în vigoare. A fost ridicat şi celebrul MCV astfel încât, teoretic, situaţia sună bine.

În realitate, însă, noile legi nu aduc nimic nou, doar schimbă unele mecanisme "de putere" interne prin care anumite grupuri pot controla câteva părţi ale Justiţiei prin deja celebrele acţiuni disciplinare promovate împotriva unor magistraţi, care la anumite momente pot fi incomozi pentru sistem, sau cu privire la modul de promovare la instanţele superioare, la fel de important pentru sistem.

Pentru dezvoltarea unui mecanism de justiţie eficient şi pentru garantarea unui act corect de justiţie în beneficiul cetăţeanului obişnuit, veşnicul plătitor de impozite şi taxe (cel puţin de timbru), nu există niciun progres. Nici măcar în spaţiul Schengen nu ne-au ajutat să intrăm noile legi "justiţiare".

Pe de altă parte şi, mult mai grav, în ultimele săptămâni asistăm la un val fără precedent de plecări din magistratură, datorită unor "zvonuri" legate de schimbarea condiţiilor de pensionare a magistraţilor. În bunul stil românesc, nimic concret, doar informaţii lapidare "pe surse". Niciun guvernant nu îşi asumă răspunderea să vină în faţa magistraţilor şi să le spună ce îi aşteaptă, dacă vor fi sau nu schimbări.

Plecările din sistem vor genera probleme uriaşe în următorii ani, fiind de aşteptat ca diminuarea personalului din instanţe şi parchete, în special cele superioare, să conducă la lungirea proceselor şi la scăderea calităţii actului de justiţie.

Dacă nu se va face nici reforma mult trâmbiţată a pensiilor, cei care ies acum din sistem vor fi plătiţi de stat mult mai bine ca să stea acasă, în condiţiile în care cel puţin o parte dintre aceştia ar fi rămas în sistem şi ar fi adus plusvaloare Justiţiei pentru salariile încasate.

În atari condiţii, nu putem decât să ne întrebăm cu îngrijorare: oare ce fel de justiţie ne aşteaptă în anii următori?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Desigur aprob...
Desigur aprob cele relatate în articol, din păcate în loc să progresăm, noi regresăm, e ca proverbul ”unde este mult adevăr, este enormă de multă prostie”. Resuscitarea justiției ar fi trebuit să fie pe primul loc, din păcate este undeva mai în întuneric și este foarte greu de găsit.
Postat 13 Ianuarie 2023, 21:28 de Morometul
Cum au ajuns magistrații din România cei mai huliți dintre „privilegiați”. Opt argumente pro și contra
Magistrații, cei mai „speciali” dintre specialii din România și Europa. Veniturile, printre cele mai mari din UE. Raportul din 2022 al Comisiei Europene care analizează comparativ evoluția și problemele sistemului judiciar din țările UE plasează România în topul salarizării și al cuantumului pensiilor. De exemplu, raportul dintre indemnizațiile judecătorilor și salariul mediu este: România - 3,2 Georgia - 3,4 Albania - 4,1 Armenia - 3,9 Malta - 5 La Curtea Supremă de Justiție, acest raport este în România cel mai mare din UE: de 6,5. În cazul procurorilor situația este similară: România - cu 3,2 - este depășită doar de Albania. În schimb, la Parchetul General, România nu mai are rival, fiind în fruntea topului cu un raport de 5. https://romania.europalibera.org/a/magistratii-huliti-privilegiati-justitie-romania-argumente-pro-si-contra/32163710.html
Postat 21 Decembrie 2022, 16:01 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON