URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Aprilie 2020, 17:06

Măsuri anti-coronavirus, în Oradea: Comercianţii şi cumpărătorii sunt testaţi cu termometrul la intrarea în pieţe (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comercianţii şi cumpărătorii din pieţele orădene sunt testaţi cu termometrul la intrare pentru prevenirea extinderii infecţiei cu noul coronavirus.

Măsura, introdusă de luni dimineaţă, chiar înainte de intervalul 11-13, când vârstnicii au voie să iasă la cumpărături, va fi aplicată până la sfârşitul stării de urgenţă.

Febrilii nu intră!

"Cine are o temperatură de peste 37 grade Celsius nu are voie să intre în piaţă. Ar putea fi bolnav şi să infecteze şi pe alţii", a declarat unul dintre angajaţii Administraţiei Domeniului Public, care măsura luni înainte de prânz temperatura clienţilor la intrarea principală în Piaţa Rogerius.

Orădenii, majoritatea vârstnici de peste 65 de ani, mulţi cu măşti de protecţie peste gură şi nas, se conformau măsurii fără discuţii.

"Dacă toţi am fi mai disciplinaţi şi am respecta măsurile de protecţie, am trece mai uşor prin boala asta. Dar nu suntem. Suntem răi! Mulţi zic: «Mie nu mi se poate întâmpla» şi mai îmbolnăvesc şi pe alţii", a declarat o bătrânică.

"Vânzările au scăzut"

Pentru a putea verifica cu termometrul toate persoanele, conducerea ADP a lăsat deschise doar trei căi de acces în piaţa Rogerius, dinspre staţia tramvai şi străzile Predeal şi Mihail Sadoveanu.

Măsura a stârnit nemulţumirea comercianţilor care au mese pe lângă intrările închise și le-a scăzut vadul. "Efectiv nu le pasă de noi. Puteau să pună oameni la toate intrările şi să le lase deschise. Şi aşa vânzările au scăzut. Lumea nu mai iese din casă că se teme", a răbufnit un vânzător.

Producătorii şi comercianţii deopotrivă se plâng că vânzările de luni au fost la jumătate faţă de o zi obişnuită pentru că o parte din orădeni sărbătoreau încă Paştele catolic şi pentru că oamenii cumpără mai puţin pentru că le-au scăzut veniturile.

"Poate colo pe joi - vineri, când se apropie Paştele ortodox, va mai fi ceva mişcare", a spus comerciantul.

Măsuri de protecţie

Luni în jurul prânzului majoritatea celor aflați la cumpărături în piaţă erau vârstnici de peste 65 de ani ieşiţi să îşi facă aprovizionarea. Oamenii cumpărau puţin, din raţiuni de economie, dar şi ca să aibă motiv să iasă din casă şi mâine.

"Ăsta e tot timpul în care pot să ies din casă. Fac cumpărăturile, mai iau şi aer şi fug înapoi. La ce amenzi sunt, n-am de unde să plătesc", spune un bătrânel.

Pentru a proteja comercianţii şi cumpărătorii de infectarea cu noul coronavirus, conducerea ADP a dispus dezinfectarea incintei cu o soluţie biocidă tot la trei ore şi a amplasat la intrarea în pieţe covoraşe îmbibate în clor, respectiv dispersoare cu substanţe dezinfectante pe care le alimentează periodic.

Măsuri similare au fost luate începând de luni şi în pieţele Cetate şi Decebal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON