URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
E momentul să ne gândim la deschidere, nu la noi închideri. Nu doar pentru că economiile se clatină şi oamenii o iau razna, ci şi pentru că, pur şi simplu, situaţia epidemiologică s-a îmbunătăţit. De la peste 10.000 noi cazuri descoperite zilnic în toamnă, am coborât la 2.000-3.000/zi, cu mai puţin de 1.000 de pacienţi în ATI şi sub 100 de decese. În Oradea, de la 450 de pacienţi, în spitalul Covid sunt mai puţin de 200...
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Înainte de a fi nemulţumiţi de această nouă scumpire, ar trebui să înţelegem că ridicarea, transportarea, depozitarea şi reciclarea deşeurilor pe care le producem sunt operaţiuni din ce în ce mai costisitoare. În plus, cred că sunteţi cu toţii conştienţi că producem tot mai multe deşeuri şi pe undeva era normal să ni se ceară mai mulţi bani pentru a fi scăpaţi de ele. Dacă ar fi să plătim după cât poluăm, ar trebui să plătim facturi de 10 ori mai mari...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că elevii pot din nou să meargă la școală în format fizic?




De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 3 februarie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 4/2021 prin care a fost modificat Codul administrativ în sensul în care funcţiile de prefect sunt definite ca funcţii de demnitate publică (politice), prefecţii nemaifiind înalţi funcţionari publici.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Astmul bronşic este o afecţiune a căilor respiratorii caracterizată printr-o reactivitate crescută a acestora la o multitudine de stimuli. Clinic se caracterizează prin paroxisme de dispnee (greutate în respiraţie apărută în crize), tuse şi wheezing (respiraţie ”şuierătoare”). Boala este episodică, manifestările acute alternând cu perioade asimptomatice.
01 Februarie 2014, 10:32

Masterchef la domiciliu: Un tânăr bucătar din Oradea dă lecţii de gastronomie, gratis, acasă la oricine îl cheamă

Masterchef la domiciliu: Un tânăr bucătar din Oradea dă lecţii de gastronomie, gratis, acasă la oricine îl cheamă BUCĂTAR PRINTRE CĂRŢI. Dornic să-i înveţe pe orădeni că mâncatul sănătos nu trebuie să fie neapărat şi sofisticat ori greu de realizat, Mihai a ţinut o lecţie deschisă de gastronomie la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai. Printre cărţi şi reviste, curioşii au putut afla cum se face piureul de păstârnac ori pastele integrale cu legume şi smântână vegetală
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fiecărei gospodine i s-a întâmplat, cel puţin o dată, să vrea să facă de mâncare, dar să se poticnească în faţa oalelor. Sau, după ore lungi petrecute la serviciu, să prefere pur şi simplu semipreparatele ori mâncarea tip fast-food în loc să îşi pună şorţul şi să gătească.

Mihai Cristian Csillag vrea să facă uitate asemenea porniri. Tânărul de 20 de ani e atât de pasionat de gastronomie încât se oferă să gătească la oricine acasă, doar ca să dea o lecţie de bucătărie sănătoasă. Gratis!

Ciorbă "nespălată"

Născut în Bucureşti, Mihai şi-a schimbat semnificativ viaţa în urmă cu şase ani, când s-a mutat împreună cu mama lui la Oradea. Totuşi, nu s-a lepădat de pasiunea cea mai mare: gastronomia. "Încă de la grădiniţă ziceam că vreau să mă fac bucătar", povesteşte tânărul. Firesc, cei din jur nu i-au dat importanţă, la fel cum n-au crezut că o fi ceva serios în capul lui când, la 7 ani, s-a pus să facă singur o supă de legume.

"Nici măcar n-am spălat sau curăţat legumele, dar am gătit prima mea supă, din care familia s-a prefăcut, cu eleganţă, că mănâncă", rememorează, amuzat, Mihai. Văzându-l însă aşa pasionat, bunica, pe care o consideră cea mai bună bucătăreasă din lume, l-a învăţat să facă o ciorbă adevărată.

Elev-salariat

După ce a intrat la liceu, Mihai a început să înveţe ce înseamnă cu adevărat bucătăria. Elev la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul din Oradea, specializarea Tehnician în gastronomie, a profitat la maximum de fiecare oră de practică. În vacanţa de după clasa a IX-a, la capătul a două săptămâni de practică într-un restaurant cu autoservire din Felix, i s-a propus să rămână angajat ca ajutor de bucătar. A acceptat pe loc şi aşa a învăţat "biblia" bucătăriei, adică felul cum se fac preparatele de bază ori care sunt proporţiile: "Nu găteam nimic sofisticat, era mâncare obişnuită, ce se găseşte în orice bucătărie, doar că la cantităţi foarte mari".

A avut apoi şi alte job-uri, chit că în anii de liceu nu şi-a căutat un loc de muncă. De fiecare dată când primea câte o ofertă nouă, accepta. Aşa că, vreme de patru ani, dimineaţa mergea la şcoală, iar după-amiaza şi în weekend-uri lucra în bucătăria vreunui restaurant ori hotel din Oradea.

"Învaţă din toate"

Unul dintre locurile în care i-a plăcut să gătească a fost hotelul Continental, unde a lucrat tot ca ajutor de bucătar. În acea perioadă a şi participat, împreună cu bucătarul şef, la un concurs de gastronomie al lanţului hotelier. "Echipa noastră a reuşit, după mai mulţi ani, să aducă premiul cel mare la Oradea". Tot atunci, l-a cunoscut pe celebrul chef elveţian Jakob Haussman, un adevărat "guru" al gastronomiei: "Mi-a spus să lucrez în cât mai multe bucătării, să învăţ din toate".

Aşa a făcut. Iar până vara trecută, când a absolvit liceul, a adunat o tolbă de experienţă practică. A lucrat inclusiv pe litoral într-un restaurant de 400 de persoane, în localuri cu specific asiatic, ba chiar a ajuns bucătar şef pentru evenimente la restaurantul orădean Majestic.

Bucătarul tuturor

Acum, Mihai are ambiţii mai mari. Îşi doreşte să lucreze într-un restaurant care pune preţ pe calitatea mâncării şi unde să aibă mână liberă. A primit câteva oferte, le analizează. Dar până când va decide, a început un proiect pe cont propriu: se oferă să fie bucătarul personal al oricărui orădean!

"Oamenii sunt ocupaţi, obosiţi, nu le vine să gătească atunci când ajung acasă. Eu vreau să îi învăţ că fiecare poate găti sănătos, fără mult efort, chiar la el acasă", explică tânărul. Astă-vară, şi-a făcut o pagină de Facebook, "Chef Mihai Cristian", unde se prezintă drept bucătarul care vine la tine acasă şi îţi găteşte orice doreşti, fără să te coste nimic.

Ambiţii... franţuzeşti

Proiectul e abia la început, dar Mihai a adunat deja câteva comenzi. O familie i-a cerut, de exemplu, să pregătească meniul pentru ziua de naştere a copilului lor, iar Mihai i-a răsfăţat pe micuţi cu salate şi tot felul de legume. Spre marea surpriză a părinţilor, copiii n-au respins nici măcar legumele pe care de obicei nu voiau să le vadă. O orădeancă i-a cerut, altă dată, să o înveţe să gătească fructe de mare, iar bucătarul a "servit-o". "Oricine vrea să gătească ceva, dar nu ştie cum, poate să mă cheme", spune tânărul.

Cât despre el, îşi doreşte să se perfecţioneze şi într-o zi să ajungă bucătar în propriul local. "Mi-ar plăcea să am un restaurant cochet, pe stil franţuzesc", mărturiseşte Mihai. Nu ştie dacă va reuşi să-şi îndeplinească visul în Oradea, aşa că ia în calcul şi varianta să se mute în alt oraş. Până atunci, însă, e determinat să gătească, gratis, pentru orădeni, fără să aştepte nicio recompensă. Îi este destul dacă, după lecţiile lui, "învăţăceii" se conving că mâncarea gătită de mâna lor e mai bună decât orice semipreparat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Pentru Danut
Multumesc! :)
Postat 02 Februarie 2014, 21:18 de Chef Mihai Cristian
Gratis?
Dom'nle gratis? Totul se plateste. Inseamna ca in gratuitatea valoarea e nula. Ce e de calitate costa.Ma mir cum un pustulica le stie si se prezinta CHEF?!? Pustulica stai jos si treci la curatat de cartofi; mai e cale lunga lunga sa ai tu experienta necesara unui bucatar profesionist.
Postat 02 Februarie 2014, 20:25 de Danutu mofturosu
Pentru Coco
Salutare! Pe Facebook: Chef Mihai Cristian sau link direct: http://facebook.com/ChefMihaiCristian Multumesc, Liviu!
Postat 02 Februarie 2014, 20:11 de Chef Mihai Cristian
Respect
Cum poate fi contactat??? ajutorul poate fi reciproc !! Respect !
Postat 02 Februarie 2014, 19:52 de coco
Cine-s astea 2 fumate?
Bai, ieftinelor, nu mai comentati aiurea pe aici ca asta nu e facebook. Daca nu l-ati cunoscut personal, nu aveti cum sa va dati cu presupusul. Daca e gratis, inseamna ca e gratis, nu vrea sex si bani dintr-o lovitura ca poate deja le are pe ambele. Hai, plecati in baie si faceti rost de niste poze noi pentru facebook. Hai ca-s fenomenal, da-ma dracu'.
Postat 02 Februarie 2014, 16:53 de Liviu
Prefacut
:))) fustangiu ca deobicei, vrei si sex si banii dintr-o lovitura?
Postat 02 Februarie 2014, 15:24 de Prietena
Pentru Anca
Buna ziua, stimabila Anca, nu am niciun scop dpdv financiar. Chiar deloc. Dar sa stiti ca putin ma intereseaza parerea dvs. ! Eu stiu ce fac si cum fac. Cum as putea sa postez comentarii in numele meu sub alte nickname-uri? Credeti ca sunt atat de idiot? Multumesc pentru caracterizare! Macar noi suntem niste lepre. Cu ce va incalzeste daca aflati ca Gina este sau nu este maritata? O zi minunata! P.s Daca tot sunteti foarte umflata, poate vreti sa ne vedem la o cafea sa va explic cum sta treaba! ;)
Postat 02 Februarie 2014, 13:55 de Chef Mihai Cristian
Suspect de gratuit?
Mai Chef'ulet am impresia ca tu ai scopuri ascunse, nicidecum gratuitati. Observ ca postezi comentarii in numele tau dar si pe ascuns sub alte nickname-uri. A, astia din sudul tarii, adica miticii sunt niste lepre. Ginutza, esti maritata?:) Daca nu atunci se explica de la sine.
Postat 02 Februarie 2014, 10:12 de Anca Atira
Pentru Gina
Buna dimineata, Gina, Vin cu drag. Pot sa te invat, daca vrei... sa n-o mai dai in bara. :) O zi minunata!
Postat 02 Februarie 2014, 05:46 de Chef Mihai Cristian
catastrofa culinara
Ai putea sa te abonezi la mine acasa, nu cred ca exista o catastrofa mai mare ca mine in bucatarie. Si la cea mai simpla reteta gasesc eu o modalitate sa o dau in bara.
Postat 02 Februarie 2014, 03:30 de Gina
Vă mulțumesc...
Bună ziua, Vă mulțumesc! Sincer, nu am nevoie de niciun ban. Fac asta doar din pasiune. Sper că voi reuși să schimb ceva și să las o impresie minunată! Vă doresc s-aveți un weekend plăcut!
Postat 01 Februarie 2014, 15:42 de Chef Mihai Cristian
Pe cale de disparitieeee
Acest tânăr este pe cale de dispariție. Cine ar mai face cineva, ceva GRATIS? Pe bune acum. Mulți vad doar bani, bani, bani. Mă bucur enorm pentru el. Cu sigurantă o sa ajungă mare. FELICITĂRI!
Postat 01 Februarie 2014, 15:39 de Marian Cristian A.
Felicitări!
Foarte frumos din partea lui! Sper doar ca cei care îl cheamă acasă la ei fac bine și-i dau oarece bani când pleacă omul...
Postat 01 Februarie 2014, 14:38 de Shogun
Cel mai bun
Frumos articol,am sa apelez de ziua mea....cine nu si ar dori?
Postat 01 Februarie 2014, 14:08 de ANA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0209 RON
  • 1 EUR = 4.8745 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON