URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2020, 11:46

Masca la control! Primăria Oradea distribuie măști la 1,5 lei, dar acestea nu au cea mai mare eficiență

Masca la control! Primăria Oradea distribuie măști la 1,5 lei, dar acestea nu au cea mai mare eficiență CU MASCĂ. Odată cu măsurile de relaxare și instalarea stării de alertă, purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie, îndeosebi în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun. „Este o măsură minimă de protecție pe care trebuie să o luăm pentru a ne putea continua activitatea”, spune directorul ADLO, Alina Silaghi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timpul pandemiei de Covid-19, Primăria Oradea a importat măști de protecție din trei surse încercând, pe rând, să forțeze scăderea prețurilor, asigurarea necesarului spitalelor și distribuirea lor în masă, pentru ca orădenii să se poată proteja. BIHOREANUL a descoperit că, departe de a fi cele mai performante, măștile distribuite cu doar 1,5 lei nu sunt chirurgicale, iar eficiența de filtrare e certificată doar de declarația furnizorului.

Dacă în urmă cu câteva săptămâni orădenii își puteau procura măști pentru protecție împotriva Covid-19 doar cu intervenții, prin internet ori la suprapreț, situația s-a schimbat. Municipalitatea vinde măști chirurgicale prin chioșcurile OTL și la intrările în piețe cu 1,5 lei bucata, de cinci ori mai scump decât înainte de criză, dar mai ieftin față de piață. „Punem la dispoziția firmelor și populației măști chirurgicale la un preț accesibil, astfel încât să își continue activitatea normal”, spune directorul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea, Alina Silaghi. Doar că ieftin n-are cum însemna de cea mai bună calitate...

Primărie, caut măști!

După ce pandemia de Covid-19 a golit farmaciile de măști de protecție, primarul Ilie Bolojan a intervenit în piață de trei ori în două luni. Întâi, municipalitatea a cumpărat cu 3,3 milioane dolari 72 de tone de produse medicale din China. Achiziția, intermediată în aprilie de Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune (APTOR), a asigurat spitalelor orădene măști, combinezoane, mănuși și altele pentru cel puţin două luni.

Infuzia de materiale a ajutat spitalele, dar nu și pe simplii orădeni, obligați în continuare să plătească 5 lei pe o mască. Pentru a forța scăderea prețurilor, Bolojan a convenit cu Colegiul Farmaciștilor Bihor livrarea de măști provenind dintr-un import al firmei Benvenuti la un preț de 2 lei plus TVA, cu condiția plafonării prețului de vânzare la 3 lei. Cum majoritatea celor 120 de farmacii din Oradea și din împrejurimi au respins oferta, invocând politici de trust și stocuri nevândute, edilul s-a ambiționat.

Rezultatul? De două săptămâni, municipalitatea vinde cu 1,5 lei prin chioșcurile OTL măști cumpărate de Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) cu 1,2 lei plus TVA de la o firmă din Palota...

Certificate pe ... hârtii

ADLO a achiziționat 260.000 de măști pentru a le oferi firmelor din parcurile industriale și orădenilor cel mai mic preț pe bucată. „Vindem cu cât am cumpărat. Am dat tuturor firmelor factura de achiziție și certificatele primite”, a declarat BIHOREANULUI directoarea Alina Silaghi (foto).

Măștile chirurgicale, de culoare albastră, în trei starturi de protecție, o parte importate din China și o parte produse chiar în Palota, au o eficiență de filtrare declarată de peste 95%. Deocamdată, doar declarată, pentru că documentele prezentate sunt atestări făcute de firme „martor” nu pe teste, ci pe hârtii prezentate de producător. „Suntem de părere că documentația tehnică primită de la producător este satisfăcătoare în ce privește menționarea mărcii CE”, se precizează în certificatul de conformitate al măștilor, care trebuie crezut „pe cuvânt”...

Conform Ordinului 1009 din 2016, pe durata stării de urgență, pentru rapiditate, certificarea materialelor medicale necesare combaterii pandemiei se face pe baza declarației de conformitate dată de furnizor, așa că Ministerul Sănătății nu mai face alte verificări...

Probleme de eficiență

Mai puțină lume știe, dar, deși identice ca aspect, mărcile de protecție de culoare albastră, cu trei straturi și clemă pentru nas, pot avea grade de filtrare diferite de 80%, 95% și 98%, și numai unele sunt cu adevărat „chirurgicale”. Diferența este dată de standardul după care sunt evaluate. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) operează cu standardul EN 149:2001 pentru măștile „civile”, folosite de oamenii de rând, respectiv standardul EN 14683:2019 pentru măștile cadrelor medicale care lucrează în mediu infectat.

„Noi pentru spitale am cumpărat măști mai scumpe, pe standard medical, cu o eficiență a filtrării de 98% testate în mediu bacteriologic. Măștile pe standardul EN 149:2001 se folosesc la diferite munci și sunt testate la praf”, spune directorul APTOR, Mihai Jurca (foto).

Cum ADLO a achiziționat măști pe standardul EN 149:2001, la un preț mic, e limpede că nu au cum fi cele mai performante. Potrivit informațiilor disponibile pe internet, nivelul maxim de eficiență recunoscut pentru o mască chirurgicală după acest standard este undeva la 80%. Nici vorbă de 95% sau mai mult...

„Sunt eficiente”

Chirurgicale sau nu, specialiștii recomandă folosirea măștii. „Măștile ADLO sunt eficiente dacă le purtăm în magazin, în tramvai, în spații închise... Ele nu sunt pentru săli de operații ori spitale cu mediu Covid-19, să trebuiască mai mult. Acolo se folosesc măști speciale”, a declarat BIHOREANULUI directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, Gheorghe Carp (foto).

De altfel, conștienți de certificarea pe „repede-înainte” a materialelor medicale, unele cadre medicale s-au îndoit inclusiv de calitatea măștilor „speciale” aduse din China. „Sunt simple, albastre, fără filtru, lasă urme, te trag de urechi... Nu par de calitate”, spune unul dintre specialiștii spitalului anti-Covid-19 din Oradea. Acestea s-au dovedit, însă, folositoare. „Lucrăm cu ele, nu s-a îmbolnăvit nimeni, deci sunt eficiente”, recunoaște acesta.

„Măștile chirurgicale obișnuite te protejează în proporție de 70% la contactul cu un pozitiv Covid-19 care nu poartă mască. În schimb, dacă persoana infectată are mască iar eu nu, riscul să mă infectez scade la 5%. Dacă port și eu mască, procentul scade la 1,5%”, spune specialistul, cu trimitere la studii internaționale efectuate recent. Altfel spus, orădenii poartă masca cea ieftină nu neapărat pentru sine, ci pentru ceilalți. Iar, împreună, cu toții, însumat, reușesc cumva să-i sporească gradul de filtrare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON