URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Ianuarie 2021, 10:12

Marea Britanie a ieşit din UE: Ce trebuie să ştie românii care vor să călătorească, să studieze sau să muncească acolo

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După 48 de ani de apartenenţă la blocul comunitar, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a devenit oficial o ţară terţă, ceea ce înseamnă că au intervenit schimbări legate de călătoria, studiul, munca sau comerţul în relaţii cu ţările membre UE.

Românii vor putea călători în Regatul Unit în scop turistic sau în vizită, pe o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără să aibă nevoie de viză.

De asemenea, până la 30 septembrie 2021, cetăţenii europeni, inclusiv români, pot intra în Regatul Unit ca și în prezent, cu pașaport sau carte de identitate. Începând cu 1 octombrie 2021, însă, va fi nevoie de pașaport pentru a călători în Marea Britanie. Vor fi exceptați de la această regulă, până în 31 decembrie 2025, doar rezidenţii, adică cei înregistrați în schema de înregistrare EUSS (EU Settlement Scheme), sau care sunt eligibili să o facă.

În schimb, pentru a lucra sau studia în Marea Britanie, românii vor trebui să obțină în prealabil o viză. „Astfel, românii care doresc să muncească în acest stat vor putea obține viza în baza respectării unor condiții cumulative specifice fiecărui traseu profesional. Cu titlu orientativ, acestea includ oferta de muncă, salariul minim corespunzător calificării, stăpânirea limbii engleze”, a transmis, printr-un comunicat, Ministerul Muncii.

Cererea pentru acordarea vizei poate fi depusă online, iar solicitantul va trebui să demonstreze că îndeplinește criteriile aferente traseului profesional pentru care depune cererea. Solicitanții vor trebui să achite o taxă de viză. Pentru o viză de şase luni, taxa este de 95 de lire.

Tinerii care vor dori să studieze în Marea Britanie, vor putea aplica pentru o viză după ce vor fi acceptaţi la o unitate de învățământ acreditată din Regatul Unit. De asemenea, ei trebuie să stăpânească limba engleză şi să dețină mijloace financiare pentru a se întreține.

Ministerul Muncii a creat pe pagina web o secțiune dedicată Brexit unde pot fi accesate informații utile privind Acordul de retragere și schimbările inevitabile în relația cu Regatul Unit generate de ieșirea acestui stat din UE, inclusiv un Ghid informativ privind noul sistem de imigrație din Marea Britanie, valabil din ianuarie 2021, care poate fi accesat aici.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON