După 48 de ani de apartenenţă la blocul comunitar, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a devenit oficial o ţară terţă, ceea ce înseamnă că au intervenit schimbări legate de călătoria, studiul, munca sau comerţul în relaţii cu ţările membre UE.
Românii vor putea călători în Regatul Unit în scop turistic sau în vizită, pe o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără să aibă nevoie de viză.
De asemenea, până la 30 septembrie 2021, cetăţenii europeni, inclusiv români, pot intra în Regatul Unit ca și în prezent, cu pașaport sau carte de identitate. Începând cu 1 octombrie 2021, însă, va fi nevoie de pașaport pentru a călători în Marea Britanie. Vor fi exceptați de la această regulă, până în 31 decembrie 2025, doar rezidenţii, adică cei înregistrați în schema de înregistrare EUSS (EU Settlement Scheme), sau care sunt eligibili să o facă.
În schimb, pentru a lucra sau studia în Marea Britanie, românii vor trebui să obțină în prealabil o viză. „Astfel, românii care doresc să muncească în acest stat vor putea obține viza în baza respectării unor condiții cumulative specifice fiecărui traseu profesional. Cu titlu orientativ, acestea includ oferta de muncă, salariul minim corespunzător calificării, stăpânirea limbii engleze”, a transmis, printr-un comunicat, Ministerul Muncii.
Cererea pentru acordarea vizei poate fi depusă online, iar solicitantul va trebui să demonstreze că îndeplinește criteriile aferente traseului profesional pentru care depune cererea. Solicitanții vor trebui să achite o taxă de viză. Pentru o viză de şase luni, taxa este de 95 de lire.
Tinerii care vor dori să studieze în Marea Britanie, vor putea aplica pentru o viză după ce vor fi acceptaţi la o unitate de învățământ acreditată din Regatul Unit. De asemenea, ei trebuie să stăpânească limba engleză şi să dețină mijloace financiare pentru a se întreține.
Ministerul Muncii a creat pe pagina web o secțiune dedicată Brexit unde pot fi accesate informații utile privind Acordul de retragere și schimbările inevitabile în relația cu Regatul Unit generate de ieșirea acestui stat din UE, inclusiv un Ghid informativ privind noul sistem de imigrație din Marea Britanie, valabil din ianuarie 2021, care poate fi accesat aici.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.