URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Mami, a venit barza! Mama regretatei Patriciei Aktaa a născut o fetiţă (FOTO)

Mami, a venit barza! Mama regretatei Patriciei Aktaa a născut o fetiţă (FOTO) MĂMICĂ DIN NOU. După un an de lacrimi şi doliu, mama Patriciei Aktaa, Delia Scorţe, zâmbeşte din nou la gândul că făptura căreia tocmai i-a dat viaţă a fost trimisă de Patri (medalion), să-i ţină de urât în locul ei. "E o minune. Nimeni nu poate spune cum patru ani ne-am chinuit să avem un copil, iar după ce Patri a mers la îngeraşi, am rămas însărcinată. Era frumos să fi venit când era încă era aici...", spune mama, privindu-şi cu duioşie mogâldeaţa din pled
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De sub costumaş, doar degeţelele se văd şi obrăjorii bucălaţi. Din când în când zâmbeşte în vis şi rar scânceşte. O cheamă Francesca-Renata şi este surioara Patriciei Aktaa, fetiţa de doar 5 anişori care s-a stins exact acum un an sub ochii medicilor de la Spitalul de boli infecţioase, după ce mâncase o prăjitură infectată cu Salmonella.

E o minune, spune mămica celor două fetiţe, Delia Scorţe, care de patru ani încerca să-i ofere o surioară Patriciei. Micuţa şi-o dorea atât de mult încât scria periodic scrisori către barză. Doar că nu a mai apucat s-o întâlnească pe pământ...

Sub ochii medicilor

Ziua de 24 mai 2010 va rămâne cea mai neagră pentru Delia Scorţe şi familia sa. La câteva zile după ce mâncase prăjitură la o aniversare, fetiţa ei, Patricia Aktaa (având acest nume după bărbatul cu care Delia era căsătorită la naştere, dar care nu era tatăl copilei), murea internată la Spitalul de boli infecţioase, după o banală toxiifecţie alimentară cu Salmonella. În total 11 persoane din familie au ajuns la spital, dar dintre toţi numai micuţa de 5 ani nu a supravieţuit. "E vina medicilor, care au lăsat-o două ore în comă fără să intervină şi să o pună pe aparate!", susţinea Delia. Încă de atunci a sesizat Parchetul, acuzându-le pe cele două doctoriţe care au tratat-o pe micuţă, Georgeta Călinescu şi Lenard Ildiko, de ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu.

După producerea tragediei, Delia a făcut o depresie puternică. Nu se împacă nicicum cu gândul că micuţa ei s-a stins cu zile şi a apelat chiar la ajutorul unui psiholog. Iar când nici nu s-ar fi gândit, a primit şi o veste bună...

"Dragă barză..."

patricia medalion.jpgTrecuseră trei luni de la moartea Patriciei când Delia a aflat că era din nou însărcinată. Îi era greu să creadă, mai ales că timp de patru ani, ea şi soţul ei, Sorin, nu au putut avea copii. "Nici medicii nu-şi explică cum s-a putut întâmpla într-o perioadă în care stresul era maxim. Dar mi-am zis că Patri mi-a făcut un cadou de ziua mea", povesteşte femeia.

"Patri (foto) scria mereu scrisori către barză, cu litere de tipar, căci numai aşa ştia: "Dragă barză, te rog să îmi aduci o surioară. Promit că o să am grijă de ea şi o să îi dau jucăriile mele". Îi luam bileţelele din poştă şi ziceam că poştaşul i le-a dus deja. Era tare nerăbdătoare şi nu înţelegea de ce nu vine odată bebeluşul", îşi aminteşte mama.

Sarcina a fost o perioadă foarte dificilă. Între drumurile la Parchet şi la psiholog, Delia a stat mai mult prin spital, deoarece din cauza stresului risca să piardă oricând copilul. Ca să nu compromită sarcina, medicii n-au vrut nici măcar să o lase să participe la parastas. Plânsetele şi orice gânduri rele îi erau interzise...

E ca Patri

Emoţiile erau cu atât mai mari cu cât bebeluşul urma să vină pe lume chiar săptămâna aceasta, când se împlineşte un an de când Patri nu mai este. Pentru că n-a vrut să lege naşterea celei de-a doua fetiţe de amintirea dispariţiei celei dintâi, femeia i-a cerut medicului să îi facă o cezariană mai repede cu câteva zile. "Oricum, fericirea noastră e umbrită de faptul că Patri nu e lângă noi. Dar nu am vrut să-mi condamn fetiţa, să se întrebe mereu de ziua ei de ce mami plânge şi nu e fericită niciodată. În plus, am ales data de 18 şi pentru că se împlinesc 4 ani de când eu şi soţul meu suntem împreună", spune Delia, cu sentimentalism.

Miercurea trecută, micuţa Francesca-Renata venea pe lume la Maternitate cu o greutate de 2,8 kilograme. E sănătoasă tun şi a primit nota de 9/10 la naştere. Evenimentul a răscolit-o şi mai tare pe Delia, care şi-a amintit cum a fost prima oară când a ţinut-o pe Patricia în braţe. "Mi se pare că arată exact ca Patri, când era ca ea, cu părul mai lung şi negru ca tăciunele. Poate e coincidenţă, poate că nu, dar faptul că Francesca s-a născut în perioada în care Patri a plecat îmi şterge totuşi puţin din tristeţe. Ea a ajutat-o acolo, cât timp era încă în burtică, să trăiască, o va ajuta şi după", spune proaspăta mămică, gâtuită în lacrimi.

Un nou început

Micuţa Francesca a adus în sufletul Deliei o bucurie enormă, iar femeia şi-a promis că, orice ar fi, va căuta să fie echilibrată faţă de ea şi să nu o sufoce din grijă excesivă. O va lăsa să stea în camera surorii ei, îi va da jucăriile şi va purta o parte din hainele ei de "prinţesă" pentru că, spune ea, nu vrea să îşi priveze fiica de bucuriile Patriciei doar din superstiţie sau de teama că se va întâmpla ceva rău.

"Tendinţa există, pentru că după ce s-a întâmplat cu Patri suntem foarte prudenţi, mai paranoici, să zic aşa. Dar o să încerc să nu cad în extreme şi o vom creşte pe Francesca aşa cum am crescut-o pe Patri. Francesca este surioara lui Patri, nu înlocuitoarea ei", se încurajează femeia, dispusă să profite din plin de noul început.

Aşa cum spune şi cel de-al doilea nume al fiicei ei, în latină. Renata, adică renăscută...


PÂNĂ LA CEDO
Să se facă dreptate!

14 miting.jpgDeşi a trecut un an de la moartea Patriciei, Delia nu a primit nici acum rezultatul anchetei de la Colegiul Medicilor, căruia îi ceruse să constate malpraxisul săvârşit de doctoriţele Georgeta Călinescu şi Lenard Ildiko. "Cei de la Colegiu mi-au spus că au primit al cincilea raport de expertiză şi că în curând vor prezenta concluziile. Mă aştept să spună că sunt nevinovate, deoarece corb la corb nu scoate ochii. S-a văzut asta şi până acum, în sutele de cazuri în care culpa era evidentă, dar ei nu au constatat-o", afirmă Delia.

Convinsă că se vrea muşamalizarea cazului, Delia a apărut de anul trecut în mai multe emisiuni TV, chiar şi pe posturile naţionale. Pe 12 octombrie, când Patricia ar fi împlinit 6 ani, ea a organizat chiar şi un miting care a reunit aparţinători sau victimele unor cazuri de malpraxis din Bihor. "Am încredere, totuşi, în justiţie şi sper că Parchetul îmi va face dreptate. Dacă nu, vom merge până la CEDO", zice femeia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
ROMANIA are in prezent
Romania are in prezent 40.000 de copii abandonati asa ca le dorim tuturir care nu pot avea copii o familie sanatoasa alaturi de unul din sufletele abandonate.
Postat 24 Mai 2011, 18:29 de dan
FELICITARI
Va doresc tot binele din lume si sper sa iesiti invingatori din lupta pe care ati inceput-o.Sa va traiasca fetita.Nu o va inlocui pe Pari ,dar va va ajuta sa mergeti inainte.
Postat 24 Mai 2011, 16:14 de Corina
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON