Make IT in Oradea, primul program de incubare din România finanțat din bani publici menit să ajute la accelerarea dezvoltării start-up-urilor tech locale, va fi unul dintre punctele cheie în agenda IQ Digital Summit Oradea, eveniment care se va desfășura pe 3 octombrie la Teatrul Regina Maria.
Care este abordarea acestei comunități locale explică David Achim (foto), director executiv al Make IT in Oradea, primul program de incubare din România finanțat din bani publici menit să ajute la accelerarea dezvoltării start-up-urilor tech locale, pentru IQDigital.ro.
Make IT în Oradea, un program de incubare cu un buget anual de 300.000 de euro, „bani de investit în ideile de business ale antreprenorilor locali și alocați din bugetul Primăriei Oradea”, a fost înființat în 2020.
“Raționamentul a fost simplu: Primăria voia business-uri noi, pentru că ele aduc locuri de muncă și locurile de muncă aduc mai multe taxe la bugetul local. Dar a fost în primul rând și o viziune: primarul de atunci (Ilie Bolojan – n. red.) și start-up-urile fondatoare au ales să mizeze pe IT. Dar nu prin a aduce în Oradea o companie mare care să facă outsourcing, ci investind în ideile antreprenorilor locali pentru a crește Oradea”, explică David Achim, cel care coordonează proiectul, conform IQDigital.ro.
Site-ul citat amintește că programul este unic în România și „este adresat celor care se află cu business-ul la nivel de idee”. „Structura e una relativ simplă acum, însă a necesitat multe eforturi administrative și legale, tocmai pentru că nu exista un precedent în care o primărie să investească în companii private”.
5 dintre investițiile Make IT in Oradea:
- Expert24 (un marketplace pentru servicii profesionale)
- CautCurier (last mile delivery)
- GoPack (EU international deliveries marketplace)
- Optioffer (SaaS pentru managementul ofertelor pentru echipele de vânzări)
- HealthHub (un market network de medici și farmacii)
Cine sunt orădenii de la IQ Digital Summit?
În cadrul evenimentului din 3 octombrie, David Achim va modera dezbaterea “Oradea. What’s different?”, alături de oameni de business remarcabili din comunitatea locală.
Invitații acestui segment vor fi orădenii:
- Gabriel Ciordaș, „un antreprenor român în serie”, cu interese extinse în domenii diverse, de la tehnologie la agricultură durabilă, comerț și industria ospitalității, care a fondat, printre altele, Creatopy, Flipsnack și SVGator, branduri active în zona publicității digitale, a designului și a producției de conținut. Toate au fost construite cu aceeași dorință, de a revoluționa respectivele nișe pe plan global.
- Alin Mercheș, confondator și CEO, Mobiversal, companie specializată în dezvoltarea de aplicații mobile. Cu peste 20 de ani de experiență în industria tech, Alin a jucat un rol crucial în fondarea și creșterea mai multor startup-uri. Sub conducerea sa, Mobiversal a devenit un jucător important în lumea tehnologiei, contribuind la succesul multor proiecte inovatoare.
- Cătălin Rus, cofondator Prime Dash, o companie fintech care s-a extins rapid din Oradea, stabilind o prezență internațională puternică în Europa (Regatul Unit și România), Orientul Mijlociu (EAU) și Statele Unite. Prime Dash are aspirații mari în domeniu: își propune să se poziționeze ca un emitent de carduri reglementat, integrând aceste carduri direct în platformele FMCG (adică industria Bunurilor de Larg Consum).
Și nu sunt singurii orădeni care vor fi prezenți pe scenă la IQ Digital Summit Oradea. Primarul Florin Birta, city managerul Mihai Jurca sau lectorul universitar Mirela Mărcuț, digital policy researcher la Transilvania IT Cluster, se numără și ei printre vorbitori.
Mai multe depre temele abordate puteți citi AICI.
ÎNSCRIERILE SE FAC AICI, iar locurile sunt limitate! IQ DIGITAL Summit este un eveniment exclusivist, cu acces bazat pe o preselecție a participanților.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.