URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Decembrie 2022, 18:00

Majoraţi sau plecăm! Conducerea spitalelor unificate din Oradea va primi stimulente financiare de până la 6.000 de lei pe lună

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorii adjuncți ai Spitalului Județean din Oradea vor primi începând din ianuarie stimulente financiare lunare în valoare de până la două salarii minime brute, echivalentul a 6.000 lei, la cererea managerului Gheorghe Carp, care în luna octombrie atenționa asupra unor anomalii în salarizarea acestora și susținea că în caz contrar cei trei - directorul medical, directorul de îngrijiri și directorul financiar-contabil - ar urma să demisioneze.

„Au rămas pe vechile salarii"

Consiliul Local a aprobat majorarea salariilor Comitetului Director la propunerea primarului Florin Birta, care a dat curs unei cereri mai vechi formulate de managerul Gheorghe Carp.

„Odată cu unificarea spitalelor orădene într-o singură structură s-a dublat volumul de muncă a membrilor Comitetului Director. Dacă în cazul domnului Gheorghe Carp s-a găsit o formulă şi, chiar dacă nu primeşte două salarii de manager, i s-a majorat salariul, ceilalți din Comitetul Director - (n.r. directorul medical Lucia Daina, directorul de îngrijiri medicale Florin Rob şi directorul financiar-contabil Pompilia Ciurtin) au rămas pe vechile salarii, ca şi cum ar conduce doar Spitalul Judeţean", a explicat BIHOREANULUI primarul Florin Birta.

Hotărârea de Consiliu Local nu menționează o sumă anume, ci doar stabilește un plafon maxim până la care pot fi majorate salariile la propunerea managerului Gheorghe Carp: „Cuantumul stimulentului financiar lunar / director este de până la nivelul a două salarii minime brute pe țară (n.r. în valoare de 3.000 lei de la 1 ianuarie 2023) și se va stabili prin Hotărâre de Consiliu de Administrație la propunerea managerului spitalului”.

Responsabilităţi mai multe

Potrivit raportului de specialitate anexat proiectului Hotărârii de Consiliu Local, în urma unificării Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă a devenit cea mai complexă unitate spitalicească din Bihor.

Aceasta este deservită de 4.500 de angajaţi, din care 1.400 asistenţi medicali, 1.200 medici rezidenţi şi 450 de medici. „Datorită mărimii unităţii spitaliceşti, nivelul de responsabilitate şi complexitatea deciziilor membrilor Comitetului Director depăşesc nivelul unui spital cu 400 de paturi, unde salarizarea directorilor este astăzi similară spitalului din Oradea, care are 1.900 de paturi", se menţionează în document.

„Mai puţin decât un asistent medical”

În acest context, primarul Florin Birta a susţinut fără rezerve acordarea de stimulente financiare conducerii spitalului unificat.

Edilul a reluat pentru BIHOREANUL argumentele invocate de managerul Carp în cadrul conferinţei de presă din luna octombrie. „Nu este normal ca directorul de îngrijiri medicale, Florin Rob, să aibă un salariu de 5.000 lei în mână, în timp ce un asistent medical din spital, care nu are aceeaşi responsabilitate, câştigă 6.000 lei", a spus primarul.

Florin Birta a declarat că din ianuarie, odată cu acordarea stimulentelor financiare, venitul lunar al directorului de îngrijiri medicale ar putea să ajungă undeva la 7.000 lei. „Cuantumul stimulentelor financiare va fi stabilit de managerul Gheorghe Carp, noi doar i-am dat posibilitatea să crească salariile", a spus primarul.

„Cadrul legislativ nu permite”

Acordarea de stimulente financiare membrilor Comitetului Director al Spitalului Județean a fost aprobată cu voturile consilierilor PNL şi UDMR, în vreme ce reprezentanţii PSD au votat împotrivă.

Social-democratul Liviu Sabău Popa a precizat că pesediştii nu se opun majorării veniturilor directorilor adjuncți, dar a susţinut că "în momentul de faţă cadrul legislativ nu permite acordarea acestor stimulente".

Grupul PSD a votat contra majorării salariilor "pentru a preîntâmpina să punem într-o situaţie neplăcută membrii Comitetului Director care, în cazul unui Control al Curţii, s-ar putea să returneze acele sume, cu dobânzi şi penalităţi".

În replică, primarul Florin Birta, susţinut de secretarul municipiului, Eugenia Borbei, care coordonează Direcţia Juridică din Primărie, a afirmat că stimulentele financiare se pot acorda fără probleme. "Interpretarea juriştilor din Primăria Oradea este că această Hotărâre de Consiliu Local este legală. Va veni Curtea de Conturi, poate şi alte instituţii de control, şi vor stabili legalitatea ei", a spus Birta.

Primarul Oradiei a mai afirmat că măsura acordării de stimulente a fost deja aplicată în alte localităţi din ţară şi s-a dovedit legală. „Altă soluţie, în acest moment, nu avem", a spus el.

„Majoraţi sau plecăm!”

Florin Birta a declarat pentru BIHOREANUL că municipalitatea a fost nevoită să majoreze salariile membrilor Comitetului Director. „Conducerea spitalului ne-a transmis: «Volumul de muncă a crescut, responsabilităţile au crescut... Dacă nu ne majoraţi salariile, de la 1 ianuarie plecăm»", a explicat primarul.

Managerul Gheorghe Carp a arătat într-o conferinţă de presă susținută în octombrie că Primăria Bucureşti a majorat cu peste 30% salariile personalului TESA din spitalele subordonate şi a cerut municipalităţii orădene să procedeze la fel.

Carp a ameninţat că în caz contrar cei trei directori adjuncți îşi vor da demisia, iar el le va urma exemplul.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Haos
Au făcut legi pt ei sa poată lua sume colosale pe care nu le merita. Nu exista în lune asa ceva. Magistratul e un funcționar public cu un salar mediu. Nu veți mai auzi de PNL precum de Pntcd. Su masca emoției invazie se securisti în aceste partide vechi ce rad tot oe ultima suta de metri. De ar face o afacere sau un cabinet faliment.Cine merge în politica? Eu nu as vrea sa fiu urata sau urat ca boxul.mediocru in profesie.rau și sa am bani. Asta nu e frustrare e boala psihica. Eu vreau sa am demnitate și liniște în tara mea. Doar hoții nu se mai satura de furat. După unii... nici dracu nu plânge. Toate astea se plătesc pe pământ și din păcate copii celor ce umbla cu lucruri necurate suferă. Sta în legea firii. D zeu sa ne dea noua liniște și sănătate iar la hoți bani
Postat 29 Decembrie 2022, 21:32 de Feliciana
Sursum corda...bugetari
[ https://www.g4media.ro/procurorul-codrut-olaru-s-a-pensionat-acesta-are-49-de-ani-a-fost-membru-csm-si-sef-al-diicot.html ] Procurorul Codruț Olaru s-a pensionat / Acesta are 49 de ani, a fost membru CSM și șef al DIICOT / Va avea o pensie de aproximativ 50.000 de lei . Codruț-Olaru se pensionează la vârsta de 49 de ani. Potrivit surselor G4Media, acesta avea salariul de peste 26.000 de lei, iar pensia lunară pe care o va încasa din 2023 va fi de circa 30.000 de lei. Potrivit unor surse din sistem, pensia urcă în realitate la circa 50.000 de lei, dat fiind că este și militar si primeste si spor de doctorat.>>> Deci, se poate. La munca, nu la intins mina...
Postat 29 Decembrie 2022, 19:48 de excalibur
"Dacă nu ne majoraţi salariile, de la 1 ianuarie, plecăm", a explicat primarul.
Cale bătută îi urăm lui Ghiță Carp ... vedea-l-aș angajat la propriul cabinet medical sau, dacă dă o șpagă serioasă austriecilor, poate portar la AKH Viena.
Postat 29 Decembrie 2022, 19:47 de KP
Probleme mari în creierașul lui Birta.
Dascălul de aritmetică, Bolojan, l-a învățat tabla adunării fără abac. Pentru posteritate trebuie reținut că la PNL Bihor ... 5.000 + 6.000 face "cel mult" 7.000.
Postat 29 Decembrie 2022, 19:44 de KP
Sarbatori
Când nu te mai saturi D-zeu îți ia tot. Legile sunt pt "prosti" dar mulți dintre aceștia au demnitate.
Postat 29 Decembrie 2022, 18:27 de Feliciana
Nu te cred!
Nu pleaca asta numai cu picioarele in fata don functie!
Postat 29 Decembrie 2022, 18:17 de Jianu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON