URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2022, 16:50

Mai mulți români vor primi 1.400 de lei din fonduri europene pentru plata facturilor la energie. Cine este eligibil

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Românii considerați cetățeni vulnerabili vor fi ajutați, în 2023, să-și plătească facturile la energie, din bani europeni, au anunțat sâmbătă reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Mai multe categorii de persoane vor primi 1.400 de lei, în două tranșe.

Ministrul Marcel Boloș a spus că măsura este propusă „într-un efort al Guvernului de a se asigura că nimeni nu este lăsat în urmă”.

Totodată, în 2023, va continua programul de acordare a voucherelor sociale în valoare de 250 de lei / la două luni, pentru alimente și mese calde.

„Este un moment în care România, ca și multe alte state europene, se confruntă în cu provocări acute, cu multiple crize care se suprapun. Tocmai de aceea este vital să venim în sprijinul persoanelor vulnerabile, pentru ca toți românii să treacă cu bine peste acestă perioadă. Sunt aproximativ 3.000 de lei (n.r. - ajutoarele pentru energie de 1.400 de lei, plus alți 1.500 de lei în tichete pentru alimente pentru tot anul) pe care fiecare beneficiar îi va primi cu siguranță anul viitor, din fonduri europene, într-un efort al Guvernului de a se asigura că nimeni nu este lăsat în urmă”, a transmis Marcel Boloș. 

Reprezentanții MIPE subliniază că proiectul de Ordonanță de Urgență pentru acordarea acestor ajutoare este propus în contexul în care au crescut exponențial prețurile la energia electrică și gazele naturale. 

„În aceste condiții, peste 30% din bugetul unei gospodării cu un venit mediu de 2.000 lei/membru/lună se alocată pentru achitarea facturilor la energie. Concomitent, din cauza creșterii prețurilor la energie s‑au majorat și prețurile bunurilor de consum, iar peste 50% din bugetul unei astfel de familii este alocat pentru asigurarea hranei”, se arată în comunicatul MIPE. 

Ajutorul de 1.400 de lei va fi acordat în două trașe pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă. Concret, 700 lei/semestru se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023, respectiv 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Sunt eligibili să primească acest ajutor:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

b) persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

c) familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;

d) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

MIPE mai arată că pentru acordarea ajutoarelor pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de 4 miliarde lei, din Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional pentru perioada de programare 2014–2020, în limita economiilor identificate la nivelul acestor programe.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pe pariu da vor beneficia de banii ăștia ...
... doar câțiva care sunt familiarizați cu așteptarea decontului peste 2-3 ani?
Postat 27 Noiembrie 2022, 06:31 de KP
Scam - praf in ochii prostilor
Ni se serveste o ceata sub forma ajutoarelor de la ue si de la guvernul lui UE, ceata in care energia si resursele Romaniei sa poate fi deturnate prin diverse scheme si burse catre tarile mari consumatoare. Gazul extras de Black Sea oil&gas se pare ca pleaca afara, ANRE da o amenduta, la revedere. DE CE a crescut pretul energiei si gazelor in Romania, tara cu rezerve interne pe cel putin 10 ani, proprietar Statul Roman? Pentru ca liberalizarea in asta consta: vinzi liber cui da mai mult. Romania suporta consumul de curent electric al republicii moldova, decuplata de la ucraina in blackout. 10% din total. Romania are resurse, are energie dar are o criza importata de niste imbecili care nu stiu meserie si nu stiu ce semneaza. Poate nu-s imbecili, sunt doar ghiocei, ceea ce se lasa cu puscarie, subminarea economiei nationale. Stiti dvs, acolo l-au bagat si pe Ceausescu , saracu' si noi am crezut...
Postat 26 Noiembrie 2022, 17:34 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON