Mai mulţi conducători de state europene au anunţat măsuri de lockdown pe timpul lunii noiembrie pentru a evita un vârf de îmbolnăviri de Crăciun şi sărbătorile de iarnă.
Doar activităţi esenţiale...
Potrivit presei centrale, Austria a anunţat o nouă perioadă de izolare cu restricţii de circulaţie şi închiderea restaurantelor, hotelurilor, instituţiilor culturale şi sportive.
La rândul său, premierul belgian Alexander de Croo a anunţat vineri revenirea ţării la carantină pe fondul exploziei numărului de îmbolnăviri.
Restricţiile vor viza inclusiv închiderea activităţilor neesenţiale, cum ar fi frizeriile şi limitarea vânzărilor din supermarket-uri doar la produse esenţiale.
Deplasări pe bază de declaraţie
Franţa a intrat în carantinare totală începând de vineri cel puţin până la 1 decembrie, cu precizarea că autorităţile vor analiza evoluţia pandemiei peste două săptămâni.
"Revenim la declaraţiile pentru părăsirea domiciliului. Barurile şi restaurantele rămân închise", a anunţat premierul francez Emmanuel Macron.
Practic, toate deplasările vor fi interzise. Excepţie fac locul de muncă, vizitele la medic ori ieșirile pentru achiziţionarea de bunuri esenţiale sau pentru plimbarea zilnică de o oră.
O lună de restricţii
Germania se va afla în lockdown parţial pe toată durata lunii noiembrie, după ce numărul îmbolnăvirilor cu Covid-19 s-a dublat într-o singură săptămână.
Concret, restaurantele, barurile, teatrele, cinematografele şi sălile de fitness vor fi închise, concertele şi spectacolele vor fi anulate, iar numărul maxim de persoane provenind din două gospodării diferite care pot lua parte la o reuniune a fost limitat la zece.
Populaţia a fost sfătuită să evite călătoriile, deplasările în scop turistic au fost interzise, iar înnoptările în hoteluri sunt permise doar pentru călătoriile în scop profesional.
Măsurile au fost luate pentru ca pandemia să afecteze cât mai puţin economia germană, iar grădiniţele şi şcolile să poată rămâne în continuare deschise.
„Nu faceți stocuri!”
Marea Britanie va intra în carantinare aproape totală, similară cu cea din primăvară, începând de joi, 5 noiembrie, după ce numărul infectărilor a depăşit pragul psihologic de un milion.
Magazinele neesenţiale, saloanele de coafură, restaurantele şi pub-urile vor fi închise până pe 2 decembrie.
În schimb, vor rămâne deschise în continuare şcolile, colegiile şi universităţile, dar şi magazinele cu bunuri de strictă necesitate pentru ca populaţia să nu fie nevoită să facă stocuri de alimente şi bunuri.
Fără petreceri de Crăciun şi Revelion!
În ciuda dublării numărului de îmbolnăviri în doar o săptămână, premierul Ludovic Orban este de părere că deocamdată în România nu se impun noi restricţii.
"Avem în evaluare posibile măsuri. Dacă vom lua o decizie suplimentară o vom face publică. Deocamdată suntem în evaluarea efectelor măsurilor pe care noi le-am luat la prelungirea stării de alertă", a declarat Orban duminică presei centrale.
Prim ministrul a anunţat însă că parada de 1 Decembrie nu se va ține anul acesta, iar petrecerile de Crăciun şi Revelion vor fi interzise, pentru că reprezintă un potenţial "uriaş" de infectare cu noul coronavirus.
"Putem să mai amânăm un pic dorinţa de a ne distra sau putem să ne distrăm într-un mod care să nu ne pună în pericol sănătatea", a spus Orban.
Premierul a mai anunţat că românii care se vor întoarce acasă de sărbători din ţări cu un indice de infectare mai mare decât în România vor intra în carantină pentru 14 zile.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.