URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2021, 19:28

Mai multe orădence au preluat rolul de dansatoare anti-violenţă în Piața Ferdinand (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor a fost marcată şi la Oradea. Organizația de femei a filialei locale UDMR a organizat, joi după amiaza, un flashmob în cadrul căruia circa 40 de femei de toate vârstele au dansat timp de câteva minute pe piesa "Jerusalema", spre mirarea trecătorilor.

Dansul anti-violență

Circa 40 de femei de toate vârstele au dansat timp de câteva minute pe piesa "Jerusalema", care a devenit populară încă din 2020, alături de o coregrafie, reprodusă de diferite grupuri din mai toată lumea. Flashmob-ul a fost coordonat de multipla campioană naţională la dans, în prezent antrenoare și co-fondatoare a academiei de dans Stephany, Noémi Tóth.

„Organizația de femei UDMR a pornit campania «Neeem!» (n.r. Nuuu!) de combatere a violenței împotriva femeilor în anul 2017. De atunci, filiala Oradea organizează în fiecare an un flashmob pentru a atrage atenția asupra acestui fenomen și a căuta pârghiii de combatere a lui”, a declarat pentru BIHOREANUL, consilierul local Pető Dalma Csilla, unul dintre organizatorii flashmob-ului.

Printre dansatoarele anti-violență s-au numărat eleve ale liceelor Ady Endre și Szacsvay Imre, dar și udemeriste cu funcții publice, care au ținut să dea exemplu, precum directoarea Teatrului Szigligeti, Czvikker Katalin, sau directoarele adjuncte ale DGASPC și DJTS Bihor, Szántó Ildikó și Bokor Ágota.

„Violența împotriva femeilor este una dintre cele mai răspândite forme de încălcare a drepturilor omului și afectează femei din toată lumea indiferent de rasă, avere sau nivel de instruire”, a spus Pető.

Acasă, în pericol

Ziua pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor a fost stabilită în anul 2000 de Organizația Națiunilor Unite pentru data de 25 noiembrie.

Potrivit statisticilor oficiale, în contextul izolării impuse de pandemia de COVID-19, tot mai multe femei au devenit în ultimii doi ani victime ale violenței în familie, propria locuință devenind pentru ele unul dintre cele mai periculoase locuri.

În primele cinci luni ale anului 2021, în România s-au înregistrat 5.150 de cazuri de violență domestică în urma cărora peste 600 de femei și copii s-au ales cu sechele fizice și psihice.

Datele colectate de Centrul Filia, organizație non-guvernamentală care militează pentru drepturile femeilor, arată că numai în primele opt luni ale anului acesta în România au fost ucise de către unul dintre membrii familiei 33 de femei, numărul victimelor urcând la 400 în ultimii opt ani.

Numărul ordinelor de protecție a crescut, în același interval, pentru al treilea an consecutiv la peste 7.000 din care circa o treime au fost încălcate de agresori.

La fel, un raport al Comisiei Europene publicat în martie 2021 arăta că începând cu primăvara anului 2020 numărul actelor de violență domestică a crescut simțitor cu procente între 20% în Lituania și cu 32% în Franța.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Peto Csilla ... bravo!
Tinerețe fără bătrânețe la femeia asta de ispravă.
Postat 26 Noiembrie 2021, 13:43 de KP
Unde este pace si lui Dumnezeu ii place
Un dans bine ales. Ar trebui învățat de toate femeile ai căror parteneri sunt cu nervii la pamint de ex. din cauza pandemiei.
Postat 25 Noiembrie 2021, 21:06 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON