URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Octombrie 2021, 13:55

Mai bine vaccinat decât „restricţionat”! Coadă la vaccinarea anti-Covid în Oradea (FOTO)

Mai bine vaccinat decât „restricţionat”! Coadă la vaccinarea anti-Covid în Oradea (FOTO) Vaccinarea cu serul Johnson & Johnson se face într-un tramvai care staţionează pe linie, în Piaţa Emanuil Gojdu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultimul weekend înainte ca accesul în centrele comerciale, instituţiile publice şi restaurantele din toată ţara să fie condiţionat de prezentarea certificatului Covid-19, mulţi bihoreni s-au dus spre centrele de vaccinare.

În Oradea, la centrul din Piaţa Emanuil Gojdu, sâmbătă până la ora prânzului s-au imunizat câteva sute de persoane, iar alte câteva zeci stăteau la coadă. Ca să câştige timp, personalul medical le-au lăsat afară formularele pe care trebuie să le dea medicilor şi oamenii se aplecau pe capotele maşinilor, ca să le completeze.

Constrânşi de şefi sau de restricţii

Majoritatea celor prezenți au mărturisit că se vaccinează nu de frica îmbolnăvirii, ci din cauza restricţiilor impuse de Guvern. „Am venit să mă vaccinez, pentru că nu mai pot să intru în mall, în localuri, nicăieri”, a mărturisit o tânără, care stătea la coadă la vaccinul Pfizer.

Un băiat care o însoţea s-a vaccinat în urmă cu o săptămână, tot din cauza restricţiilor, dar cu vaccinul Johnson&Johnson. „M-am vaccinat ca să pot ieşi seara, cu Johnson, să nu mai trebuiască să aştept”, a declarat el. Serul Johnson&Johnson este în doză unică, aşa că, după ce primeşte acest vaccin, persoana poate imediat să îşi descarce certificatul Covid-19, „paşaportul” de acces în zone restricţionate.

Şi alţii au spus exact la fel: interdicţiile de acces în diverse locuri, fără dovada vaccinării, au fost mai convingătoare decât sfaturile medicilor.

Alţii au fost constrânşi de şefi să facă pasul. „Eu nu mă vaccinez, am venit cu soţul. Lui îi cere la serviciu să fie vaccinat”, a declarat o femeie. Şomeră de peste un an, ea a mărturisit că se teme de efectele vaccinului şi de aceea nu se imunizează.

Majoritatea celor care sâmbătă la prânz se prezentaseră la centrul de vaccinare erau persoane până în 50 de ani. În plus, în continuare, la centrele de vaccinare merg şi bihorenii care au nevoie de a treia doză de vaccin, aşa-numita doză booster, cu serul Pfizer ori Moderna.

Într-un centru, cât în tot judeţul!

Dr. Marius Ţundrea, coordonatorul centrului de vaccinare din Piaţa Emanuil Gojdu, a declarat BIHOREANULUI că numărul bihorenilor care au cerut să fie imunizaţi a crescut semnificativ. „Faţă de luna trecută, când aveam în medie zilnică circa 200 de vaccinări, am ajuns ieri (n.r. vineri) la 1.650. Tendinţa este spre creştere şi de aceea am mobilizat şi o echipă de vaccinare la centrul comercial Auchan. Sperăm că în sfârşit lumea a înţeles că vaccinul este important şi, dacă tot ne considerăm europeni, ne vom comporta ca ei”, a declarat medicul.

Practic, într-o singură zi, la centrul de vaccinare de lângă Parcul 1 Decembrie s-au vaccinat mai mulţi bihoreni decât au făcut-o duminica trecută în tot judeţul! Potrivit datelor oficiale, pe 17 octombrie în Bihor s-au imunizat anti-Covid 1.114 persoane.

Dr. Ţundrea a mai spus că cel puţin jumătate din cei care aleg acum să se vaccineze optează pentru serul Johnson & Johnson. „În principal tinerii îl preferă, dar nu numai, pentru că obţin mult mai repede certificatul, din cauza lipsei rapelului”, a spus medicul.

În perioada următoare, în Oradea ar putea să se mai deschidă noi centre de vaccinare, tocmai pentru că au crescut şi solicitările ctățenilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Diploma de bac
Am auzit de vaccinuri care tratează boli dar de vaccinuri care te tratează de restricții nu prea, până acuma. Pe viitor dacă ești vaccinat vei avea peste 5 la bac din start. N-ar fi de mirare, pentru că acuma doar cine-i vaccinat va avea loc de muncă. Cate aplicații poate avea un vaccin? V-ați fi putut gândi vreodată? In loc de vaccinul antiCovid ar trebui sa se redenumeasca vaccinul antirestrictii. Cel puțin ARN -ul lui mesager pare mai credibil calibrat pt restricții decât pt boală. Următorul val 5 va fi de restricții si așteaptă o noua doză booster care să mai deschidă niste uși. Cum evoluează domnule medicina?!
Postat 25 Octombrie 2021, 01:16 de georgemarian
Cei care călătoresc trebuie să se vaccineze cu trei doze anti-COVID-19: Certificatul verde „va evolua”
Cine a pierdut startul... [ https://evz.ro/cei-care-calatoresc-trebuie-sa-se-vaccineze-cu-trei-doze-anti-covid-19-certificatul-verde-va-evolua.html ]
Postat 23 Octombrie 2021, 21:50 de excalibur
interdicţiile de acces în diverse locuri, fără dovada vaccinării, au fost mai convingătoare decât sfaturile medicilor
Unul nu zice ca se vaccineaza ca sa nu moara asfixiat, in sac de plastic cu fermoar (are fermoar?), doar ca vor la mall,in localuri, sa poata iesi seara...Nu covidul a determinat vaccinarea, ci VACCINAREA a determinat covidul.
Postat 23 Octombrie 2021, 21:29 de excalibur
Istoria prostiei in cinci pasi contemporani
In prima fază a prostiei pe vremea pandemiei i-am auzit pe semidocți (cu sau fără diplome de studii pe pereți, dar vocali obligatoriu) combătând existența virusului, în a doua fază a prostiei i-am auzit contestând valabilitatea vaccinurilor (excepție cele rusești!), în faza a treia a prostiei i-am auzit pe tăntălăi plângând te mila efectelor secundare ale vaccinurilor, a patra fază a măgăroilor a fost urletul după antiviralele lipsă (antivirale cu efecte secundare cu mult mai multe și periculoase decât au vaccinurile), în faza a cincea a prostiei au declarat că se simt în dictatură dacă cineva le cere dovada că nu sunt bolnavi de virus, sifilis, holeră, tbc, râie, lepră sau ciumă bubonică, iar acuma urmează să rămână ca măgaru-ntre oi odată cu vaccinarea turmei speriate că nu mai poate intra la mall fără belet...
Postat 23 Octombrie 2021, 17:39 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON