URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 27 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primarul PSD al Sânmartinului, Cristian Laza, a anunțat că a reușit să primească prin programul Anghel Saligny fonduri nerambursabile în valoare de 88 de milioane de lei, pentru a introduce gazul în comună. Asta după ce, atunci când au fost fonduri europene prin POIM pentru așa ceva, comuna lui nu s-a calificat. Omul o spune pe șleau, că au fost privilegiate comunele liberale întrucât cei de dreapta conduc județul.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
11 Noiembrie 2022, 14:30

Magic Garden în Oradea. Interviu despre evenimentul care a atras 9.000 de oameni în grădina Palatului Episcopal Romano-Catolic (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De curând a avut loc în Oradea expoziția Magic Garden, un eveniment unic în Romania și care va inspira, cu siguranță, și alte evenimente. Am stat de vorbă cu Nely Borza – director artistic al expoziției, despre ce a însemnat Magic Garden și care sunt planurile de viitor.

- Ce a presupus proiectul Magic Garden?

- Proiectul Magic Garden a presupus 12 instalații multimedia realizate de artiști din România și Norvegia selectate în urma unui concurs de proiecte cu scopul de evidența patrimoniul cultural și istoric al locului, 5 actori care au interpretat diverse roluri extrase, la fel, din evenimentele istorice majore ale spațiului. Instalațiile și reprezentațiile actorilor au putut fi vizionate sub forma unui tur ghidat pe un traseu predefinit în interiorul Grădinii Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea, timp de 30 de zile, în fiecare seară.

- Cum v-a venit ideea?

- Ideea îi aparține lui Alin Popa, artist luminist și directorul tehnic al proiectului. El a combinat experiența sa de lucru în teatru cu experiența de peste 10 ani de iluminat arhitectural al clădirilor și obiectivelor de patrimoniu. Rezultatul a fost o idee îndrăzneață și unică în România care s-a îmbinat cu creativitatea și experiența celorlalți membri ai echipei.

- De ce ați ales Oradea?

- Am ales Oradea datorită locației foarte frumoase și bogată în evenimente culturale și istorice. Proiectul avea nevoie de o grădina spectaculoasă și diversă cu particularități pe care să le putem explora și exploata. Un alt motiv pentru care am ales această locație este deschidere spre realizarea unui astfel de proiect ambițios și fără precedent în România. A fost nevoie de o infrastructură amplă pentru a realiza proiectul, o infrastructură care poate intimida gazdele, dar care a ieșit fără cusur și fără deteriorări ulterioare.

- Care sunt concluziile acestui proiect?

- Proiectul a fost unul de succes și foarte bine primit de către public, copii, dar și de adulți. Peste 9000 de oameni au vizitat Grădina Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea în cele 30 de zile de desfășurare. Interesul față de patrimonul cultural local a fost exstins către un public nou și diferit față de cel uzual al locației.

- Ce proiecte urmează?

- Intenționăm să realizăm Magic Garden și în anul 2023, dar într-o nouă locație. De asemenea, pregătim niște evenimente satelit desprinse din Magic Garden dar scalate ca dimensiune.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5904 RON
  • 1 EUR = 4.9255 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON