URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Noiembrie 2022, 14:30

Magic Garden în Oradea. Interviu despre evenimentul care a atras 9.000 de oameni în grădina Palatului Episcopal Romano-Catolic (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De curând a avut loc în Oradea expoziția Magic Garden, un eveniment unic în Romania și care va inspira, cu siguranță, și alte evenimente. Am stat de vorbă cu Nely Borza – director artistic al expoziției, despre ce a însemnat Magic Garden și care sunt planurile de viitor.

- Ce a presupus proiectul Magic Garden?

- Proiectul Magic Garden a presupus 12 instalații multimedia realizate de artiști din România și Norvegia selectate în urma unui concurs de proiecte cu scopul de evidența patrimoniul cultural și istoric al locului, 5 actori care au interpretat diverse roluri extrase, la fel, din evenimentele istorice majore ale spațiului. Instalațiile și reprezentațiile actorilor au putut fi vizionate sub forma unui tur ghidat pe un traseu predefinit în interiorul Grădinii Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea, timp de 30 de zile, în fiecare seară.

- Cum v-a venit ideea?

- Ideea îi aparține lui Alin Popa, artist luminist și directorul tehnic al proiectului. El a combinat experiența sa de lucru în teatru cu experiența de peste 10 ani de iluminat arhitectural al clădirilor și obiectivelor de patrimoniu. Rezultatul a fost o idee îndrăzneață și unică în România care s-a îmbinat cu creativitatea și experiența celorlalți membri ai echipei.

- De ce ați ales Oradea?

- Am ales Oradea datorită locației foarte frumoase și bogată în evenimente culturale și istorice. Proiectul avea nevoie de o grădina spectaculoasă și diversă cu particularități pe care să le putem explora și exploata. Un alt motiv pentru care am ales această locație este deschidere spre realizarea unui astfel de proiect ambițios și fără precedent în România. A fost nevoie de o infrastructură amplă pentru a realiza proiectul, o infrastructură care poate intimida gazdele, dar care a ieșit fără cusur și fără deteriorări ulterioare.

- Care sunt concluziile acestui proiect?

- Proiectul a fost unul de succes și foarte bine primit de către public, copii, dar și de adulți. Peste 9000 de oameni au vizitat Grădina Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea în cele 30 de zile de desfășurare. Interesul față de patrimonul cultural local a fost exstins către un public nou și diferit față de cel uzual al locației.

- Ce proiecte urmează?

- Intenționăm să realizăm Magic Garden și în anul 2023, dar într-o nouă locație. De asemenea, pregătim niște evenimente satelit desprinse din Magic Garden dar scalate ca dimensiune.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON