URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Noiembrie 2022, 14:30

Magic Garden în Oradea. Interviu despre evenimentul care a atras 9.000 de oameni în grădina Palatului Episcopal Romano-Catolic (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De curând a avut loc în Oradea expoziția Magic Garden, un eveniment unic în Romania și care va inspira, cu siguranță, și alte evenimente. Am stat de vorbă cu Nely Borza – director artistic al expoziției, despre ce a însemnat Magic Garden și care sunt planurile de viitor.

- Ce a presupus proiectul Magic Garden?

- Proiectul Magic Garden a presupus 12 instalații multimedia realizate de artiști din România și Norvegia selectate în urma unui concurs de proiecte cu scopul de evidența patrimoniul cultural și istoric al locului, 5 actori care au interpretat diverse roluri extrase, la fel, din evenimentele istorice majore ale spațiului. Instalațiile și reprezentațiile actorilor au putut fi vizionate sub forma unui tur ghidat pe un traseu predefinit în interiorul Grădinii Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea, timp de 30 de zile, în fiecare seară.

- Cum v-a venit ideea?

- Ideea îi aparține lui Alin Popa, artist luminist și directorul tehnic al proiectului. El a combinat experiența sa de lucru în teatru cu experiența de peste 10 ani de iluminat arhitectural al clădirilor și obiectivelor de patrimoniu. Rezultatul a fost o idee îndrăzneață și unică în România care s-a îmbinat cu creativitatea și experiența celorlalți membri ai echipei.

- De ce ați ales Oradea?

- Am ales Oradea datorită locației foarte frumoase și bogată în evenimente culturale și istorice. Proiectul avea nevoie de o grădina spectaculoasă și diversă cu particularități pe care să le putem explora și exploata. Un alt motiv pentru care am ales această locație este deschidere spre realizarea unui astfel de proiect ambițios și fără precedent în România. A fost nevoie de o infrastructură amplă pentru a realiza proiectul, o infrastructură care poate intimida gazdele, dar care a ieșit fără cusur și fără deteriorări ulterioare.

- Care sunt concluziile acestui proiect?

- Proiectul a fost unul de succes și foarte bine primit de către public, copii, dar și de adulți. Peste 9000 de oameni au vizitat Grădina Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea în cele 30 de zile de desfășurare. Interesul față de patrimonul cultural local a fost exstins către un public nou și diferit față de cel uzual al locației.

- Ce proiecte urmează?

- Intenționăm să realizăm Magic Garden și în anul 2023, dar într-o nouă locație. De asemenea, pregătim niște evenimente satelit desprinse din Magic Garden dar scalate ca dimensiune.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON