URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2023, 19:25

Maghiarii susțin că UEFA le permite afișarea hărții „Ungariei Mari” la meciuri. UEFA neagă o astfel de poziție!

Maghiarii susțin că UEFA le permite afișarea hărții „Ungariei Mari” la meciuri. UEFA neagă o astfel de poziție! În noiembrie 2022, premierul Ungariei, Viktor Orbán, s-a afișat după un meci de fotbal cu un fular care avea imprimată harta Ungariei Mari (captură video: Viktor Orban / Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandalul afișării hărții „Ungariei Mari”, care include și Ardealul, pe drapelele și alte obiecte ale suporterilor echipei naționale de fotbal a Ungariei, continuă. Federația Maghiară de Fotbal a anunțat că UEFA ar fi decis că acest lucru este permis. Din contră, reprezentanții UEFA susțin că nu au aprobat asta, lucru pe care-l subliniază și Federația Română de Fotbal.

Amintim că, în noiembrie 2022, însuși premierul Ungariei, Viktor Orbán, s-a afișat după un meci de fotbal cu un fular care avea imprimată harta Ungariei Mari (Nagy-Magyarország), stârnind reacții din partea autorităților române. Orbán s-a afișat cu harta în care apar granițele Ungariei de dinainte de Tratatul de la Trianon din 1920.

Drapele permise? 

Noul episod al controversei a pornit de la un anunț al Federației Maghiare de Fotbal. Pe site-ul propriu, forul maghiar a anunțat marți că a primit acceptul UEFA și FARE (o rețea care luptă pentru eliminarea discriminării, rasismului și naționalismului din sport) pentru utilizarea simbolului istoric „Ungaria Mare” la partidele disputate de echipa națională. 

Maghiarii au susținut că au solicitat oficial forului fotbalistic lămuriri asupra simbolului „istoric”. „În ceea ce privește permiterea afișării simbolului istoric, MLSZ (n.r. Federația Maghiară de Fotbal) a solicitat o poziție clară de la UEFA și FARE. Acceptând argumentul MLSZ, cele două organizații au recunoscut că doar culorile hărții istorice a Ungariei și ale benzii Árpád nu constituie un comportament rasist, dar acest lucru nu se aplică simbolurilor și inscripțiilor suplimentare plasate pe drapele, precum și scandărilor fanilor. Pe toate acestea, asociația va permite introducerea drapelelor în următoarele două meciuri”, a transmis Federația Maghiară de Fotbal, conform ProSport.ro. 

„În același timp, fanii noștri ar trebui să știe că dacă un mesaj rasist sau politic este plasat pe drapelul autorizat ca mai sus, sau orice mesaj rasist sau politic este atașat drapelului, va avea ca rezultat proceduri disciplinare, iar aceste lucruri dăunează echipei și percepției fotbalului maghiar”, s-a mai arătat în același anunț.

FRF: „Revizionismul nu este acceptat în fotbal”

Miercuri, Federația Română de Fotbal a avut o reacție publică, transmițând că a solicitat forului de la Nyon punctul de vedere oficial cu privire la anunțul Federației Maghiare de Fotbal, conform Hotnews.ro. 

„Ca urmare a răspunsului primit de la UEFA, facem următoarele precizări: UEFA nu a autorizat și nu va autoriza afișarea simbolurilor menționate de Federația Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European. Considerăm că Federația Maghiară de Fotbal a greșit făcând anunțul respectiv întrucât afișarea acestor simboluri reprezintă o abatere de la prevederile Regulamentului Disciplinar UEFA (mesaje cu conținut provocator și/sau politic), iar FRF va sesiza cu siguranță comisiile disciplinare, dacă va fi cazul. Federația Română de Fotbal amintește că revizionismul nu este acceptat în fotbal și are încredere în comisiile disciplinare UEFA că vor sancționa afișarea acestui simbol cu potențial de incitare la ură și violență la meciurile din competițiile europene”, se arată în poziția FRF. 

„UEFA nu a aprobat...”

După anunțul MLSZ, reprezentanții UEFA au reacționat și au subliniat, printr-o scrisoare adresată secretarului general al federației maghiare de fotbal, Marton Vagi, că forul european nu a fost și nu este de acord cu folosirea hărții cu „Ungaria Mare” pe stadioane. 

Scrisoarea a fost obținută și publicată de PlaySport.ro. „Dragă domnule Vagi, vă scriu în legătură cu precedenta noastră corespondență din 20 martie 2023, cu referire la folosirea de steaguri sau bannere care să conțină simboluri ca „Ungaria Istorică” și „Ungaria Mare” în cadrul meciurilor UEFA. Spre surprinderea noastră totală, am aflat de existența mai multor știri care prezintă un acord dat de UEFA pentru folosirea acestor steaguri și bannere la competițiile pe care le organizează. Pentru a evita orice dubiu, vrem să clarificăm faptul că UEFA nu a aprobat afișarea unor astfel de steaguri și bannere. Mai mult, așa cum am menționat în scrisoarea precedentă, prezența unor asemenea bannere poate aduce consecințe pe linie disciplinară. De aceea, vă recomandăm ferm să urmați pașii necesari pentru a împiedica afișarea acestor steaguri sau banenre la orice meci organizat de UEFA”, a transmis Theodore Theodoridis, secretarul general al UEFA în scrisoarea adresată MLSZ.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Sunt in secolul XXI si totusi.....
Chestia e ca ii stie toata lumea. Stiu toti cat de gros e soriciul pe iredentisti.
Postat 23 Martie 2023, 11:33 de OrbanKula
pioneza, propagandist hu de doi bani
unde esti propagndist de doi bani ? ai amutit ? taci ca si porcul in porumb. de civilizatie si de bun-simt n-ai auzit. nu stii ce sunt alea
Postat 23 Martie 2023, 11:25 de OrbanKula
Sper sa nu fiu considerat rasist, șovin etc.
Dar despre Mongolia ce se mai aude?? Nu se gândește Orban la o reintregire a familiei in stepele alea faine ::::)))) șovinisto bulangisto :::)))
Postat 22 Martie 2023, 20:59 de Sandu2100
Burebista
Burebista le aminteste de frumoasa tară numită Dacia.
Postat 22 Martie 2023, 20:20 de Jianu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON