URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Ianuarie 2023, 20:20

Maghiarii din România ar fi scăzut la un milion din cauza unui „genocid tăcut”. Poziția scandaloasă a unui partid politic

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce a acuzat că România nu este pregătită să intre în Schengen și din cauza faptului că ar fi ridicat „antimaghiarismul” la nivel de politică de stat, politicienii adunați în Alianța Maghiară din Transilvania au luat o nouă poziție publică scandaloasă. De data aceasta, susțin că maghiarii s-au împuținat în România din cauza unui „genocid tăcut împotriva maghiarilor pe timp de pace”. 

Mai puțini cu 225.000 

Datele provizorii ale recensământului, publicate la finalul anului 2022, arată că în România mai sunt 1.002.151 persoane care s-au declarat ca fiind de etnie maghiară, față de 1.227.623, câți se declaraseră la recensământul precedent (2011). Concret, populația de etnie maghiară a scăzut cu 225.472 persoane. De altfel, maghiarii din România sunt mai puțini și ca pondere a populației (6% acum, față de 6,5% în urmă cu 10 ani).

Merită subliniat însă și că scăderea populației maghiare se înregistrează în contextul în care și populația totală a României este cu aproape 1,1 milioane de persoane mai mică decât acum 10 ani, conform datelor provizorii ale recensământului încheiat anul trecut. La fel, trebuie precizat că informația privind etnia a fost disponibilă pentru 16.568.900 persoane din totalul celor 19.053.800 persoane care formează populația rezidentă a României.

Acuză un „genocid”

Alianța Maghiară din Transilvania – formată prin fuziunea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi a Partidului Civic Maghiar (PCM) – a reacționat dur după publicarea datelor recensământului, susținând că situația este „dramatică” și emițând comentarii controversate, și anume că în România s-ar petrece un „genocid tăcut împotriva maghiarilor”.

„Pe baza datelor preliminare ale recensământului din România de anul trecut, putem (și ar trebui) să spunem clar: scăderea numărului de maghiari transilvăneni este dramatică, iar cifrele arată eficiența genocidului tăcut împotriva maghiarilor pe timp de pace”, se arată într-o poziție oficială publicată pe site-ul Alianței Maghiare din Transilvania.

Tot mai puțini... 

Potrivit agenției maghiare MTI, care a primit poziția Alianței Maghiare din Transilvania și printr-un comunicat de presă, într-un deceniu, comunitatea etnică maghiară din Transilvania a pierdut o cincime din populaţia sa. „Pentru a înţelege mai bine gravitatea situaţiei, scăderea populaţiei este aproximativ la fel de mare ca şi când ar fi dispărut întreaga populaţie maghiară din judeţul Harghita, unde trăiesc cei mai mulţi etnici maghiari”, se arată în documentul semnat de comitetul de conducere al AMT. 

Reprezentanții partidului au subliniat că proporţia declinului demografic s-a accelerat constant în ultimele trei decenii, iar populaţia maghiară din România a scăzut în total cu peste 620.000 de persoane, faţă de primul recensământ din 1992, de după Revoluţie, conform agenției MTI. „Acest lucru înseamnă că în trei decenii am pierdut aproape 40% din membrii comunităţii noastre”. Numărul maghiarilor din Transilvania şi din Partium a scăzut la nivelul anilor 1850, arată aceeași sursă. 

„La sfârșitul istoriei”

AMT avertizează că, dacă nu se schimbă nimic, maghiarii din Transilvania ar putea ajunge încă în acest secol la „sfârşitul istoriei lor veche de peste un mileniu”.

Politicienii din Alianța Maghiară din Transilvania nu aduc, totuși, vreun argument serios pentru a justifica afirmația privind presupusul „genocid tăcut” al cetățenilor de etnie maghiară din țara noastră.

În schimb, AMT susține că „pierderea dramatică de populaţie nu este cauzată doar de situația economică şi educația precară a maghiarilor în comparaţie cu media naţională, ci și de o criză generală de valori”.

Această criză de valori a comunității ar fi generată, potrivit AMT, de liderii politici maghiari din România, care reprezintă comunitatea minoritară în Parlamentul României. Fără a menționa numele partidului UDMR, reprezentanții Alianței Maghiare din Transilvania spun că reprezentanții acestuia au „ținut la sertar” probleme importante pentru comunitate - cum ar fi dreptul de folosire a limbii materne și autonomie când vine vorba de educație și administrație locală - preferând să pună accent pe alte teme, care să le aducă succes în alegeri. 

În plus, AMT susține că „strategia reprezentanților maghiarilor din Ardeal, centrată pe București, este o fundătură, care duce la fărâmițarea comunității maghiare”.

De altfel, AMT susține că niciun partid maghiar nu ar trebui să prezinte rezultatele referendumului ca pe un succes, căci, în realitate, acestea dezvăluie „un dezastru”. 

Alianța Maghiară din Transilvania este o formațiune politică înființată în noiembrie 2022, care susține că reprezintă „segmentul național-conservator al comunității maghiare din Transilvania”. Președintele partidului este János Mezei, iar printre lideri se numără și orădeanul Csomortányi István.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Un milion și un pic, față de cei de pe listele AEP de peste 18,6 milioane ...
... înseamnă că, dacă ar vota și copiii maghiarilor din România, ceea de e firesc și posibil la ei, rezultatul ar fi tot ceva peste 5%. Așadar, mergem mai departe în același format. Problema numerică nu-i la noi, ci în Ungaria ... unde efectul e invers, în sens pozitiv, pentru că a crescut electoratul lui Orban.
Postat 06 Ianuarie 2023, 10:15 de KP
Măi, să fie!
Să fie aceste cifre un reflex al faptului că multi tigani nu s-au mai declarat unguri?
Postat 05 Ianuarie 2023, 12:55 de marginan
....
Astia de la Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ), s-o zica pe fata: sunt fătălăi!
Postat 05 Ianuarie 2023, 12:10 de pinonel
Tulai!
No, am prieteni maghiari, asa ii numesc eu. In intimitate ne intelegem f.bine, insa daca ii vedem in grupuri, nu prea se mai simte prietenia intre popoare. Nemultumiti, dar mai nemultumiti decat noi romanii sunt ei ungurii/maghiarii din Romania. In Ungaria nu sunt iubiti de ai lor, am asistat de cateva ori la discriminarea ungurilor de aici, de catre cei originali, cica, din Ungariea. Daca esti ungur plecat/stabilit in tara muma, tot expati sunt considerati, asa ca poate ca au motive de suparare, uneori. Politicul sub influenta popilor lor, au despartit etniile in scoli, nu-i asa? Granitele sunt o prioritate ptr ei?
Postat 05 Ianuarie 2023, 11:59 de Maricel
Csomortányi István. NEoNazistul ?
Auzi ma la el Csomortányi István micul nazist.... Csomortányi Istvá te nem tudod hogy soc cigany mar nem magyar hanem romma es sok magyar ki vandorolt Magyarba.... es ha neked nek teccik it Romania -ba , fogjag magad es koltozel a ruskikhos vahy a Viky bacsi orsagaba. Gerinctelen...
Postat 05 Ianuarie 2023, 11:04 de gigicusasemasinicaciolanis
populatia
Populatia scade la general in RO, cine stie putintica istorie, intelege. Migratiile sunt de cand lumea, asa cum a fost si fuga de pe mosie. Nici HU nu sta mai bine. Romania a pierdut la general cateva milioane de locuitori sau cetateni. Ne intrebam, de ce? Cuvantul genocid e destul de dur, nu cred ca e potrivit in afirmatii.
Postat 05 Ianuarie 2023, 10:56 de Christa
richard
Mai citește de 8 ori mesajul, și articolul de 11 ori, poate înțelegi. Dacă nu pricepi, ia un paracetamol.
Postat 05 Ianuarie 2023, 09:58 de Sandu2100
Daca... re
daca ai scoate din liste rromii maghiarizati fortat complet ai ramane uimit ce putini sunt guralivii galcevitori de etnie ungara! Astia(AMT-UDMR) se conduc dupa dictonul "dezbina si condu" readaptat: "dezbina si castiga(financiar)"!
Postat 05 Ianuarie 2023, 09:31 de scortosul
Chiar noi acuzam declinul demografic?
In 1989 aveam circa 23 milioane, in 2022 avem circa 19 milioane, cred ca declinul demografic al Ungariei este ultima noastra problema. In rest, alianta asta maghiara e nesemnificativa electoral si nu poate iesi in evidenta decat printr-un discurs radical. Ce mi se pare in continuare halucinant este ca, liderul suprem al judetului il are INCA consilier pe unul dintre cei mai radicali membri a acestei formatiuni anti-romanesti!
Postat 05 Ianuarie 2023, 08:23 de User anonimizat
@sandu
Daca nu iti place ce a zis AMT atunci nu veni cu amenintari ! e o idee tare proasta ! vino cu argumente ! de exemplu eu i-as intreba pe cei de la ATM cum explica atunci declinul populatiei din Ungaria ? in 1981 ungaria a avut 10.700.000 de locuitori iar acum in 2021 au mai ramas 9.700.000 de locuitori ! adica ungaria a pierdut 1 milion de locuitori = 9.3 % din populatie in 40 de ani ! tot romanii sau Romania e de vina ? sau poate adevarul e mult mai simplu = tarile din europa sint in declin demografic si doar acele tari cu imigratie masiva nu au scazut in numarul de locuitori
Postat 05 Ianuarie 2023, 07:32 de richard
Au și Sovinii Aurul lor MAGHIARAUR
Nu e nicio diferenta intre AMT și AUR , aceiași idioți finanțați de Moscova. Nu încercați sa băgați ură între noi, ca noi o sa mergem peste voi. Cu mic cu mare , cu români cu maghiari.
Postat 04 Ianuarie 2023, 21:07 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON