URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Decembrie 2012, 08:37

SMS-ul a împlinit 20 de ani de existenţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A salvat vieti si a distrus casnicii, a creat un nou limbaj si genereaza anual miliarde de euro pentru companiile de telefonie mobila. Vorbim bineinteles despre Short Message Service (SMS).

Prima persoana care a scris si trimis un mesaj pe 3 decembrie 1992 este un inginer din Marea Britanie. Numele lui este Neil Papworth, si avea 22 de ani la vremea respectiva. El lucra pentru compania franco-britanica de IT, Sema Group. El s-a folosit de computer pentru a trimite mesajul prin reteaua Vodafone, si l-a trimis colegului lui, Richard Jarvis, care avea un mobil Orbitel 901.

Primul mesaj continea textul "Merry Christmas" (Craciun Fericit). Jarvis nu a putut sa trimita un mesaj de raspuns deoarece telefoanele mobile nu puteau sa transmita mesaje scrise inca.

Nokia a rezolvat problema in 1993 cand a scos primul sau telefon mobil. La inceput, mesajele scrise transmise intre telefoane reprezentau un serviciu anexa gratuit, pana cand in 1994 Vodafone a lansat un serviciu de alerte prin sms care se platea.

Cu toate acestea, mesajele-text au explodat cu adevarat in 1995, dupa inventarea tehnologiei textului predictiv (T9). In februarie 2001, un miliard de sms-uri se transmiteau lunar in marea Britanie, la pretul de 10 penny / pe mesaj. Un sms are o marime de doar 128 biti. Daca s-ar converti la aceeasi valoare, un CD de 650 de MB ar fi costat 60.000 de lire.

Limita de 160 de caractere a SMS-ului a dus la aparitia unui nou fel de limbaj: "great" a devenit "gr8", "before" a devenit "b4", "by the way" a devenit "btw" si asa mai departe.

Limba engleza se pare ca va rezista asaltului sms-urilor, deoarece in anumite tari precum Spania, Finlanda si Olanda, numarul sms-urilor trimise de Craciun scade de la an la an. De exemplu in Ajunul Craciunului 2011, in Finlanda s-au trimis doar 8,5 milioane de sms-uri, fata de 10,9 milioane cate fusesera trimise cu un an mai inainte.

Acest lucru se datoreaza faptului ca smartphone-urile au ajuns sa domine piata telefoniei mobile, iar ele vin cu aplicatii (WhatsApp) care ofera gratuit serviciul mesajelor text.

Asta nu inseamna ca SMS-urilor vor disparea. Companiile de telefonie mobila au castigat 500 de miliarde de dolari de pe urma lor pana acum si se preconizeaza inca un trilion de dolari profit pentru viitorii sapte ani, scrie businessinsider.com.

Sursa: 9am.ro

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Deci........
Deci, de fapt, din acest articol tip copy/paste, aflam ca primul sms trimis de vreun telefon mobil vreodata dateaza din 1993, si nu 1992 cum zice titlul articolului. Domnilor ziaristi, ati auzit de semantica? Dati un search pe google si bingo. vine raspunsul in 3 picosecunde.
Postat 04 Decembrie 2012, 14:44 de Merlin from Berlin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON