URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Noiembrie 2009, 09:06

Se poate trata gelozia?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Văzută, de regulă, ca o chintesenţă a oricărei relaţii serioase, gelozia se poate trata cu vorba bună, numai în cuplu. Chiar dacă bătrânii spun „gelozia e o boală", ea nu se tratează cu medicamente, ci prin consiliere de cuplu.

Gelozia este, potrivit noului Dicţionar Explicativ al Limbii Române, „o trăire sufletească chinuitoare şi obsedantă, provenită din faptul sau presupunerea că fiinţa iubită nu este credincioasă; sentiment de nemulţumire egoistă, pro vocat de situaţia, succesele cuiva; invidie; pizmă". Shakespeare a numit fenomenul „monstrul cu ochi verzi", spunând că, odată ce şi-a înfipt dinţii într-o relaţie, sunt şanse mari să o şi termine.

Acest sentiment este exploatat şi în marketing, astfel că florăriile on-line au început să vândă „flori de gelozie", trandafiri galbeni, cu mesajul „iubire fără gelozie nu există". „Trandafirii galbeni simbolizează sentimentul de gelozie mai bine decât oricare altă floare. Dacă în sinea ta, pe ascuns, nutreşti acest sentiment, şi dacă cuvintele nu te ajută să-l arăţi, trimite un buchet cu 11 trandafiri galbeni persoanei de lângă tine", este un sfat-tip. Nota de plată trece de 100 de lei.

„Îmi căuta prin poşetă"

Prof. univ. dr. Mona Vintilă, de la Catedra de Psihologie a Universităţii de Vest din Timişoara, explică faptul că gelozia în sine poate fi de ajutor într-o relaţie, o poate cimenta, dar, în egală măsură, o poate ucide. „Gelozia este o componentă normală într-o relaţie, dar în anumite limite. Gelozia este o emoţie puternică, ce poate fi o motivaţie pentru
o relaţie, în sensul că ne ajută să luptăm pentru ea. Când devine excesivă, iraţională, chiar paranoică, se transformă într-un factor de stres care distruge relaţia", explică specialista.

Multe relaţii se spulberă sub impactul reacţiilor exagerate declanşate de gelozie. „Ajunsese să-mi caute în poşetă, în căsuţa de mesaje a telefonului şi avea parolele mele de la e-mailuri. Spunea că mă iubeşte, însă, după aproape un an, am considerat că nu mai putem trăi aşa şi am pus capăt relaţiei. Şi asta, deşi ne mutaserăm împreună şi făceam planuri pentru luna de miere", povesteşte Adriana B.

Florin K. a avut curajul să divorţeze de soţia sau ultrageloasă abia după câţiva ani. „Făcea scene de nedescris, fie şi numai dacă mă vedea că salut pe stradă vreo fostă colegă de şcoală. Să ne îmbrăţişăm, nici vorbă. Ajunsesem să rog fetele cu care m-am înţeles bine la fostul job să mă evite pe stradă, dacă mă vedeau împreună cu aleasa mea. A fost grea despărţirea, însă aici am ajuns în cele din urmă, după câţiva ani. Pur şi simplu nu voia să înţeleagă faptul că ea are probleme, că o iubesc şi nu mă interesează altă femeie. Şi acum o iubesc, însă aveam şi eu o viaţă de trăit", povesteşte tânărul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON