URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2020, 11:44

Prim-procuror la pârnaie! De ce a ajuns la pușcărie fostul șef al Parchetului Bihor, Vasile Popa

Prim-procuror la pârnaie! De ce a ajuns la pușcărie fostul șef al Parchetului Bihor, Vasile Popa ŞEFIE CU BAIURI. Până să fie arestat preventiv şi suspendat din magistratură, în octombrie 2014, Vasile Popa (foto) a condus, pe rând, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea și Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. Procurorul a preluat funcţia în 2012, în urma unui concurs, după ce predecesorul său, Viorel Gavra, fusese exclus din magistratură deoarece ar fi făcut presiuni pe lângă procurorii DNA ca s-o scoată de sub urmărire penală pe soţia sa, anchetată într-un dosar de trafic de influenţă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Miercurea trecută, după un proces întins pe mai bine de 5 ani, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat verdictul final în cazul fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa.

Magistratul a încasat o pedeapsă grea, în dosarul trimis în faţa instanţei de Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie a DNA. Acuzat de luare de mită, trafic de influenţă, favorizarea făptuitorului, dar şi distrugere de înscrisuri, instigare la compromiterea unei autopsii medico-legale şi şantaj, Popa fusese achitat de Curtea de Apel Timişoara, în urmă cu doi ani, pentru majoritatea faptelor. Şi, de altfel, nici instanţa supremă nu i-a reţinut toate acuzele. Doar că l-a "potcovit" cu 6 ani de închisoare...

Prietenie din interes

Dorinel EduAncheta cu privire la şeful Parchetului Bihor a demarat în octombrie 2013, de la controversatul afacerist Dorinel Edu (foto), care s-a denunţat că îl şpăguia pe Vasile Popa din 2011, pentru a-l proteja într-un dosar de evaziune de 36 milioane lei.

Pe atunci şef al Secţiei de urmărire penală, Popa i-ar fi cerut iniţial bani lui Edu sub pretextul că îi era bolnavă soţia. Apoi, afaceristul i-ar fi plătit deplasări la Bucureşti (în vreme ce magistratul îşi deconta cheltuielile şi pe spezele instituţiei), i-ar fi dat bani pentru prostituate (10.000 euro în trei ani), i-ar fi construit un teren de tenis la vila din Haieu şi lunar îi dădea între 500-1.500 euro "de cheltuială". Una peste alta, protecţia magistratului l-ar fi costat pe evazionist circa 50.000 euro.

DNA susţinea, pe de altă parte, că Vasile Popa primise şpagă şi un Volvo X60 de la un alt afacerist, Alin David, zis Gulescu, cercetat de Parchetul Beiuş pentru defrişări ilegale, dar sponsor al echipei de fotbal a Poliţiei Bihor, care iniţial i-a dat procurorului maşina în folosinţă şi apoi i-a vândut-o la jumătate de preţ. Pe marginea acestei afaceri, Popa a fost inculpat pentru trafic de influenţă, iar prietenul său, Gulescu, a fost trimis şi el în judecată pentru cumpărare de influenţă.

Şantaj pentru datorie

Fostului prim-procuror i se imputa şi că ar fi şantajat un cuplu de orădeni, pe Dan şi Maria Lozincă, patronii unei spălătorii auto, amici de-ai săi. Familia Lozincă luase de la el un împrumut de 20.000 lei pentru a-şi moderniza spălătoria, însă a returnat doar o parte din bani, şi aceia cu întârziere.

Pentru cei 3.500 lei rămaşi, Popa a început să-i preseze, inclusiv prin ameninţări de genul: "Te distrug", "Nu scapi tu de mine în viaţa asta", "O să-ţi trimit controale la greu, întrucât toţi sunt prietenii mei", "Îţi ţin eu evidenţa banilor", "Ai un duşman pe viaţă şi nu orice duşman", "Nu mai îmi trebuie banii tăi, dar de tine o să am eu grijă".

Ameninţările, spuneau procurorii, au şi fost puse în practică, spălătoria familiei Lozincă fiind "călcată" de mai multe instituţii de control, de 9 ori în câteva luni (Protecţia Consumatorului, Primăria Oradea, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, Garda de Mediu, ITM, ANAF), de au ajuns oamenii să tresară ori de câte ori vedeau o maşină albastră, crezând că au o nouă inspecţie.

Distrugătorul de rechizitorii

DNA a strâns probe care vizau şi ingerinţele lui Vasile Popa în anchetele procurorilor din subordine. Şeful Parchetului ajunsese să rupă, pur şi simplu, rechizitoriile întocmite în anumite dosare, fapte pentru care a şi fost acuzat de distrugere, abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului.  

Un astfel de caz se referă la o tamponare în lanţ provocată de orădeanul Cristian Gligor în 2008 pe bulevardul Dacia. Analizele de sânge au relevat că bărbatul avea o alcoolemie de 1 la mie, motiv pentru care procurorul Cristian Ardelean, viitorul procuror DNA, pe atunci stagiar la Parchetul Oradea, a dispus trimiterea lui în judecată. Atât doar că s-a trezit chemat de şeful instituţiei, care i-a luat dosarul. Ulterior, verificând condica, Ardelean a descoperit că şoferul a fost scos de sub urmărire penală, probabil nu pe ochi frumoşi, chiar de Vasile Popa.

La fel s-a întâmplat şi în dosarul întocmit în 2008 de procurorul Adrian Brişcan pe numele lui Florian Hendrea, Florinel Ferar şi Marcel Ivan, primii doi prinşi că au circulat cu permise false obţinute cu ajutorul celui de-al treilea. În 2010, când Brişcan a vrut să-i trimită în judecată, Popa a rupt rechizitoriul şi a dat dosarul unui alt procuror, Teofil Ilisie. Soluţia lui Ilisie, însă, a fost aceeaşi, rechizitoriul fiind confirmat şi de judecători, care i-au condamnat la închisoare cu suspendare pe Hendrea şi Ferar, iar pe Ivan la 2 ani cu executare.

Ce l-a determinat pe şeful Parchetului să rupă rechizitorii e uşor de bănuit. DNA nu a reuşit, însă, să probeze dacă a făcut-o pe bani, stabilind doar că a încălcat legea, deoarece "a distrus fără temei actul de sesizare al instanţei", aducând "beneficii învinuiţilor" şi "atingere gravă interesului general de înfăptuire a justiţiei, afectând grav încrederea justiţiabililor".

Achitări în serie

În total, procurorii DNA i-au imputat fostului prim-procuror 17 acte materiale din care, însă, pe 13 martie 2018, Curtea de Apel Timişoara a decis să-l achite pentru 16 - atât pentru şpăgi sau trafic de influenţă, cât şi pentru ruperea rechizitoriilor, pe considerentul că faptele nu există ori că nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege, imputându-se procurorilor "că nu au fost dovedite prin mijloacele de probă".

Singura infracţiune pentru care judecătorii timişoreni l-au condamnat, totuşi, pe magistratul orădean a fost cea de şantaj asupra soţilor Lozincă, pentru care au dispus o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare. "Cu toate că, într-adevăr, inculpatului nu i-a fost restituit împrumutul acordat, acesta trebuia să apeleze la organele statului pentru recuperarea restului, nu prin intermediul folosirii unor ameninţări cu grave repercusiuni, ameninţări care au fost percepute de către persoana vătămată ca fiind reale, posibile, realizabile, având în vedere funcţia deţinută de inculpat", se explică în motivarea hotărârii pronunţate de Curte.

Condamnare "cu spor"

Miercurea trecută, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, însă, altfel. În opinia lor, DNA a dovedit atât acuzaţia de şantaj, cât şi pe cele de abuz în serviciu, sustragere sau distrugere de înscrisuri şi favorizarea făptuitorului, în legătură cu rechizitoriul procurorului Brişcan, pe care fostul prim-procuror l-a distrus.

Potrivit dispozitivului sentinţei, Vasile Popa a încasat 3 ani de detenţie pentru şantaj, 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, 2 ani de închisoare pentru distrugere de înscrisuri şi 1 an pentru favorizarea făptuitorului, instanţa stabilind în final ca fostul prim-procuror să execute 6 ani, compusă din pedeapsa cea mai grea, de 4 ani închisoare, la care a adăugat un spor de 1/3 din totalul celorlalte.

Din pedeapsă se va reduce perioada în care Popa a fost reţinut, arestat preventiv şi plasat în arest la domiciliu, între 9 octombrie 2014 şi 8 iunie 2015, aproximativ 8 luni. Chiar şi aşa, fostul magistrat, depus deja miercurea trecută la Penitenciarul Oradea, mai are de ispăşit cel puţin două treimi din restul pedepsei, adică 3 ani şi 6 luni până când va putea cere liberarea condiţionată înainte de termen. Suficient timp de reflecţie...


ACHITAŢI
Transplant în judecată

Doctorul Gabriel MihalacheUn capăt de acuzare din rechizitoriul DNA pe numele fostului prim-procuror Vasile Popa privea faptul că, în cursul lunii aprilie 2014, l-ar fi determinat pe fostul şef al Serviciului de Medicină Legală Bihor, Gabriel Mihalache (foto) să îşi dea acceptul pentru efectuarea unei prelevări de organe "într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinţa compromiterii autopsiei medico-legale". Este vorba de prelevarea făcută în primăvara lui 2014 de la agentul de pază Ozsvath Oszkar Levente, ajuns în comă la spital după ce fusese bătut în localitatea Tăuteu de opt scandalagii, ulterior trimişi în judecată pentru omor.

Potrivit procurorilor DNA, în acest caz prelevarea de organe nu ar fi fost permisă, lui Popa imputându-i-se faptul că l-ar fi determinat pe Mihalache să încalce legea şi să o aprobe, ceea ce ar fi compromis ancheta. În acest caz, DNA l-a trimis în faţa instanţei şi pe Mihalache, însă cei doi au fost achitaţi, instanţa stabilind că faptele nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
helen
gligor cristian zis cristi grasu tati 12 gratare si o sticla de jak
Postat 28 Ianuarie 2020, 23:19 de todo
Fiat iustitia, et pereat mundus
Ce serparie...o mostra elocventa de sistem judiciar romanesc.Drept roman,vechi de 2000 ani.Ecce homo.Prima eroare judiciara,comisa de Pilat din Pont.Ca sistemul american,cu jurati,nu e bun...intr-o tara bananiera de la marginea imperiului.
Postat 27 Ianuarie 2020, 13:23 de excalibur
De ce...
De ce a ajuns la pușcărie....pai pentru ca merita. Cand te crezi buricul pamantului si esti arogant maxim, trebuie sa fii constient ca la un moment dat ti se infunda. Si apropo de...spalatorii...stiati ca bulevardul Stefan cel Mare este singurul bulevard din Oradea fara semne de oprire interzisa, unde poti opri unde vrei, cum vrei, cand vrei? Ia vedeti care e legatura dintre cele 2 ;)
Postat 27 Ianuarie 2020, 12:29 de DanD
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON