URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Noiembrie 2010, 13:33

Suferă de o boală ce-i transformă în vampiri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au pielea albă, nu pot sta la soare şi se numesc Cullen. Nu, nu este un quiz legat de seria Twilight, ci realitatea de zi cu zi a doi fraţi din Marea Britanie care suferă de un sindrom "vampiric".

Simon Cullen (13 ani) şi George Cullen (11 ani), din Sudbury, Suffolk, suferă de o afecţiune genetică rară numită Displazie Ectodermala Hipohidrotică (HED).

Cei doi puşti Cullen nu pot mânca decât alimente moi, deoarece dentiţia lor este foarte moale. Cel mai mare dintre ei, Simon, are, de altfel, doar doi canini foarte asemănători cu colţii vampirilor.

Simon şi George Cullen trebuie să evite expunerea la soare, iar dacă ies din casă trebuie să folosească o cremă protectoare şi să poarte haine care să le acopere cea mai mare parte a corpului. Nu pot transpira şi de aceea trebuie să evite prea multă lumină, care i-ar putea face să se supraîncălzească.

Afecţiunea lor, care le dă un aspect neobişnuit, le-a adus de-a lungul timpului probleme, nu doar de ordin medical. "Oamenii pot fi oribili. Copiii râd de felul în care arătăm. Dar prietenii noştri buni cred că este cool. Prietenii mei chiar încearcă să mă convingă să-mi schimb numele în Edward, ca personajul din Twilight", a povestit Simon.

Sindromul HED este foarte rar întâlnit, fiind cunoscute doar 7.000 de cazuri pe tot Globul.

Potrivit www.mdtimisoara.info, sindromul HED "este o afecţiune legată de cromozomul X şi se manifestă doar la persoanele de sex masculin. Cei afectaţi sunt expuşi la infecţii repetate, dismorfie facială, uneori osteopetroză, anomalii dentare de număr şi formă prezente atât în dentiţia deciduală cât şi în cea permanentă. Afecţiunea este cauzată de o mutaţie a genei IKK-GAMA".

Dacă la început cei doi băieţi erau priviţi cel puţin ciudat iar lumea se holba efectiv la ei sau credea că suferă de leucemie, după apariţia trilogiei Twilight lucrurile s-au mai schimbat. "Ceilalţi au crezut că e amuzant că ne numim Cullen. Avem doi fii cu dinţi ascuţiţi şi care nu pot să iasă afară în timpul zilei. Aşa că este puţin ca şi cum ar fi vampiri", a spus mama celor doi băieţi, Mandy Cullen (45 de ani).

Mandy şi John Cullen, soţul său, au observat că ceva nu este în regulă când Simon avea doar câteva ore. "A fost o sarcină normală, o naştere la fel de normală. Dar după câteva ore temperatura corpului lui Simon a scăzut brusc. O asistentă l-a pus în incubator, iar după câteva minute i-au apărut pete pe braţe şi în apropierea ochilor. Parcă erau arsuri de la soare. Apoi, la câteva luni a răcit, ceea ce poate fi legal pentru cei care suferă de HED. I-a crescut temperatura şi pentru că nu transpira, a trebuit să-l ajutăm să se răcească. I-am făcut băi reci, dar nu a mers, aşa că am ajuns la spital", a povestit Mandy. Acolo, medicii şi-au dat seama că ar putea fi vorba despre HED, fapt confirmat la 6 luni, când nu-i crescuse încă niciun dinte.

Când a rămas însărcinată cu George, medicii au avertizat-o pe Mandy că ar putea avea aceeaşi problemă, dar din moment ce Simon era bine, cei doi soţi nu s-au gândit niciun moment.

Lui Simon nu i-a crescut niciun dinte până la vârsta de cinci ani, în timp ce fratele său George are deja mai mulţi dinţi decât el. Mandy şi John Cullen se gândesc la o operaţie pentru Simon. "Părţi din maxilarul său vor fi înlocuite cu bucăţi de os din piciorul său, pe care vor fi montaţi dinţi artificiali. Va fi dureros, dar va putea să zâmbească şi el".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON