URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Noiembrie 2012, 14:38

Luxten preia Distrigaz cu "binecuvântarea" Consiliului Local

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Firma Luxten, care se ocupă de administrarea iluminatului public orădean, a preluat Distrigaz Vest, principalul furnizor de servicii de alimenare cu gaze naturale din municipiu.

Consiliul Local a aprobat joi cu majoritate de voturi majorarea capitalului social al Distrigaz cu 15,1 milioane lei prin emisiunea a 167.870 acţiuni noi la un preţ de 90 lei bucata. Singurul consilier local care s-a abţinut de la vot a fost Călin Gal, fost director Distrigaz Vest.

Deşi Consiliul Local, în calitate de acţionar în cadrul firmei, avea drept de preemţiune la cumpărarea de acţiuni, deliberativul a preferat să nu se implice. Noile acţiuni au fost cumpărate de firma Luxten, care va deţine la finalizarea tranzacţiei 56% din Distrigaz şi controlul deplin asupra companiei.

Perfectarea aceastei tranzacţii are ca scop realizarea unei infuzii de capital în societatea furnizoare de gaze naturale, în vederea relansării activităţii. În acţionariatul celor două firme se regăseşte acelaşi Claudiu Rădulescu, deţinătorul unui pachet consistent de acţiuni în cadrul Luxten Lighting.

Firma Luxten este cunoscută pentru contractele de iluminat public încheiate pe 15 ani cu Primăria Bucureşti, dar şi cu principalele municipalităţi din ţară, precum şi pentru contractul încheiat în 2004, pentru 10 ani, cu cel mai ieftin producător local de energie, Hidroelectrica.

Contractul încheiat cu producătorul de energie electrică i-a permis companiei să cumpere curent la un preţ mic şi să îl revândă ulterior la preţul stabilit de piaţa liberă. Această tranzacţie i-a înscris pe acţionarii Luxten în clubul restrâns şi extrem de profitabil al "băieţilor deştepţi" din energie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@D. Simai
Lasă deliberativele şi scrie curat şi cinstit în Limba Română. Crezi că eşti mai interesant dacă ne oboseşti cu clişeele din neuronu tău ? Sau poate nu faci pe prostu, DELIBERAT.....
Postat 23 Noiembrie 2012, 10:49 de Pistike
Marii afacerişti locali
Bravo Tarzan ! Ai scăpat de pachetul de control, şi la Luxten şi la Distrigaz, cu această ocazie, a marilor fuziuni bine programate de patronii acestor firme. Paşcu, Berceanu şi ceilalţi iniţiatori din umbră te-au făcut mat dintr-o mişcare extrem de simplă, clasică şi văzută des în România. Rezultă că blatul va fi cu folos după terminarea mandatului de primar. Iar consilierii, după modelul primatei, habar nu au ce înseamnă o afacere bine pusă la punct. Halal cap, aşa că vai de picoarele lor când o să începe lumea să-i alerge, de îngrămădiţi ce sunt când e vorba de interesul oraşului, dar şi ce orientaţi devin când e vorba de interesul propriu.
Postat 22 Noiembrie 2012, 17:53 de Carp III
afaceri penale
O preluare cu miros penal prin spalare de bani si tranzactii intre firme cu actionar comun din Galati,Bucuresti si Oradea .Dupa 10 decembrie cineva trebuie sa lamureasca lucrurile.Probabil ca fostul director care s-a abtinut stie mai multe si nu a vrut sa se bage in combinatie.
Postat 22 Noiembrie 2012, 16:07 de oradeanul informat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON