URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2021, 09:50

Lucrătorii esenţiali mai aşteaptă: În februarie, se vor putea programa la vaccinare doar bolnavii cronici, vârstnicii şi persoanele cu handicap (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lipsa vaccinurilor anti-Covid determină autorităţile să amâne în continuare imunizarea lucrătorilor esenţiali, cum sunt profesorii sau angajaţii din alte domenii-cheie.

Ministrul Vlad Voiculescu a anunţat că în toată luna februarie vor putea să se programeze la vaccin doar bolnavii cronici, vârstnicii peste 65 de ani şi persoanele cu handicap.

“O măsură pe care aș vrea să o anunț astăzi este cea legată de însăși aglomerarea spitalelor din România. Avem nevoie de fiecare spațiu disponibil și să ne asigurăm că mai puțini oameni trebuie să fie internați. Am verificat din nou statisticile cât se poate de recente și vedem că 85% dintre decese sunt înregistrate la persoane de peste 60 de ani. Vedem de asemenea că 95,1% dintre decese sunt înregistrate la persoane care aveau deja boli cronice. Acesta este motivul pentru care am propus premierului și avem acceptul dânsului ca, în perioada următoare, pentru toate locurile care se deschid în platforma de programare pentru vaccinare, eligibili să fie doar vârstnicii, cei cu boli cronice, cei cu un handicap, respectiv cei care îi îngrijesc sau locuiesc cu aceștia. Repet: pe perioada lunii februarie, toate locurile care vor fi oferite în platforma de programare vor merge către aceștia, nu către alte persoane”, a anunțat ministrul Sănătății, sâmbătă seară, într-o conferință de presă.

Aceasta este a treia amânare pentru lucrătorii esenţiali. Anunţul lui Voiculescu vine la doar două zile după ce Comitetul Naţional de Coordonare a Campaniei de Vaccinare (CNCAV) a anunţat că toate programările la vaccinare făcute pentru intervalul 30 ianuarie – 11 februarie pentru lucrătorii esenţiali vor fi amânate pentru data de 16 februarie şi ulterior. Anterior, autorităţile au anunţat că peste 35.000 de persoane, programate la vaccin în perioada 28 ianuarie şi 11 februarie pentru că lucrează în domenii cheie, au fost reprogramate,

Aceste măsuri sunt luate după ce producătorul Pfizer-Biontech a expediat în România, ca şi în alte ţări din UE, mai puţine doze de vaccin decât era preconizat.

Fond pentru pacienţii din spitale

În aceeaşi conferinţă de presă, Voiculescu a mai anunţat înfiinţarea unui fond național pentru siguranța pacienților în spitale. 

„Avem la dispoziție bani europeni, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, avem de asemenea bani din bugetul național pe care îi vom aloca pentru acest scop, iar noi ne vom asigura că aceștia sunt folosiți prioritar pentru îmbunătățirea urgentă a infrastructurii de siguranță în spitale. Ne referim aici în special la securitatea la incendii, la cutremure și nu în ultimul rând la infecțiile nosocomiale", a declarat ministrul.

De asemenea, oficialul a anunţat că doreşte introducerea unui serviciu telefonic de informare pentru ca rudele pacienților internați cu COVID-19 să poată suna și să obțină informații despre situația acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON