Lipsa vaccinurilor anti-Covid determină autorităţile să amâne în continuare imunizarea lucrătorilor esenţiali, cum sunt profesorii sau angajaţii din alte domenii-cheie.
Ministrul Vlad Voiculescu a anunţat că în toată luna februarie vor putea să se programeze la vaccin doar bolnavii cronici, vârstnicii peste 65 de ani şi persoanele cu handicap.
“O măsură pe care aș vrea să o anunț astăzi este cea legată de însăși aglomerarea spitalelor din România. Avem nevoie de fiecare spațiu disponibil și să ne asigurăm că mai puțini oameni trebuie să fie internați. Am verificat din nou statisticile cât se poate de recente și vedem că 85% dintre decese sunt înregistrate la persoane de peste 60 de ani. Vedem de asemenea că 95,1% dintre decese sunt înregistrate la persoane care aveau deja boli cronice. Acesta este motivul pentru care am propus premierului și avem acceptul dânsului ca, în perioada următoare, pentru toate locurile care se deschid în platforma de programare pentru vaccinare, eligibili să fie doar vârstnicii, cei cu boli cronice, cei cu un handicap, respectiv cei care îi îngrijesc sau locuiesc cu aceștia. Repet: pe perioada lunii februarie, toate locurile care vor fi oferite în platforma de programare vor merge către aceștia, nu către alte persoane”, a anunțat ministrul Sănătății, sâmbătă seară, într-o conferință de presă.
Aceasta este a treia amânare pentru lucrătorii esenţiali. Anunţul lui Voiculescu vine la doar două zile după ce Comitetul Naţional de Coordonare a Campaniei de Vaccinare (CNCAV) a anunţat că toate programările la vaccinare făcute pentru intervalul 30 ianuarie – 11 februarie pentru lucrătorii esenţiali vor fi amânate pentru data de 16 februarie şi ulterior. Anterior, autorităţile au anunţat că peste 35.000 de persoane, programate la vaccin în perioada 28 ianuarie şi 11 februarie pentru că lucrează în domenii cheie, au fost reprogramate,
Aceste măsuri sunt luate după ce producătorul Pfizer-Biontech a expediat în România, ca şi în alte ţări din UE, mai puţine doze de vaccin decât era preconizat.
Fond pentru pacienţii din spitale
În aceeaşi conferinţă de presă, Voiculescu a mai anunţat înfiinţarea unui fond național pentru siguranța pacienților în spitale.
„Avem la dispoziție bani europeni, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, avem de asemenea bani din bugetul național pe care îi vom aloca pentru acest scop, iar noi ne vom asigura că aceștia sunt folosiți prioritar pentru îmbunătățirea urgentă a infrastructurii de siguranță în spitale. Ne referim aici în special la securitatea la incendii, la cutremure și nu în ultimul rând la infecțiile nosocomiale", a declarat ministrul.
De asemenea, oficialul a anunţat că doreşte introducerea unui serviciu telefonic de informare pentru ca rudele pacienților internați cu COVID-19 să poată suna și să obțină informații despre situația acestora.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.