URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Ianuarie 2021, 09:50

Lucrătorii esenţiali mai aşteaptă: În februarie, se vor putea programa la vaccinare doar bolnavii cronici, vârstnicii şi persoanele cu handicap (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lipsa vaccinurilor anti-Covid determină autorităţile să amâne în continuare imunizarea lucrătorilor esenţiali, cum sunt profesorii sau angajaţii din alte domenii-cheie.

Ministrul Vlad Voiculescu a anunţat că în toată luna februarie vor putea să se programeze la vaccin doar bolnavii cronici, vârstnicii peste 65 de ani şi persoanele cu handicap.

“O măsură pe care aș vrea să o anunț astăzi este cea legată de însăși aglomerarea spitalelor din România. Avem nevoie de fiecare spațiu disponibil și să ne asigurăm că mai puțini oameni trebuie să fie internați. Am verificat din nou statisticile cât se poate de recente și vedem că 85% dintre decese sunt înregistrate la persoane de peste 60 de ani. Vedem de asemenea că 95,1% dintre decese sunt înregistrate la persoane care aveau deja boli cronice. Acesta este motivul pentru care am propus premierului și avem acceptul dânsului ca, în perioada următoare, pentru toate locurile care se deschid în platforma de programare pentru vaccinare, eligibili să fie doar vârstnicii, cei cu boli cronice, cei cu un handicap, respectiv cei care îi îngrijesc sau locuiesc cu aceștia. Repet: pe perioada lunii februarie, toate locurile care vor fi oferite în platforma de programare vor merge către aceștia, nu către alte persoane”, a anunțat ministrul Sănătății, sâmbătă seară, într-o conferință de presă.

Aceasta este a treia amânare pentru lucrătorii esenţiali. Anunţul lui Voiculescu vine la doar două zile după ce Comitetul Naţional de Coordonare a Campaniei de Vaccinare (CNCAV) a anunţat că toate programările la vaccinare făcute pentru intervalul 30 ianuarie – 11 februarie pentru lucrătorii esenţiali vor fi amânate pentru data de 16 februarie şi ulterior. Anterior, autorităţile au anunţat că peste 35.000 de persoane, programate la vaccin în perioada 28 ianuarie şi 11 februarie pentru că lucrează în domenii cheie, au fost reprogramate,

Aceste măsuri sunt luate după ce producătorul Pfizer-Biontech a expediat în România, ca şi în alte ţări din UE, mai puţine doze de vaccin decât era preconizat.

Fond pentru pacienţii din spitale

În aceeaşi conferinţă de presă, Voiculescu a mai anunţat înfiinţarea unui fond național pentru siguranța pacienților în spitale. 

„Avem la dispoziție bani europeni, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, avem de asemenea bani din bugetul național pe care îi vom aloca pentru acest scop, iar noi ne vom asigura că aceștia sunt folosiți prioritar pentru îmbunătățirea urgentă a infrastructurii de siguranță în spitale. Ne referim aici în special la securitatea la incendii, la cutremure și nu în ultimul rând la infecțiile nosocomiale", a declarat ministrul.

De asemenea, oficialul a anunţat că doreşte introducerea unui serviciu telefonic de informare pentru ca rudele pacienților internați cu COVID-19 să poată suna și să obțină informații despre situația acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON