URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iulie 2019, 16:49

Lovitură devastatoare! Oradea pierde investiţii de 40 milioane de euro din fonduri europene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lovitură devastatoare! Municipalitatea orădeană va pierde investiţii de 40 milioane de euro din fonduri europene.

Nimic peste alocările de bază!

Noutatea a fost anunțată, marți, într-o conferință de presă, de primarul Ilie Bolojan, care a făcut public că Autoritatea de Management a limitat la 100% gradul de contractare a proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Regional.

"Autoritatea de management din cadrul Programului Operaţional Regional a blocat contractarea proiectelor europene pentru oraşele care deja şi-au dublat sumele de bani europeni faţă de programările iniţile. Oradea a depus proiecte în număr mare, au fost acceptate, iar acum ne-au limitat la un procent de 100%. În loc să mai luăm 40 milioane de euro, acum ne-au blocat la aceşti bani", a declarat Ilie Bolojan

Potrivit edilului, proiectele aprobate, dar pentru care nu s-a semnat încă un contract de finanţare, vor intra, cel mai probabil, pe lista de aşteptare din următorul ciclu de finanţare european.

Mai puţine lucrări şi parcuri

Oradea va pierde, astfel, finanţări europene pentru proiecte cum ar fi reabilitarea Bulevardului Nufărul (foto) şi amenajarea de centre de cartier în zonele Rogerius, Ioşia, Nufărul şi Parcul 1 Decembrie.

Pe lista proiectelor care vor fi trecute în aşteptare se mai numără amenajarea a 6 hectare de parcuri în zone precum cartierele Grigorescu şi Soarelui sau străzile Ion Bogdan şi Ciheiului.

Primarul Ilie Bolojan speră încă să convingă finanţatorii să se răzgândească. "Avem două abordări: să începem aceste lucrări pe bugetele noastre, cu riscul să nu se semneze contractul de finanţare, sau să aşteptăm să vedem ce se întâmplă. E anormal însă să ai un proiect câştigat privind achiziţia a 20 de tramvaie noi, dar să nu ai linia de tramvai din cartierul Nufărul reabilitată", a declarat edilul.

Primarul a mai spus că municipalitatea orădeană va încerca să facă presiuni asupra Ministerului Dezvoltării pentru deblocarea finanţării prin intermediul Asociaţiei Municipiilor, pe considerentul că este incorect ca finanţatorul să schimbe regulile în timpul jocului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
incepe distractia/criza
Problema e simpla. Actualul exercitiu financiar nu s-a incheiat ! Problema este ca proiectele europene sunt cu co-finantare. Se pare ca Romania nu mai are bani de nimic si taie de unde poate. Au testat terenul cu tot felul de pomeni ce le-au dat studentilor, pensionarilor etc si s-a ajuns chiar si la proiectele europene. Nu mai aduceti bani in tara, ca nu mai avem co-finantare ! Adica daca eu, Romania, am 5 lei, nu mai imi trebuie inca 10 de la UE (fara M!) sa fac ceva, mai bine ii beau si mananc cum vreau eu, fara sa imi zica tanti UE ce sa fac cu ei. Mai ales ca vin alegerile ! Primiti ce ati ales! Keep going.
Postat 25 Iulie 2019, 01:02 de oradea_mea_si_a_ta
Ministerul Blocării
Din epoca multilateraldezvoltarii, comuniștii au rămas cu meteahna raționalizării. Dacă atunci vă alocau pentru consumul lunar 50% dintr-un litru de ulei, să ziceți mersi că azi proiectele acceptate v-au fost limitate la un procent de 100%.
Postat 24 Iulie 2019, 21:16 de FaBULA
Sar fosilele in sus de bucurie
Asa-i bolsevicilor, daca tot nu aveti ce sa laudati din ceea ce fac stapanii vostri (care va asmut sa maraiti pe tot internetul) macar sa va bucurati un pic de faptul ca Romania nici in acest an nu va reusi sa absoarba fondurile UE. Ce meschini!
Postat 24 Iulie 2019, 15:52 de Neutryno
da-i in cap...
Intr-o tara oribile principiul-suveran este : "Da-i in cap la cel ce face ceva!!"{.
Postat 24 Iulie 2019, 14:22 de AnaConda
excalibur
Nu ți-a venit ajutorul social????
Postat 24 Iulie 2019, 02:05 de Sandu1206
Lovitură devastatoare!
Nu putem opri dezvoltarea.Oradenii vor iesi in piata unirii sa-si ia orasul inapoi.Proiectele trebuie sa continue.Chiar cu regretul ca se vor mari urmatoarele: impozite locale,gigacalorie,otl,amenzi,cimitir,aquapark,parcari. Ar fi o catastrofa sa cumparam tramvaie si sa le tinem in depou, pina trece garantia si se termina linia ferata.Sa fim uniti...
Postat 24 Iulie 2019, 01:11 de excalibur
Adrian_Preda
Asca cred și eu.
Postat 23 Iulie 2019, 23:28 de Sandu1206
Asta e jucul lui Mang
Asta e rezultatul lui Mang in Bihor, îi dă peste nas la Bolojan....Asta înseamnă guvernare PSD...acum primiți ce ati votat, adică m...e!!! Altădată votați ca proștii PSD!!! E normal , Oradea s a dezvoltat vertiginos, le a cam dat peste nas miticilor iar acum acestia fac ce stiu mai bine...pun bețe în roate. Sa fi mândru Mang de partidul tau ca e ca tine, o nulitate de partid!!!
Postat 23 Iulie 2019, 22:04 de Adrian_Preda
cinism necesar
am sa las un comentariu cinic de data asta: poate ca e bine ca se mai stopeaza un pic ritmul dezvoltarii orasului din fonduri europene, pt ca efectiv nu tinem pas cu cresterea taxelor si impozitelor in oras datorate acestor "proiecte de dezvoltare": taxa la cresa e 300 lei/luna, toate parcarile in oras sunt cu plata, biletul la aquapark s-a scumpit cu 20% dupa ce a adus un profit net declarat de primarie de 2 mil euro anul trecut (nu cumva sa nu incerce lacomii un profit si mai baban anul acesta), apa, curentul si gigacaloria s-au scumpit, taxa de intrare la cimitir a crecut cu 20%, otl practica mai departe cele mai mari preturi la abonamente oferind zero tramvaie cu aer conditionat, ca sunt +40 de grade sau -20...
Postat 23 Iulie 2019, 21:15 de roger
Oradea nu pierde nimic ... mai mult de 100% ar însemna alocări/raportări cu risc de a se finaliza până în 2022 !?!
Pur și simplu s-au alocat toți banii pe ciclul de finanțare care se încheie programabil până la finele anului 2020 !?! AM csre se află mai mult în subordinea Delegației Comisiei Europene de la București, decât a Guvernului României, a pus în aplicare un criteriu esențial al coeziunii ... în sensul în care, la două proiecte similare, din Bihor și Maramureș spre exemplu, sau Oradea și Baia-Mare, să se finanțeze proiectul județului sau polului urban care a avut absorbția mai redusă din 2014 încoace !?! Cu alte cuvinte, banii europeni - care nu sunt gratis cum cred unii, pentru că se amestecă cu banii României și contribuabililor ei - se alocă în mod echilibrat, pentru că trebuie să existe un acces solidar la ei !?! Modul în care manipulează primarul "orădean" este dovada lipsei de caracter a acestuia, ia asta a contat suplimentar în decizia AM de a plafona la 100% absorbția și a nu determina îndatorarea locală prin depășirea capacității de lucru a beneficiarilor de astfel de proiecte !?!
Postat 23 Iulie 2019, 18:17 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON