URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iulie 2022, 19:03

Lista proiectelor din Bihor finanțate din Programul Anghel Saligny. Valoarea aprobată: aproape 1,5 miliarde lei

Lista proiectelor din Bihor finanțate din Programul Anghel Saligny. Valoarea aprobată: aproape 1,5 miliarde lei foto generic, arhivă BIHOREANUL

Ministerul Dezvoltării a anunțat aprobarea pentru încă patru județe a listelor de proiecte care vor primi finanțare prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, între acestea fiind și Bihorul.

Potrivit unui comunicat dat publicității vineri, în Bihor vor fi finanțate cu o sumă totală de 1,488 miliarde lei 120 de proiecte, în Buzău 101 obiective cu o valoare însumată de 1,357 miliarde lei, în Vâlcea 119 proiecte cu un total de 1,378 miliarde lei și în Mureș 136 proiecte în valoare totală de 1,448 miliarde lei.

Lista celor 120 proiecte pentru care a fost aprobată finanțarea în județul Bihor indică o varietate de obiective, de la amenajări de șanțuri până la inelul rutier metropolitan al Oradiei.

Una dintre cele mai mari finanțări, de 67,379 milioane lei, are ca scop extinderea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare din Șimian, Cherechiu, Sâniob, Diosig și Derna (grupate în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona de Nord Vest), pentru un obiectiv similar comuna Căbești primește 35,13 milioane lei, aceeași sumă fiind aprobată și pentru înființarea unei rețele de apă și canalizare în două sate din comuna Ciumeghiu, precum și pentru extinderea sistemului în două sate ale comunei Oșorhei, în timp ce Buntești va beneficia de 25,774 milioane lei, iar Boianu Mare de 23,982 milioane lei.

Tot pentru rețele de apă și canalizare comuna Spinuș va primi 24,062 milioane lei, Lugașu de Jos 22,5 milioane lei, Sâmbăta 13,584 milioane lei, Tinca 12,588 milioane lei, iar Tăuteu 9,180 milioane lei, în timp ce orașul Valea lui Mihai va beneficia de 22,693 milioane lei și comunele Ineu de 19,349 milioane, Roșia de 15 milioane lei, Nojorid de 11,376 milioane, Sânmartin de 8,177 milioane lei, Pocola de 7,481 milioane, Șoimi de 2,289 milioane lei și Drăgești de 2,103 milioane lei.

Pentru modernizări și reabilitări de drumuri și străzi vor primi bani din PNI Anghel Saligny comunele Abram, Aușeu, Avram Iancu, Batăr, Borod, Bratca, Drăgănești (câte 12 milioane lei), Abrămuț (3,167 milioane), Biharia (peste 11,3 milioane lei), Câmpani, Cărpinet, Derna, Lazuri de Beiuș (câte 10 milioane), Cetariu (peste 13 milioane), Dobrești (9,366 milioane), Holod (10,431 milioane), Mădăras (9,025 milioane), precum și orașele Marghita (20 milioane), Săcueni (15,002 milioane), Beiuș (12,305 milioane) și Aleșd (7,102 milioane lei).

De cea mai mare sumă din PNI Anghel Saligny va benefica în Bihor proiectul inelului rutier metropolitan, pentru care a fost aprobată o finanțare de 201,300 milioane lei.

Lista completă a proiectelor și sumelor aprobate poate fi consultată mai jos, dar și în galeria de documente.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Încă o temă pentru DNA, care doarme de fix de 12 ani încoace.
Prin aranjamentele liderilor PNL și UDMR care erau mari prieteni într-o vreme (2008-2012), sistemul județean de apă+canalizare operat de CAO a fost devalizat cu 34 milioane Euro. Astfel că operatorul CAO, singurul licențiat la acea vreme, a putut utiliza doar cca. 100 milioane Euro, pentru că între Bolojan și Kiss a intervenit o înțelegere ca o parte din banii neramburasabili să fie alocați către ADI Nord-Vest, nu integral către Aparegio. Nu ar fi fost o mare scofală acest aranjament, dar cele 34 milioane Euro pentru comunele maghiare din jumătatea nordică a Bihorului s-au evaporat și operatorul nou creat de către UDMR-iști a dat faliment, intrând în incapacitate de plată. Acești bani ar fi trebuit utilizați de CAO pentru extinderea activității sale la nivelul întregului județ, nu numai pentru comune maghiare incapabile să-i folosească pentru scopul declarat. Iată că acum, falimentul și prăduirea de la Asociația Intercomunitară Nord-Vest, este acum acoperită prin alocarea de la bugetul statului a unei sume de cca 13,5 milioane Euro echivalent, ceea ce este profund nelegal, pentru că o afacere publică falimentară nu este permis prin lege să o finanțezi. În niciun fel. DNA ar trebui să-i umfle instant pe toți "actorii" acestui aranjament, prin care 34 milioane Euro au fost risipite din bani europeni, iar acum alte 13,5 milioane Euro de la noi toți contribuabilii. Dacă nu se va sesiza DNA, am convingerea că urechile ciulite ale lui Laura Codruța Kovesi, respectiv niște avertizori de integritate ... o vor face cât de curând.
Postat 17 Iulie 2022, 11:12 de KP
Nu ca etnicii nu au dreptul la canalizare, le dorim si lor bine si utilitati, dar discriminarea “pozitiva” a minoritatii e tot discriminare a celorlalti
De ficare data cand a mai anuntat 1 sala de sport/strand in vre-o localitate din judet cu trambite in comunicate de presa, mai discret si usor de trecut cu vederea mentiona in treacat (doar in limba materna) si alte 2 si de 2 ori mai scumpe, in localitati mai pe dragul lui..
Postat 16 Iulie 2022, 02:57 de unu
Bine ca Chzecke e Bihorean si mai aduce bani in regiune
Dar alocarea asta nu a facut-o Bolojan, ci ministerul Dezvoltarii condus cu semnatura si aprobarea lui Cseke Attilla. 200 mil pentru Oradea si zona metro, dar apoi: Asoc Zona de Nord: 70 mil, Alesd si Beius impreuna iau jumatate din cat ia Marghita cu Sacuieni. SfantuMartin 8 mil dar Spinus+Sambata+Lugasu de Jos 75mil… sigur intr-o anumita masura depinde si de cat de gospodar e primarul din comuna, dar nu cred ca s-a rasturnat caru de harnicie si descurcareala la sangele de maghiar si romanii sunt mai incapabili.
Postat 16 Iulie 2022, 02:53 de unu
unu
In Bihor nu se merge după chestii de genul
Postat 15 Iulie 2022, 23:44 de Sandu2100
vitamina Cseke
"cine face, parte isi face", cu proverbe din astea justifica cultura romana coruptia si promoveaza de la generatie la generatie coruptia asta. Cele mai mari alocari la judete cu populatie de etnici maghiari si la orase, comune cu primari Udemereu sau cu populatie etnica mai mare. Daca ar investiga cineva comunele astea discriminate pozitiv (avantajate adica) care primesc cele mai mari alocari, peste 5 ani cum au fost implementate si ce sume au fost supraevaluate in licitatii..
Postat 15 Iulie 2022, 22:18 de unu
CrisDumi, EXCALIBUR, ORADEANBIHOREAN, Strada, testtest și alți critici literari de NE-Arta
Spuneți-vă părerile despre faptul ca nu e bine ca se face ::::))))
Postat 15 Iulie 2022, 20:15 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON