URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 August 2014, 12:05

Licitaţii şi dedicaţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

M-am întrebat mereu de ce ofertele la licitaţii se trimit în dosare voluminoase, cu tabele şi calcule stufoase. Mai bine s-ar trimite pe portative, în cheia sol, nu cu cifre, ci cu note muzicale. Asta pentru că experienţa arată că mai toate licitaţiile sunt cu cântec.

Iniţial, licitaţiile au avut ca scop scăderea preţului ofertelor. Dar asta a fost demult. Acum, sunt doar nişte mijloace de a păstra aparenţa de legalitate. Licitaţiile pentru banii aduşi în judeţ de un ministru de Mediu UDMR au fost câştigate de o singură firmă, la preţul maxim, şi asta exclusiv prin descalificarea contracandidaţilor.

De obicei, comisia decide câştigătorul înainte de studierea ofertelor, iar apoi nu face altceva decât să caute nod în papură firmelor ce trebuie descalificate. Aşa a ajuns Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor să atenţioneze Primăria Oradea pentru "formalismul excesiv" de care dă dovadă în verificarea ofertelor.

Sunt însă situaţii când, din motive legate de bugetul foarte redus sau din cauza dificultăţii lucrării, nu se prezintă decât un candidat. Nici aşa nu poţi fi sigur că iei lucrarea, fiindcă regulile fluctuează. La licitaţia pentru amenajarea Pieţei Unirii a fost un singur concurent, dar a fost descalificat pe motiv că oferta a depăşit preţul; asta deşi la alte proceduri Primăria permite o depăşire cu 10%. Probabil că dacă se încadra în preţ era descalificat, după caz, ori pentru că şeful de şantier are bască, ori pentru că n-are.

La licitaţii e ca la votare. Nu e important votul, ci doar cine le numără. Nu contează oferta, ci componenţa comisiei de evaluare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
dgaspc
EXTERNALIZAREA DGASPC CUM SE POATE CA ACEST EXCROC DE INDIVID SAMUIL MITRA SA MAI ADMINISTREZE CENTRUL DE PLASAMENT NR2 ORADEA DUPA CE ACOLO AU FOST ABUZURI F F F GRAVE MINORE INSTITUTIONALIZATE AU NASCUT SI MULTE ALTELE ACESTI ASA ZISI BAIETI DESTEPTI TREBUESC DISTRUSI ODATA SA NU MAI ADMINISTREZE BANUL PUBLIC
Postat 29 August 2014, 14:06 de biro
@TDS
Băi frate, da' ne-ai obosit de tot cu Europa şi problemele tale.... Rezolvă cu avocaţii, în instanţă.....Cred că e cazul să te adresezi unui psiholog să-ţi regleze obsesiile. Sau, mai aşteaptă cîteva luni că poate iese din urnă febleţea ta pesedistă Victor Viorel şi automat ţi se vor lumina zilele....
Postat 23 August 2014, 10:55 de @TDS
erată(ca la CCR)
se va citi: posesoare direct sau INDIRECT....
Postat 20 August 2014, 12:51 de TDS
LICITAȚII=TRANZACȚII
Așa se întâmplă la toate LICITAȚIILE, mai mari sau mai mici. Dar ce se întâmplă după ce s-a câștigat o LICITAȚIE? Evident, SE ÎNCALCĂ!. Câștigă un proiect al statuii Regina MARIA, se execută alt proiect! Câștigă IMPACT-ul LICITAȚIA pentru edificarea Cartierului EUROPA(cu obligația FERMĂ de a vinde casele cu maximum 335 E/mp s.c.+TVA), NU SE RESPECTĂ NIMIC! Dar ABSOLUT NIMIC. Ba mai mult, Primăria care avea obligația să verifice respectarea acestui PREȚ NU O FACE DAR MAI GRAV, NU ATENȚIONEAZĂ ÎN NICI UN FEL POTENȚIALII CLIENȚI asupra acestui aspect! Iar Contractul dintre IMPACT și Primărie este ținut secret NEFIIND PUBLICAT UNDEVA(am răspuns oficial în acest sens). Te duci la Primărie după ce afli totuși pe surse colaterale că ai fost țepuit iar juriști ca_Cosmin T. Îți cântă niște teorii cum că în temeiul sti.p.u.l.a.țiunii pentru altul(îmi pare rău dar acesta este termenul juridic)în patrimoniul clientului s-a născut dreptul de a cumpăra la acel preț. Pe care poți să-l valorifici sau nu. Păi mă întreb cum să-l valorifici dacă Primăria nu ți-a comunicat în vreun fel acest lucru? OK, accepți și această teorie(îmbrațișată și de Boloș)și te duci în Instanță. Care decide că dezvoltatorul nu te-a înșelat de fapt cu nimic. Bașca, ți se mai vâră și niște cheltuieli de judecată uriașe pentru că ai îndrăznit să ataci celebrul IMPACT(și astfel, să nu mai continui lupta). Trecem peste faptul că trei judecători de la Instanțele bihorene au case în acest cartier(mă rog, nu acuz, CONSTAT), trecem peste faptul că judecătoarea care s-a pronunțat în apel este rudă cu o juristă din PMO(ea însăși posesoare direct sau direct de case în cartier)/nu acuz, CONSTAT!, trecem peste faptul că și avocata de casă a dezvolatorului(soție de fost Președinte de Instanță/nu acuz, CONSTAT!)deține o casă în Cartier dar ajungem la încununarea FINALĂ a acestei LICITAȚII prin celebra TRANZACȚIE promovată de BOLOJAN(cel care inițial zicea exact invers). Și uite unde se ajunge de la O LICITAȚIE și ce implicații grave pot exista!
Postat 20 August 2014, 12:30 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON