URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2019, 21:07

Libertate! Circa 200 de orădeni, la şedinţa solemnă de comemorare a 30 de ani de la Revoluţia din 1989 (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şedinţa solemnă de Consiliu Local organizată joi seara, în sala mare a Primăriei, pentru comemorarea a 30 de ani de la Revoluţia din 1989 a atras circa 200 de orădeni.

"Dumnezeu să îi odihnească!"

La eveniment au luat parte oficialităţi în frunte prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, aflat la prima ieşire publică după instalare, primarul Ilie Bolojan, care a purtat panglica tricoloră, înalte feţe bisericeşti, precum episcopul ortodox Sofronie Drincec şi cel greco-catolic Virgil Bercea, consilieri locali, oameni politici, revoluţionari atinşi deja de vârstă şi o mână de studenţi.

Şedinţa a fost deschisă cu intonarea imnului de stat, o rugăciune oficiată de Prea Sfinţitul Sofronie Drincec şi un moment de reculegere.

"Trebuie să ne aducem aminte ce nu era înainte de 1989. Dacă astăzi cetăţenii pot vota în Consiliul Local Oradea pe cine vor ei este un rezultat a ceea ce s-a întâmplat în 1989. Astăzi cultele se manifestă cum se manifestă şi fiecare cetăţean poate să se ducă la biserica de care aparţine. Înainte de 1989 acest lucru nu se putea", a declarat primarul Ilie Bolojan în luarea sa de cuvânt, care a deschis lucrările.

Bolojan a mai spus că "în calitate de primar le mulţumesc tuturor celor care au fost participanţi activi din întreaga ţară şi mai ales din Oradea" şi a încheiat cu formula "Dumnezeu să îi odihnească pe toţi cei care au murit în Revoluţia română".

Două cărţi acelaşi decembrie...

Şedinţa de joi seară a prins două lansări de carte care au ca temă evenimentele din decembrie 1989. Primul volum, "Avancronica unei revoluţii programate. Anul 1989 în Bihor", semnat de istoricul Gabriel Moisa, constituie o radiografie a ultimului an de comunism în Oradea culminând cu evenimentele din 21 - 23 decembrie.

Volumul constituie rezultatul unei munci laborioase de căutare în arhivele centrale şi locale cu consultarea presei vremii şi analizarea unei bibliografii vaste.

"Niciun istoric de profesie, serios, nu analizează evenimentele din decembrie 1989 strict din perspectiva ideii de revoluţie. Suntem încă prea aproape de eveniment. Cu cât ne depărtăm, cu atât lucrurile devin mai clare", a spus Moisa.

La rândul său, scriitorul şi revoluţionarul Mircea Bradu a lansat un nou volum dedicat evenimentelor din decembrie 1989, în care, sub denumirea "Revoluţia română la Oradea 30", prezintă "documente şi mărturii" culese cu sprijinul istoricului Gabriel Moisa şi jurnalistului Florin Budea.

"Mulţi spun că la Oradea nu a fost revoluţie pentru că nu a murit nimeni. Uitaţi-vă pe fotografiile epocii, câtă lume era în stradă, şi o să vă convingeţi. E adevărat, la noi în Oradea nu a murit nimeni (n.r. cu excepţia incidentului de la Aeroport), dar ar fi fost de ajuns să ies şi să spun «Ăla e terorist!» şi mulţimea l-ar fi omorât pe loc. Atâta ură era atunci...", a povestit Mircea Bradu la lansare.

În încheierea şedinţei solemne de joi, primarul Ilie Bolojan a reamintit asistenţei că duminică, de la ora 12, va avea loc la mormintele eroilor Revoluţiei Române din Cimitirul Municipal o ceremonie militară cu prilejul sărbătoririi Zilei victoriei Revoluţiei Române şi a libertăţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON