URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2012, 08:16

Liberalul Cristian Bodea: "Nici nu se pune problema să nu-l bat pe Ţîrle"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu diplomă de economist, dar fără să fi profesat în domeniu, Cristian Bodea este de 12 ani purtătorul de cuvânt al PNL Bihor şi şeful de cabinet al fostului parlamentar Cornel Popa, în prezent preşedinte al Consiliului Judeţean. "Omul lui Popa" pare că îşi primeşte acum recompensa pentru răbdare, fiind desemnat să candideze la Senat, şi nu oricum, ci în cel mai sigur colegiu din judeţ, unde va concura cu nimeni altul decât fostul preşedinte liberal al CJ, Radu Ţîrle, "reconvertit" ca reprezentant al Alianţei România Dreaptă.

În vârstă de 38 de ani, Bodea are contact cu politica de aproape două decenii. Fost ziarist la mai multe ziare locale, în 2000 a trecut de cealaltă parte a baricadei, între politicieni. Nu şi-a pierdut însă deloc simţul critic. Chiar în această vară s-a remarcat prin cuvintele grele spuse despre co-preşedintele USL Bihor, Ioan Mang, dar şi la adresa proaspătului coleg de partid, Octavian Bot. Şi, chiar dacă unii s-ar fi aşteptat să fie pedepsit, nu numai că n-a fost tras pe dreapta, ci dimpotrivă, se poate spune că va fi promovat...

Politica, în funcţie de scopuri

- De când sunteţi membru PNL şi de ce aţi ales partidul acesta?

- Din decembrie 2000, pentru că politica liberală mă reprezintă. Nu aş fi acceptat să mă înscriu în PNL, chiar dacă lucram pentru Cornel Popa, dacă nu m-aş fi simţit liberal.

- Unii vă percep ca fiind "omul rău" al liberalilor, după ce v-aţi luat în gură ba cu Octavian Bot, opunându-vă candidaturii acestuia, ba cu preşedintele PSD Bihor Ioan Mang, pe care l-aţi criticat că e mai prieten cu UDMR decât cu partenerii liberali. Cum de aveţi atâta "tupeu"? Şi n-aţi fost urecheat pentru asta?

- N-am fost urecheat pentru că, în ciuda a ce spun cârcotaşii, Cornel Popa nu este un dictator. Eu îmi spun părerea pe blogul personal sau pe Facebook, şi nu văd nimic rău în a spune ce gândeşti.

- Ce relaţie aveţi acum cu vicele CJ Ioan Mang?

- O relaţie profesională normală. Ne întâlnim când situaţia o cere, ne salutăm, ne dăm mâna, ne vorbim civilizat. Ce gândeşte domnul Mang, nu ştiu.

- Faceţi parte dintre cei care apreciază căsnicia cu PSD-ul ca fiind una nenaturală, strict din interes?

- Politica se face şi în funcţie de necesitate şi de scopurile momentului. Dacă noi şi pesediştii avem un scop comun şi credem că Băsescu e un dictator şi că PDL a jefuit România, a fost normal să ne aliem. Nu înseamnă că vom rămâne uniţi pe viaţă. Odată ce ne vom atinge scopul de a-l învinge pe Băsescu şi dacă nu vom mai avea un alt scop comun, nu vom mai fi aliaţi.

- Dar cu "prietenii" din UDMR ce relaţii aveţi?

- Tot o relaţie normală, profesională. Sincer, le admir capacitatea de supravieţuire şi de negociere.

- Aţi fost, acum câţiva ani, la fel de "rău" şi cu fostul primar PDL-ist al Oradiei, Petru Filip. Se poate spune, deci, că sunteţi un "taliban"...

- Sunt mai vehement în exprimare. În politică există tendinţa de a nu spune răspicat ceva, pentru că nu ştii niciodată când te întâlneşti cu acea persoană. Eu n-am cerut şi nu voi cere nimănui nimic, aşa că nu fac compromisuri în exprimare.

Ţîrle, un manager incapabil

- Jurnaliştii vă cunosc din postura de şef de cabinet al lui Cornel Popa în ultimele trei legislaturi. Ce făceaţi în această calitate? Nu regretaţi că n-aţi candidat înainte la alte funcţii?

- Demnitarul are o activitate continuă în Parlament, trebuie să intre în contact cu cetăţeanul, să studieze legi şi să se pronunţe asupra lor, iar şeful de cabinet îl ajută în toate acestea. Nu este o secretară, cum insinuează unii. Nu regret că n-am candidat, pentru că nu mi-am dorit şi n-am cerut funcţii. Am văzut atâţia oameni care au cerut posturi, indiferent că le meritau sau nu, încât m-aş simţi ridicol să mă pun la acelaşi nivel cu ei. Eu cred că, dacă faci parte dintr-o echipă, ceilalţi trebuie să-ţi cunoască valoarea şi să-ţi propună să acoperi o anumită nevoie la un moment dat.

- În ce constă activitatea dvs. la Consiliul Judeţean? Unii spun că nu faceţi decât cafele. Alţii, dimpotrivă, că de fapt conduceţi instituţia...

- Datoria mea e ca atunci când duc un act la semnat preşedintelui CJ, să ştiu despre ce e vorba şi de ce acel act e necesar. Ca atare, trebuie să înţeleg şi să ştiu tot ce se întâmplă în instituţie. Zilnic vin la serviciu la ora 7 dimineaţa, îmi fac o cafea şi mă apuc de treabă, deşi programul începe la ora 8. Dacă secretara ajunge după domnul preşedinte, care vine la 7.30, nu mă deranjează să-i fac eu cafeaua.

- Care e starea instituţiei? Aţi descoperit nereguli din "moştenirea" Ţîrle?

- Lucrurile merg acum într-o direcţie bună. Am găsit destul haos şi mi-e clar că Radu Ţîrle şi cabinetul lui habar n-aveau de administraţie şi nu au gândit instituţia ca pe o maşinărie care trebuie să funcţioneze pentru judeţ şi pentru cetăţean. Ţîrle a fost un manager extrem de incapabil, exemple fiind stadiul actual al Muzeului ori drumul de Padiş.

- Vor urma modificări de organigramă, disponibilizări?

- E prematur să vorbim despre asta, dar nu cred că e cazul să facem disponibilizări. Însă dacă sunt persoane care nu corespund profesional, vor pleca.

- Câte din promisiunile electorale ale preşedintelui Cornel Popa au şanse să devină realitate?

- Promisiunile au fost necesităţile judeţului pe care parlamentarul Cornel Popa le-a identificat de-a lungul timpului. La toate am început să lucrăm şi toate se vor realiza. Lucrurile merg mai încet decât s-ar aştepta cetăţeanul, dar preşedintele Cornel Popa e aici pentru cel puţin 4 ani.

Dornic să facă lobby

- După ce Bot a fost refuzat de PNL Oradea, iar apoi a pretins Colegiul 2 Senat, i-aţi "suflat" candidatura. V-aţi înscris în cursă doar ca să-i demonstraţi că nu îi este locul între liberali, sau credeţi că aveţi şanse reale la un mandat de senator?

- Nu i-am suflat candidatura domnului Bot, ci PNL Bihor i-a respins-o. Mie, sincer, îmi place ce fac la CJ şi nu mă gândeam să merg mai sus. Dar liderii partidului au ajuns la concluzia că e nevoie de o echipă de lobby la Bucureşti, de unde vin banii. Cum greii partidului au fost "legaţi de glie" de către cetăţeni, la Primăria Oradea şi la Consiliul Judeţean, colegii m-au considerat pe mine potrivit. Am şanse, căci colegiul 2, Aleşd-Beiuş, e cel mai eligibil din judeţ.

- În condiţiile în care nu aţi mai candidat niciodată, la nicio funcţie publică, şi sunteţi încă destul de tânăr, candidatura la Senat, chiar în colegiul câştigat lejer în 2008 de Cornel Popa, nu vi se pare o îndrăzneală prea mare?

- Nu. De 12 ani coordonez campaniile electorale ale PNL Bihor, deci ştiu ce înseamnă o campanie, pe lângă faptul că ştiu ce înseamnă munca de parlamentar. Dacă aş fi crezut că nu sunt capabil, nu aş fi acceptat să candidez. Iar colegii mei de partid nu m-ar fi propus şi nu m-ar fi votat dacă ar fi considerat că e un salt prea mare.

- La ce scor vă aşteptaţi în alegeri?

- La peste 50%. Nici nu se pune problema să nu-l bat pe Ţîrle. El s-a bătut singur, de mult timp.

- Dar până acum mai toate "bătăliile" vi le-aţi purtat pe blogul personal. Sunteţi pregătit să susţineţi un discurs în campanie şi apoi în Parlament?

- Bătăliile mi le-am purtat şi în presă, ca ziarist, şi în conferinţele de presă susţinute, şi în emisiunile la care am participat. Poate că articolele scrise pe blog au fost mai intens mediatizate, dar de 12 ani n-am dormit şi n-am stat ascuns în bucătăria partidului, ci cu asta mă ocup: comunicare, atât pentru PNL Bihor, cât şi pentru preşedintele Cornel Popa. Sunt pregătit. Dacă nu eram, nici nu m-ar fi acceptat Cornel Popa, pentru că sunt văzut ca omul lui şi l-aş face de râs.

- Aveţi idei pe care vreţi să le impuneţi sub forma unor legi, dacă veţi fi ales?

- Am, dar le voi comunica la momentul oportun, căci nu le dau adversarilor politici idei. Însă ştiu că, trimiţându-mă la Bucureşti, PNL Bihor, preşedintele CJ Bihor şi primarii USL Bihor vor aştepta de la mine să fac ceea ce a făcut Cornel Popa: să îi ajut cu lobby pentru finanţări de la Guvern pentru proiectele lor, care nu e un lucru simplu.

- Veţi încerca să reglementaţi interzicerea traseismului politic?

- Nu poţi cere tuturor oamenilor să aibă coloană vertebrală. Aşa că trebuie să ne aşteptăm la trădări şi la minciuni.

- Care vă este modelul în politică?

- Nu vreau să copiez pe nimeni. Încerc să văd ce e bine la fiecare şi să adaptez la felul meu de a fi.


Caracterizări în trei cuvinte

Ilie Bolojan - harnic, hotărât, consecvent

Alexandru Kiss - diplomat, deştept şi parolist

Ioan Mang - ar trebui să înveţe să-şi gestioneze comunicarea

Petru Filip - interesat, individualist

Octavian Bot - egoist, a pierdut contactul cu realitatea  

Călin Popescu Tăriceanu - serios, un manager foarte bun

Crin Antonescu - cel mai potrivit preşedinte al României

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
AC DC
simplu ,,, '''''' votati Tirle ''''' , si veti vizita America ,ca deh din casa de la Stat ,Acum sta la Palat ,,ca la invatat Domnul sa faca avere ,,,si restul le stiti si voi ,,, Stiati ca la penticostali tveul e Satana dar Netul N......u ,,,,,mai Tirle ai curajul sa etalazi citi frati ti-ai ajutat la caldura (ajutorele de caldura ),,,
Postat 08 Noiembrie 2012, 21:05 de Mudura
REPETENT
REPETENT ISTORIE-GEOGRAFIE AN STUDIU II (1993-1994,1994-1995,1995-1996),DUPA CARE DISPARE,CA APOI S-A SPUNA CA ESTE ABSOLVENT DE STIINTE ECONOMICE CEL MAI PROBABIL UNDEVA LA MARGHITA SAU LA VADU CRISULUI .REPETENT 3 ANI LA RAND, CRED CA SPUNE TOTUL DESPRE INTELECTUL SI CAPACITATILE MENTALE ALE PRETENDENTULUI LA FOTOLIUL DE SENATOR.S-A PREZINTE DOVEZI CA NU ESTE ASA.!
Postat 04 Noiembrie 2012, 13:34 de JOSAN
altfel de abordare
Nu a realizat nimic? Adica nu a adunat bani sa-si cumpere locul in Senat? Ca nu afurat? ca nu e smecher ?Asta vrea sa se spuna? A venit de jos si a invatat politica si acum are sansa ce i-a oferit-o munca de pana acum. E arogant sau lingau? nici voi nu stiti. Da, e arogant cu prostia si e recunoscator cu cei corecti. A jigni, a injura ...e mai mult decat aroganta. Cristi, succes!
Postat 01 Noiembrie 2012, 09:47 de Fii corect!
@oradean
Asta-i cainele de casa al lui popa ciordel si e ,,celebru'' de cand l-a muscat de c*r pe bot octavian ! E un caine bun(icel), asculta comanda; deocamdata. E vorba de bot octavian, ala care a dat mu*ie la toti penalii din oradea/bihor, in frunte cu gibonul, cu popa ciordel si cu cainele lui. Bot s-a dus la căcărău si i-a zis ca-i cu ,,cotizatia'' la zi si va fi si in viitor. Căcărău a sunat la casierie, s-a convins ca bot e cu taxele platite si l-a uns catindat la Bucuresti ! O remarca pt. bot : a patentat metoda INAINTEA ciobanului !
Postat 27 Octombrie 2012, 15:59 de .
nu ti-e tarsha ?
(...) sa ajunga unul ca asta in parlament, ne-a luat dreaqul pe toti. el saracu nici nu stie sa scrie, e aproape ANALfabet, si vrea sa fie senator !? pacat ca e intr-un colegiu "mostenit" de la Popa, deci are multe sanse, tontul si netotul care da pe dinafara de inteligenta. baiete, octavian bot, cu toate pacatele lui, e de 1000 de ori mai inteligent ca tine, si macar n-a carat geanta nimanui :)))) bine, las' ca nici el nu era vreun candidat din cale-afara de dorit, dar macar stie ce e aia doctrina, pe cand pe tine daca te-ntreaba cineva ceva esti varza...
Postat 27 Octombrie 2012, 00:10 de nea Chirila
Ce vorbesti ma
Bai pe vremea lui TIrle, oricine era primit de presedinte. Tu dictezi, semnezi pt popa, nu faci nimic toata ziua numai te joci pe calculator si ai tupeul sa spui ca inainte era haos??? Nu ti e rusine ma neica nimeni sa faci pe grozavul in administratie publica cand tie ti se falfaie si de cetatenii care vin sa stea de vorba cu presedintele cj bihor si de angajati. Popa nu sta de vorba cu nimeni. Pe vremea lui tirle era plin in fata cabinetului si atat tirle cat si cabinetul isi facea timp de orice cetatean si orice salariat! Pe langa toate problemele institutiei. Esti un om care nu a realizat pana la varsta asta nimic pt semenii lui si daca vei castiga, vai castiga datorita USL si nu pt ca tu ai valoare sa invingi!
Postat 26 Octombrie 2012, 10:02 de Eu
Cu ce te lauzi?
Eu as vrea sa te votez dar spune te rog cu ce te lauzi? Ce ai facut pt judetul sau tara asta pana acum. Ce ai realizat pana acum? De . Tirle am auzit ca a facut si bune si rele. Dar tu cine esti? Domnule Cristian BOdea, cine esti si de ce crezi ca meriti sa reprezinti un judet in senat?
Postat 26 Octombrie 2012, 09:43 de Alegator
Bodea si lobbyul
Tinere candidat tine minte : de-aia traiesti intr-o tara amarata fiindca cei mai multi care au ajuns in parlament in acesti ani au facut ,,lobby" pentru judetul lor,pentru ei si pentru neamuri,prieteni, etc. In parlament eroule ar trebui sa faci cu totul altceva pentru amarata asta de tara . Nu incerca sa-mi zici ca vei face si acel ,,altceva" S-ar putea sa te intrebe cineva : adica ce ?
Postat 25 Octombrie 2012, 19:33 de cartita
finu lu popa
Sunteti cumva si finul lui Popa? Eu am auzit ca asa Popa va ocupa 2 posturi grele:presedinte CJ si senator. Tarle e un ipocrit dar sper sa se mobilizeze pocaitii si sa castige. Esti un popa lingau. Sau va fi sters mesajul pentru ca nu va convine?
Postat 25 Octombrie 2012, 19:08 de kadar
ha
Eventual o sa-l bati pe umar pe Tarle...dupa care o sa lasi muianul jos....
Postat 25 Octombrie 2012, 18:25 de corcodel
Succes, Cristian Bodea!
Scuze, nu am stiut ca nu a facut nimic in viata lui. Nu ma mai mut in colegiu la el si nici nu o sa mai cer interviuri de prost gust. Acum imi dau seama ca e genul care musca mana care il hraneste.
Postat 25 Octombrie 2012, 17:53 de Oradean
Caracterizările lui Bodea
Pe Bolojan la făcut bou, pe Kiss la pupat în fund, pe Mang îl acuză de plagiat, pe Filip îl crede inteligent, pe Bot îl face nebun, pe Tăriceanu îl vede rar, iar pe Antonescu îl visează în somn. Trageţi o concluzie a unuia care se va bate singur, chiar înainte de a începe lupta ...: nu-i place la PNL şi nu pomenenşte de şeful lui nici mort, iar place la PSD dar are îndoieli că-l primeşte la masă, ştie că e potrivit cu cei de la PDL dar ar vrea să fie lăsat să ajungă maghiar cu acte în tegulă. Curat tembel tipul ăsta. A meritat interviul scris noaptea de el însuşi.
Postat 25 Octombrie 2012, 17:47 de PRM-ul te aşteată
No Coment.
Da, cu tine pnl- Bihor m- ai are o sansa sa caute pina saptamina viitoare un alt Candidat.
Postat 25 Octombrie 2012, 15:28 de Pnl- ist.
WTF?
La cat e de "dastept" tarloiu ala, ar fi in stare sa iasa pe locul 15 candidand singur!
Postat 25 Octombrie 2012, 14:10 de Merlin from Berlin
Bata-i Dumnezeu
un alt lingau de partid care nu a muncit o zi la viata lui si care va ajunge sa ne dicteze viitorul nostru si al copiilor nostri. Sa-i bata Dumnezeu de ticalosi, indiferent din ce partid fac parte, pentru ca si ei isi bat joc de tara asta. Iar voi "jurnalisti" lingai, sa ajungeti sa trebuiasca sa traiti din vanzarea ziarelor si nu din ciolanul pe care vi-l arunca stapanii vostri politici.
Postat 25 Octombrie 2012, 13:52 de Reet
Jenant.
Oare a batut un cui in viata lui?
Postat 25 Octombrie 2012, 13:14 de Euuuu
Succes, Cristian Bodea!
Imi pare rau ca nu pot sa il votez pe Cristian Bodea, pentru ca locuiesc in alt colegiu. Nu sunt PNL-ist, nici USL-ist, dar il apreciez pentru ca e un om care a fost consecvent, care si-a spus parerea cu multe riscuri si care si lui Cornel Popa i-a spus in fata lucruri neplacute cand a fost cazul, chiar daca putini stiu asta. Deci in sfarsit un tanar cu coloana vertebrala. Succes!
Postat 25 Octombrie 2012, 13:13 de Oradean
Sa fim corecti, daca se poate!
Analizand calitatile actualilor parlamentari de Bihor, cat si a noilor candidati, putem vedea cu ochiul liber ca Bodea Cristian se inscrie in cerintele impuse de patidele ce urmeaza a intra in competitia a carei finalitate va avea loc in data de 9 decembrie 2012. Rautatea ne impinge la afirmatii ce lezeaza demnitatea unui om, iar in momentul in care ajunge intr-o pozitie de influenta apelam la el fara nicio jena. Sa lasam electoratul sa -si decioda alesii.
Postat 25 Octombrie 2012, 13:02 de SAFE
Urare: Prost să fi, Noroc să ai !?!
Este interzisă campania electorală înainte de declanşarea oficială a acesteia. Dar şi Bihoreanul are nevoie de bani, chiar dacă e înşelăciune să prosteşti un invidid ca Bodea şi să-i iei bani când acesta ştii că e pierzant din start. Iar caraghislâcul ăsta se dă cu capul de asfalt de parcă e o pernă moale ... pe "doavolul" Ţîrle nu poate să-l bată nimeni acum ... e încă sezonul lui !?!
Postat 25 Octombrie 2012, 12:51 de Carp III
Politicul primeaza
Ce stii sa faci fraiere ? Hai sa invitam televiziunea si sa ne demonstrezi cateva lucruri din competentele tale ! Un fost lipitor de afise vrea sa fie mare parlamentar. Asa se intampla cand politicul nu tine cont de competenta !
Postat 25 Octombrie 2012, 11:50 de gigi
!!!!!!
Am vaga senzatie ca nici usl n-are decit ciurucuri...pai cum sa lasi un prostalau ca asta sa candideze....incep sa ma dezumflu.....dar incep sa-m aduc aminte de guvernarea Tariceanu,,,,,brrrrrrrrrrrrr si cu aia ,noroc ca a venit Boc si-a aratat ca se poate si mai rau....proasta alegere cu figurantu asta....
Postat 25 Octombrie 2012, 10:59 de soso
!?
De ce nu ne spune Cristinel cum a ajuns dintr-un nimenea'n drum viitor senator?...TO BE CONTINUED...
Postat 25 Octombrie 2012, 10:59 de cinevacuvalva
?????
Asta cine dracu mai e????? Are fata de fraier
Postat 25 Octombrie 2012, 10:25 de oradean
eu
Si pe tine cum te-ai descrie in 3 cuvinte? Tinar, lingau, ratat?
Postat 25 Octombrie 2012, 09:54 de eu
Trilu lilu.
Vai de Cu ru , tau,, numai sa faci furtuna intr- un pahar cu apa stii. O gluma nesimtita candidatura ta la Senat.
Postat 25 Octombrie 2012, 08:49 de Bihorean
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON