URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iunie 2022, 16:43

Liber la plagiat! Retragerea titlului de doctor este neconstituțională, a decis CCR

Liber la plagiat! Retragerea titlului de doctor este neconstituțională, a decis CCR foto: Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Retragerea titlului de doctor este neconstituțională, dacă diploma de doctor a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice, a decis miercuri Curtea Constituțională.

„A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.170 alin.(1) lit.b) din Legea educației naționale nr.1/2011 sunt constituționale în măsura în care se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”, potrivit unui comunicat de presă al CCR.

Titlurile de doctor intră în circuitul civil de îndată ce sunt semnate ordinele de ministru prin care se atribuie. Așadar, niciun titlu de doctor nu va mai putea fi retras, de fapt. 

Amnistierea plagiatorilor

De altfel, jurnalista Emilia Șercan, cunoscută pentru anchetele prin care a devoalat plagiatori la nivel înalt, a criticat dur decizia, arătând și că este lipsită de sens.

„Un titlu de doctor NU există decât în momentul în care este semnat ordinul de atribuire a titlului de către ministru, deci anterior ce să intre în circuitul civil și ce efecte juridice ar putea produce?”, a scris Șercan pe Facebook.

Dincolo de asta, este gravă însă consecința deciziei CCR, Șercan spunând că „s-a terminat cu integritatea academică în țara asta”. „Curtea Constituțională a României (CCR) tocmai a amnistiat în masă toți plagiatorii din România cărora de acum înainte nu li se va mai putea retrage titlul de doctor pentru plagiat. (...) Un titlu de doctor obținut în baza unei teze de doctorat plagiate va putea fi retras doar înainte ca ministrul Educației să semneze ordinul de ministru prin care atribuie titlul de doctor. Ce s-a plagiat până acum, rămâne bun plagiat. Va deveni bun național, va putea intra în patrimoniul cultural al țărișoarei!”, a mai scris jurnalista.

Așa cum Emilia Șercan a subliniat, rămâne de văzut cum va justifica CCR această decizie, „care a fost dată, deși e ilogică și lipsită de fundament juridic, doar ca să scape hoardele de impostori din politică, justiție, servicii, administrație etc”.

Ce va urma?

Rămâne de văzut ce efecte va produce decizia CCR pentru procesele pe rol pe această temă. Așa cum BIHOREANUL a scris, senatorul PSD Florian Bodog se judecă cu Ministerul Educației, după ce i-a fost retras titlul de doctor în marketing, obținut pentru o teză plagiată. 

Interesant este că la acest proces, ministerul Educației, condus de Sorin Cîmpeanu, a făcut un non-combat, refuzând să pună la dispoziția judecătorilor documente solicitate, în ciuda unor amenzi stabilite de magistrați pentru persoana responabilă.

Un blat similar comite, în proces, și Universitatea de Vest din Timișoara, unde rector este bihoreanul Marilen Pirtea (totodată deputat PNL), care, la fel, refuză să pună la dispoziția Curții de Apel Oradea documente cerute.

UPDATE: Doar prin judecată

Specialiști în domeniu au declarat pentru presa națională că decizia CCR se întemeiază pe o prevedere din Legea Contenciosului Administrativ (legea 554/2004), care spune că o instituție care emite un act administrativ (în cazul acesta, Ministerul Educației emite ordinul prin care conferă calitatea de doctor) nu poate retrage acest act ulterior dacă a produs efecte, scrie g4media.ro.

Astfel, plagiatele nu vor putea fi retrase de către Ministerul Educației, cum se întâmpla până acum, ci doar în urma unei decizii definitive în instanță.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON