URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 August 2022, 13:31

„Leşe nu cântă la nunţi, dar a venit la Husasău de Tinca”: Interpretul i-a încântat pe săteni, dar și pe orăşeni la GrâuFest (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Casa Anei Luchii din Husasău de Tinca, bunica designerului bihorean Dorin Negrău, s-a transformat sâmbătă într-un tărâm al voii bune, găzduind prima ediţie a GrâuFest. Sătenii şi orăşenii prezenţi s-au bucurat de bunătăţile locale aduse de producătorii din zonă, de o proiecţie de film şi de un concert Grigore Leşe.

Bunătăţi şi aer curat

Evenimentul a avut loc în casa devenită "Centrul tradiţional de reconectare la viaţa simplă", la numărul 369 din Husasău de Tinca, unde a locuit bunica designerului Dorin Negrău. 

În prima parte a zilei s-au ținut mai multe ateliere, inclusiv unul de ţesut la război, îndeletnicire ştiută de câteva femei din sat care le-au arătat copiilor şi tinerilor prezenţi la festival cum se foloseşte maşina veche de lucru.

În spatele casei, în zona grădinii, vizitatorii şi-au putut cumpăra de-ale gurii, multe produse tradiţionale precum prăjitură cu prune, zacuscă de vinete, gemuri de fructe şi uleiuri presate la rece de la familia Halasz din Nimăieşti. Un bucătar din Husasău de Tinca a pregătit la standul TaviDelight mici, cârnaţi, ceafă de porc şi cartofi la grătar, care au „alunecat” bine cu ajutorul berii artizanale aduse de berarul Paul Olău de la Bers Nova.

Printre producătorii locali prezenţi s-a numărat şi Mihai Cărbunar, profesor universitar la Universitatea din Oradea, care are în sat o grădină cu peste 50 de soiuri de roşii ecologice şi alte legume precum castraveţii amari.

Pentru cei mici, Transylvania Toys, din Chişirid, a adus jucării educative din lemn.

Întoarcerea la sat

În curtea casei, Dorin Negrău amenajat şi o zonă destinată fotografiilor, cu trei baloţi de paie, furci şi pălării uriaşe din același material. "Mi-am dorit să îmbin ce este tradiţional, ateliere, produse locale, cu activități mai moderne. De aceea am amenajat zona de fotografii, dar şi cea de relaxare, din grădină, plină de hamace, şi mese colorate", a spus designerul pentru BIHOREANUL.

După ora 18, curtea centrului cultural s-a umplut de curioşi, care l-au aşteptat pe solistul de muzică tradiţională românească Grigore Leşe să le cânte.

Acesta a interpretat, alături de artista Zamfira Mureşan, câteva melodii precum "Cântă cucu`, bată-l vina" şi "Nu-i lumină nicări". "Trebuie să ştiţi că Leşe nu cântă la nunţi, dar a venit în satul vostru, în Husasău de Tinca. Abia am aşteptat să ajung aici, într-o zonă plină de tradiţii şi mă bucur că v-am încântat în seara asta, aici în spatele casei bunicii lui Dorin", a spus artistul.

Seara s-a încheiat cu vizionarea filmului "RMN" în regia lui Cristian Mungiu.

GrâuFest continuă şi duminică, când sunt programate un atelier de făcut tăiţei pentru supă de pui, adică „pătură” cum se spune-n Bihor, unul de pielărie, proiecţie de film şi târg de produse locale.


Programul complet:

Duminică, 14 august 2022

ora 12 - Povesti citite de bibliotecara satului la umbra nucului

ora 14 - Dezbateri pe tema combaterii daunatorilor culturilor de grau

ora 15 - Atelier de facut aluat de patura pentru taitei

ora 16 - Atelier de mestesugarit produse din piele

ora 18 - Concert de muzica lautareasca si de petrecere romaneasca veche cu Adrian Miescu(vioara si voce),Nicu Moldovan(contrabas),Mihai Teodorescu(ţambal).

ora 21 - Proiectie in aer liber, film surpriza

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON