URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2022, 17:10

L'elisir d'amore: un nou concert de vară la Filarmonica Oradea, cu soprana care a dat voce Frumoasei din Pădurea adormită din animația Disney

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spectacolul de operă Elixirul dragostei, semnat de compozitorul Gaetano Donizetti îl va aduce pe scena Filarmonicii Oradea pe maestrul David Crescenzi, Corul Filarmonicii va fi pregătit de Lászlóffy Zsolt, iar distribuția este alcătuită preponderent din artiști ai Operei Române Cluj.

În rolurile principale se află soprana Rasha Talaat, în rolul Adinei, și tenorul Eusebiu Huțan este Nemorino, iar distribuția este completată de baritonul Florin Estefan, Belcore, bas-baritonul Cristian Hodrea, Dulcamara, și soprana Oana Trîmbițaș este Gianetta.

„Dulce, amețitor și plăcut, Elixirul dragostei nu este doar o licoare fermecată, ci și o operă comică în două acte, compusă în doar șase săptămâni, având apoi premiera la Teatro della Canobbiana din Milano, la 12 mai 1832. Timp de un deceniu, între 1838-1848 a fost opera care s-a pus în scenă cel mai mult în Italia. De atunci, titlul a rămas în repertoriul internațional și se cântă și astăzi. Povestea de dragoste e învăluită de sinceritate și chiar timiditate. Subiectul operei este influențat și de către o experiență personală a compozitorului: Serviciul militar pe care trebuia să îl facă Donizetti, a fost „cumpărat” de către o damă bogată, o poveste asemănătoare având loc și în piesă”, prezintă Filarmonica de Stat Oradea opera.

Tenorul Eusebiu Huțan a urmat cursurile Academiei clujene de cânt, a luat parte la cursuri de măiestrie susținute de personalități, primele roluri abordate au făcut parte din repertoriul mozartian, urmând apoi să debuteze pe scena Operei Naționale Române Cluj.

Soprana Rasha Talaat s-a născut în Egipt, a absolvit Conservatorul din Cairo, a fost angajată la Opera din capitala Egiptului, debutând în opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart, în rolul Reginei Nopții. Artista a colaborat cu compania Walt Disney, împrumuntându-și vocea în desenul animat Frumoasa din pădurea adormită. În prezent, Rasha Talaat colaborează frecvent cu teatre din Italia, Franța și România.

Baritonul Florin Estefan a început studiul cântului vocal la Facultatea de Muzică din Oradea. S-a perfecționat ulterior la Cardiff și Florența, lucrând cu nume mari ai artei scenice, a participat la numeroase concursuri, unde a fotst distins cu diferite premii, în prezent este solist și manager general al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și cadru didactic la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.

Bas-baritonul Cristian Hodrea a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, studiind mai întâi oboiul și apoi cântul vocal, repertoriul său se extinde de la rolurile italiene de basso buffo până la creația de operă germană, franceză sau românească.

Soprana Oana Trîmbițaș a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Din anul 2015, aceasta a devenit solistă a Operei Naționale Române Cluj.

Dirijorul David Crescenzi și-a definitivat studiile la Conservatorul din Pesaro la clasele de orchestrație, pian, muzică corală și dirijat coral. În primii ani ai carierei sale s-a consacrat ca pianist acompaniator și maestru suplinitor, mai târziu activând în calitate de dirjor de orchestră și maestru de cor. Acesta a devenit dirijor invitat la Teatrul Operei din Cairo, Egipt, începând cu anul 1998. Din anul 2002 David Crescenzi a devenit o prezență permanentă în lumea muzicală din România.  În paralel, la Opera din Cairo a devenit director artistic și dirijor permanent în anul 2014, iar din 2017 se află în postura de director artistic al Operei Naționale Române din Cluj.

Spectacolul face parte din stagiunea de vară a instituției, organizată în cadrul proiectului Initio 2022.

Biletele în valoare de 50 de lei, preț unic, pot fi achiziționate de la Agenția Filarmonicii orădene sau online, de pe Bilete.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON