URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2020, 23:18

Legea stării de alertă a fost adoptată. Se deschid terasele şi o parte din mall-uri. Urmează sau nu 3 zile fără restricţii?

Legea stării de alertă a fost adoptată. Se deschid terasele şi o parte din mall-uri. Urmează sau nu 3 zile fără restricţii? foto: Agerpres / HotNews.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Camera Deputaţilor a votat, miercuri, în calitate de for decizional, legea stării de alertă, după îndelungi dezbateri care s-au lăsat cu acuzaţii lansate între Putere şi Opoziţie. Textul iniţial al legii a fost modificat, în ultimele două zile, cu scandal.

Potrivit Digi24, Legea stării de alertă a strâns 258 de voturi pentru, 26 împotrivă, 4 abţineri, iar 3 parlamentari nu au votat.

Conform actului normativ, în perioada stării de alertă, autorităţile pot impune carantina şi izolarea, pot restrânge sau interzice circulaţia persoanelor şi a vehiculelor şi pot interzice organizarea de concerte, mitinguri sau procesiuni. De asemenea, legea prevede că pot fi deschise terasele, dar şi mall-urile întinse pe suprafeţe de sub 15.000 mp. Cetăţenii sunt obligaţi să poarte mască de protecţie în spaţiile publice închise, magazine şi în transportul public în comun, iar sancţiunile merg de la 500 de lei la 2.500 de lei, arată sursa citată.

Restricţii cu scandal

Totuşi, legea nu poate intra în vigoare imediat. "Chiar dacă a trecut de Parlament, s-ar putea să ai un weekend fără restricţii. Deputaţii au respins propunerea PNL ca starea de alertă să intre în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial, astfel că aceasta ar putea fi instituită cel mai devreme luni, după două zile în care parlamentarii vor putea ataca la CCR proiectul, şi încă trei zile după publicarea în Monitorul Oficial", anunţă Mediafax.

Articolul cu pricina era, însă, neconstituţional, dat fiind că orice lege intră în vigoare la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial, fără excepţii. Totuşi, arată agenţia de ştiri, nu este exclus ca, în cursul zilei de joi, Guvernul, acuzat de adversarii politici că a trimis prea târziu proiectul în Parlament, să găsească o soluţie legală să impună respectarea unor restricţii şi în weekend.

Proiectul de lege privind starea de alertă a dat naştere unui scandal şi a suferit modificări substanţiale în ultimele două zile în Parlament. În vreme ce liberalii doreau o relaxare mai lentă a restricţiilor, PSD a militat pentru o relaxare mai amplă şi a "hăcuit" proiectul iniţial. Marţi, la Senat au fost scoase mai multe amendamente din lege, pentru ca miercuri să fie discutate din nou, în şedinţa Camerei, extrem de tensionată.

Se aşteaptă noi soluţii

După cum se ştie, vineri, 15 mai, expiră starea de urgenţă, însă nu există în prezent un act legislativ care să menţină restricţiile pentru români specifice epidemiei de coronavirus până la intrarea în vigoare a legii privind starea de alertă.

Trecerea de la starea de urgenţă la starea de alertă se face printr-un nou proiect de lege, care de această dată trebuie aprobat în Parlament la propunerea Guvernului. Însă acest proiect de lege nu a putut fi adoptat în timp util pentru că Guvernul a trimis târziu propunerea Parlamentului, scrie HotNews.ro.

Astfel, după ce legea a fost adoptată miercuri de Parlament, ea va intra în vigoare pe 18 mai. Practic există trei zile, începând de pe 15 mai până pe 18, în care - la această oră - nu există reguli specifice pentru cetăţeni în perioada de epidemie de Covid-19.

Pentru a repara greşeala, Guvernul ia în calcul să emită un nou act, fie printr-o ordonanţă de urgenţă, fie printr-o hotărâre simplă, pentru a reglementa vidul legislativ, susţin surse politice.

Citiţi despre cum s-au derulat evenimentele, miercuri, în Parlament, în articolul Legea privind starea de alertă în România, adoptată de deputaţi. Amendamentul neconstituţional propus de liberali a fost respins de plen

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON