Legea privind votul prin corespondenţă a fost adoptată luni de Senat, cu 117 voturi pentru şi zece voturi împotrivă. Astfel, dacă lege va trece şi de Camera Deputaţilor, alegătorii din străinătate îşi vor putea exprima votul în alegerile parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare înscriindu-se în Registrul Electoral cu opţiunea "vot prin corespondenţă".
Potrivit agenţiei de ştiri Agerpres, alegătorul trebuie să depună o cerere scrisă, personal sau transmisă prin poştă, la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă, la care se anexează o copie a paşaportului cu menţionarea statului de domiciliu în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate şi a documentului care dovedeşte reşedinţa, în cazul cetăţenilor cu reşedinţa în străinătate.
Alegătorul poate opta pentru completarea formularului electronic pus la dispoziţie online de către Autoritatea Electorală Permanentă, la care anexează o fotografie a paşaportului cu menţionarea statului de domiciliu pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate şi a documentului care dovedeşte reşedinţa, în cazul cetăţenilor cu reşedinţa în străinătate.
După închiderea urnelor (ora 21), Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă asigură desigilarea plicurilor, numărarea voturilor şi consemnarea rezultatelor votului în procesele verbale.
"Misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare, dacă acestea funcţionează în locaţii diferite, şi institutele culturale din străinătate ale României asigură imprimarea de buletine de vot prin corespondenţă (...), precum şi punerea liberă şi gratuită a acestora la dispoziţia alegătorilor în spaţiile accesibile publicului din sediile proprii", se arată în amendamentul adus articolului 13 din lege.
Dacă în textul iniţial al propunerii legislative Guvernul şi Ministerul de Externe asigurau sediile şi dotarea birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă, comisia a decis ca această atribuţie să revină exclusiv Executivului.
Raportul Comisiei de cod electoral a fost însuşit de plenul Senatului, propunerea legislativă urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor cu rol decizional în acest caz.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.