URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Mai 2015, 23:36

Legea falimentului personal a fost adoptată. Ce trebuie să ştii

Legea falimentului personal a fost adoptată. Ce trebuie să ştii foto: Mediafax
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu unanimitate de voturi, proiectul legii insolvenţei persoanelor fizice, care prevede ca orice cetăţean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să îşi poată reeşalona datoriile pe baza unui plan de redresare financiară pe o perioadă de 5 ani.

Potrivit stirileprotv.ro, orice roman care are o datorie, dar nu mai poate sa o plateasca la 90 de zile de la scadenta, poate cere falimentul in instanta, insa procedura nu este una simpla si presupune transformarea datornicului intr-un adevarat contabil.

Procesul stergerii restantelor poate dura 5 ani, timp in care omul trebuie sa stranga cureaua si sa achite macar jumatate, mentioneaza stirileprotv.ro.

Orice persoana fizica aflata in dificultate financiara, care are datorii mai mari de 14.000 de lei, de mai mult de 90 de zile, si care constata ca nu are bani sa le plateasca, nici acum si nici in urmatoarele 12 luni, poate depune o cerere de intrare in insolventa. Suma de 14.000 de lei a fost aleasa deoarece aceasta este valoarea-prag a datoriilor de la care poti cere insolventa, adica suma a 15 salarii minime pe economie.

Cu cel putin 30 de zile inaintea depunerii cererii, solicitantul trebuie sa anunte toti creditorii de intentie, adica bancile, companiile de telefonie mobila, de utilitati, asociatia de locatari si toate entitatile la care omul a acumulat datorii pe care acum nu le mai poate achita la timp.

"Din momentul in care isi deschide procedura insolventei persoanelor fizice nu mai sta cu grija ca poate fi executat silit si ca ramane pe drumuri", a declarat deputatul PSD Ana Birchall, care a initiat proiectul.

Odata insolventa declarata, sunt numiti un administrator si un lichidator care ajuta debitorul sa intocmeasca un plan impreuna cu bancile, in care datornicul se angajeaza sa vireze lunar anumite sume de bani. Mai mult, acesta va da socoteala pentru tot ce face, din 3 in 3 luni. In plus, daca debitorul are casa si masina scumpa, poate ramane fara ele. Conform normativului adoptat, arata stirileprotv.ro, pot fi vandute masinile mai scumpe de 5.000 de euro si chiar casa, daca sunt prea mari costurile de intretinere, totul ca sa fie acoperite datoriile. La fel, datornicii pot ramane fara lucruri mai scumpe de 5000 de lei, ca de pilda un televizor scump sau laptopul.

Partea pozitiva este ca in tot acest timp, datoriile nu mai cresc, deoarece orice penalitate, majorare de intarziere sau dobanda inceteaza automat.

Stergerea datoriilor se face daca intr-un singur an datornicul a acoperit jumatate din datorii sau macar 40% in 3 ani sau daca a ajuns la 75% din cat stabilise instanta ca ai de platit.

De retinut insa ca nu pot cere insoventa persoanele care au fost concediate in ultimii 2 ani din cauza lor sau cei care au renuntat la contractul de munca prin acordul partilor sau demisie in ultimele 6 luni. Nici cei care desi nu au venituri, nu-si cauta de lucru sau refuza propunerile de joburi venite de la firme ori de la ANOFM. Si nici cei care s-au imprumutat in ultimele 6 luni si au rate cat un sfert din datoriile totale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON