URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2023, 10:35

Legea bacșișului: Ce obligații au restaurantele și barurile, ce opțiuni au clienții

Legea bacșișului: Ce obligații au restaurantele și barurile, ce opțiuni au clienții Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Promulgată la finalul anului trecut, legea care reglementează acordarea bacșișului în restaurantele și barurile din România prevede obligativitatea operatorilor economici de a evidenția aceste sume de bani pe bonul fiscal. Bacșișul este impozitat. 

Într-un prim pas, clienții trebuie să primească o notă de plată, putând să aleagă ce procent din consumație vor să lase bacșiș. De asemenea, ei pot să opteze pentru a nu lăsa sume în plus. Abia apoi se emite bonul fiscal. 

Concret, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Cluj-Napoca arată, într-o informare pe această temă, că „operatorii economici vor avea obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației, precum și o rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a bacșișului”.

Merită subliniat că le este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului. De asemenea, dacă se livrează produsele la domiciliul clienţilor, nu este obligatorie menționarea bacșișului pe bonul fiscal.

„Din punct de vedere fiscal, sumele provenite din încasarea bacşişului de la client de către operatorul economic nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor, iar distribuirea acestora către salariaţi nu poate fi asimilată unui element de natura cheltuielilor. De asemenea, bacşişul nu poate fi asimilat, din punct de vedere al TVA, unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii”, a mai transmis DGRFP Cluj-Napoca. 

Sumele încasate sub formă de bacșiș se înregistrează în contabilitatea agentului economic şi se distribuie integral salariaţilor, pe baza unei evidenţe nominale a acestora. Operatorii economici stabilesc, printr-un regulament intern, procedura şi modalitatea de distribuire către salariaţi a sumelor provenite din încasarea bacşişului.

„Sumele provenite din distribuirea bacșișului sunt impozabile la salariați, ca venituri din alte surse. Impozitul datorat de salariat în cotă de 10% se reține la sursă la momentul distribuirii bacșișului de către operatorul economic și se achită la bugetul de stat, potrivit art.115 din Codul Fiscal. Nu se datorează contribuții sociale obligatorii”, se arată în informarea Finanțelor. 

Nerespectarea noii legi (Legea nr. 376/2022) privind acordarea bacșișului se sancționează cu amenzi între 2.000 de lei și 4.000 de lei. Reglementările trebuie respectate „pentru activitatea de restaurant corespunzătoare codului CAEN 5610 și pentru activitatea corespunzătoare codului CAEN 5630 - Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
neuronul cret din politica
o lege care va pica in cap, la fel ca legea impozitarii pt munca part-time. ne gandim doar ca unii disperati au putut scoate asa ceva din singurul neuron cret pe care il au. cum ar fi sa se lege de marii evazionisti din tara? sau de fapt nu ii vor ataca niciodata cu legea in fata, pentru ca sunt mana in mana cu politicul.
Postat 11 Ianuarie 2023, 18:25 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON