URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Octombrie 2020, 11:40

Lecţia de ecologie: Primăria Oradea investeşte 8 milioane euro în transformarea unor şcoli şi grădiniţe în clădiri eficiente energetic

Lecţia de ecologie: Primăria Oradea investeşte 8 milioane euro în transformarea unor şcoli şi grădiniţe în clădiri eficiente energetic CLASĂ CU CLASĂ. Eficientizarea termică a Colegiului „Onisifor Ghibu” înseamnă că, în locul caloriferelor, în fiecare clasă se montează ventiloconvectoare şi schimbătoare de căldură, care asigură deopotrivă aerisirea, încălzirea şi răcirea spațiilor. În plus, în exterior, clădirea este placată cu multipor, un material izolant de ultimă generaţie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câteva mii de preşcolari şi elevi orădeni vor învăţa, de anul viitor, în clădiri nu doar moderne, ci şi grijulii faţă de mediul înconjurător.

Primăria a atras o finanţare de peste 7,6 milioane euro pentru reabilitarea energetică a clădirilor în care funcţionează Grădiniţa 20, Şcoala Gimnazială Dacia, Liceul Ortodox "Roman Ciorogariu" şi Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu". La finalul lucrărilor, acestea îşi vor produce singure energia electrică necesară şi vor fi încălzite cu sisteme moderne, economicoase şi, mai important, ecologiste.

Căldură recuperată

Iulius Timar, directorul Colegiului Național „Onisifor Ghibu” Demarate anul trecut, cele patru proiecte de reabilitare energetică a tot atâtea unităţi de învăţământ din Oradea sunt finanţate prin Programul Operaţional Regional, în care s-au alocat fonduri special pentru sprijinirea eficienţei energetice în clădiri publice.

Concret, se fac lucrări de izolare termică şi reabilitare, în aşa fel încât consumul anual de energie termică să se reducă cu cel puţin 40%, iar materialele folosite în reabilitare să fie ecologice. De asemenea, pe toate clădirile se montează panouri fotovoltaice.

La Colegiul "Onisifor Ghibu", cea mai mare şcoală din Oradea, unde învaţă circa 1.800 de elevi şi predau aproape 200 de profesori, într-un corp de clădire, unde învaţă elevii din învăţământul primar, lucrările au fost deja finalizate.

"În fiecare sală s-au montat ventiloconvectoare şi recuperatoare de căldură care, în momentul în care nivelul de dioxid de carbon ajunge la limita acceptată, scot aerul infestat din încăpere şi aduc aer proaspăt. Pe traseul de ieşire, aerul infestat încălzeşte aerul curat", explică directorul Iulius Timar (foto).

Izolare ecologistă

În nicio clasă nu se mai deschid geamurile pentru aerisire, deoarece noul sistem face singur toată treaba, chiar şi în aceste vremuri pandemice, când aerisirea temeinică a spaţiilor interioare este obligatorie. Aceleaşi aparate vor asigura răcirea şi încălzirea încăperilor, folosind energia termică furnizată de Termoficare doar în zilele foarte reci de iarnă. În rest, transferul termic va face faţă singur. "Noi plăteam anual cam 400.000 lei pentru termoficare. Preconizăm că acum ne va costa circa 100.000 lei", spune directorul şcolii.

Izolarea faţadelor este, de asemenea, inovativă. În loc de clasicul polistiren, pe care autorităţile europene nu-l mai acceptă în proiectele finanţate, se folosesc plăci multipor, confecţionate din var, nisip, ciment şi vapori de apă sub presiune, încadrate în categoria materialelor de construcţie ecologice. "Este ultima tehnică de izolare, mult mai eficientă", explică Timar.

Proiectele Primăriei prevăd înlocuirea geamurilor şi a uşilor în toate unităţile de învăţământ şi modernizarea reţelei electrice, inclusiv cu montarea exclusivă de becuri LED, cu un consum redus şi putere mare. De asemenea, pe acoperişuri se pun panouri fotovoltaice, care vor produce energie electrică. "Din calculele făcute, vom avea un surplus de energie vara, care va completa necesarul din iarnă, aşa că în media anuală vom avea un bilanţ zero", spune directorul colegiului. În total, investiţia din întreaga şcoală se ridică la 3,5 milioane euro, fonduri nerambursabile.

Va urma

Marius Moș, şeful Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din PrimărieInvestiţii similare se fac la toate şcolile pentru care Primăria a atras finanţare, şi peste tot lucrările sunt în curs de execuţie. La Şcoala Dacia, valoarea lucrărilor este de 1,9 milioane euro, la Liceul Ortodox de 1,5 milioane euro, iar la Grădiniţa 20 de 746.000 euro.

La finalul lucrărilor, cele patru unităţi de învăţământ vor avea printre cele mai verzi clădiri publice din ţară şi, în mod cert, cele mai ecologiste din Oradea. "Tot aşa sunt şi proiectele de reabilitare termică a spitalelor Municipal şi Judeţean", precizează şeful Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primărie, Marius Moş (foto). Altfel spus, la fel de verzi vor deveni şi cele două spitale, odată ce reabilitarea lor termică va fi demarată.

Municipalitatea orădeană are de gând să continue să scrie proiecte de acest gen, pentru cât mai multe dintre clădirile publice din oraş, îndeosebi cele folosite de şcoli şi grădiniţe. Astfel, nu doar că va creşte confortul elevilor şi al profesorilor, ci va fi şi o lecţie practică de ecologie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Genialii" primăriei ...
... bagă 8.000.000 Euro în niște clădiri ca funcționează 8 ore din 24 zilnic și 270 de zile dintr-un an, ca să facă economie la Termoficare de nici 80.000 Euro anual. Cât de tembel poate fi un edil cu "inițiativă" lăudabilă doar mediatic, ca să investească bani publici (europeni și locali deopotrivă) în lucrări care se vor amortiza în 100 de ani ?!?
Postat 02 Octombrie 2020, 14:43 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON