URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 07 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 August 2024, 07:57

Lăsate de izbeliște: Numeroase lucrări comandate de Primăria Oradea se degradează pentru că nu sunt întreținute (FOTO)

Lăsate de izbeliște: Numeroase lucrări comandate de Primăria Oradea se degradează pentru că nu sunt întreținute (FOTO) CIUPERCĂ "OTRĂVITĂ". În lipsa mâinilor de gospodar, de pe poarta de acces către Grădina Publică Ciuperca cad plăci de gresie. În spatele acesteia, dealul are părţi de verdeaţă uscate, băncile sunt scorojite, iar panourile ce înfăţişează clădiri emblematice din oraş sunt mâncate de rugină. "Toate problemele vor fi remediate", promite primarul Florin Birta
Lăsate de izbeliște: Numeroase lucrări comandate de Primăria Oradea se degradează pentru că nu sunt întreținute (FOTO) Foto: Cititor BIHOREANUL / Cristian T.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru Oradea, banii nu sunt o problemă. Numai anul trecut oraşul a cheltuit 184 de milioane de euro din fonduri UE, guvernamentale şi locale pentru diferite proiecte şi lucrări.

Municipalitatea face, dar nu şi întreţine. Coridorul verde Barcăului e galben pentru că iarba s-a uscat, băncile din faţa clădirii Primăriei aproape se prăbuşesc, iar pavajul alb din Piaţa Unirii este pătat cu gumă de mestecat. "Sunt neajunsuri pe care va trebui să le remediem", recunoaşte edilul şef Florin Birta.

Sat fără câini

La fel ca în cazul unei case, nici într-un oraş nu ajunge să amenajezi, ci trebuie să şi întreţii. Oradea este cel mai bun exemplu. Pe clădirea Pieţei Rogerius (foto jos) cresc buruieni, corpurile de iluminat din şanţul Cetăţii sunt sparte, de pe intrarea spre grădina publică Ciuperca cade gresia, iar toaletele moderne din parcurile Barcăului, Padişului şi Magnoliei sunt de nefolosit.

Exemplele ar putea continua. Stratul de vopsea de pe balustrada podului Dacia, abia reabilitat, deja crapă, stâlpişorii rabatabili meniţi să împiedice urcarea maşinilor pe trotuare în cartierul Nufărul sunt rupţi, pavajul alb din Piaţa Unirii este pătat de gumă, iar corpurile de iluminat sunt acoperite cu pânze de păianjen.

De parcă nu era de ajuns, după două luni de caniculă, majoritatea parcurilor, părţile de vegetaţie din vecinătatea Arenei Oradea şi coridorul verde Barcăului au îngălbenit.

Coridorul galben Barcăului

Primăria se zgârceşte la banii pentru mentenanţa unor lucrări cu riscul să le piardă de tot. Spre exemplu, amenajat în 2020 printr-o investiţie de 7,7 milioane lei din fonduri europene, coridorul verde Barcăului este ars de soare pentru a treia vară la rând.

BIHOREANUL a aflat că, la expirarea contractului de mentenanţă a sistemului de irigare, municipalitatea nu l-a mai prelungit, ca să facă economie. Pompa folosită la irigarea gazonului s-a defectat, iar reprezentanţii municipalităţii au descoperit boacăna abia la sfârşitul lunii iulie, după ce BIHOREANUL a reclamat uscarea spaţiului verde.

Pentru 500 de lei, cât a costat înlocuirea pompei, aflate oricum în garanţie, spaţiul verde a fost distrus. Deşi Primăria a încheiat ulterior un nou contract de mentenanţă, răul a fost deja făcut.

Din vina orădenilor

Florin Birta, primar OradeaÎn loc să îşi ia subalternii la întrebări, primarul Florin Birta (foto) este de părere că o parte din vină le-ar aparţine orădenilor. "În perioadele de căldură extremă, mai ales în Ioşia, pentru că riveranii folosesc apa din reţea la udarea grădinilor, debitul din sistemul de irigat scade şi pompele se defectează", explică Birta.

Edilul are şi o soluţie: "Pe viitor, orice spaţiu verde nou amenajat va avea foraj cu sistem de alimentare cu apă separat de cel al oraşului".

Mai mult, pentru vara viitoare, municipalitatea pregăteşte transferul tuturor sistemelor de irigat din oraş, până acum împărţite între Compania de Apă Oradea şi diferite alte structuri ale municipalităţii, către Direcţia Tehnică. "Ca să nu mai fie discuţii, sistemele de irigat vor fi gestionate de o singură entitate", zice Birta.

"Noi doar implementăm"

Strânsă la pungă, municipalitatea angajează mentenanţă doar la proiectele abia realizate, cât să nu piardă garanţia lucrărilor. În rest, acestea sunt pasate între direcţiile Primăriei.

 şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş "Noi doar implementăm proiectele europene. Ulterior le predăm spre exploatare, după caz, către OTL, CAO, Termoficare, ADP sau Direcţia Tehnică", spune şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş (foto).

Aşa s-a întâmplat cu coridorul verde Nufărul - Cantemir, unde gazonul dintre liniile de tramvai s-a uscat, cu artezienele din pieţele Unirii şi Regina Maria, care funcţionează cu intermitenţă, cu Piaţa Rogerius, pe acoperişul căreia au crescut atât de multe buruieni încât administratorul vrea să le acopere cu panouri fotovoltaice, dar şi cu alte investiţii.

"De fiecare dată le punem în vedere celor care administrează lucrările că trebuie să aibă grijă pentru că vreme de cinci ani suntem monitorizaţi de finanţator", spune Moş. Deocamdată Primăria nu a primit penalizări, dar riscul există...

Remedierea durează

Unele lucrări nici nu ajung să fie predate noilor administratori şi deja trebuie refăcute. După ce, ca să facă economie, Primăria a renunţat în 2019 la paza parcurilor, care costa circa 600.000 euro pe an, în doi ani pagubele provocate de vandalizări sau ajuns la 30.000 euro pe an. Având în vedere diferenţa dintre sume, municipalitatea preferă în continuare să depisteze vandalii cu ajutorul celor 570 de camere de supraveghere montate în oraş, iar, dacă nu reuşeşte, să acopere pagubele din bugetul local.

directorul adjunct al DMPFI, Mihaela Neag Situaţia este valabilă şi în ce priveşte alte obiective. "Nici nu apucăm să predăm lucrarea. În piaţeta de la McDonaldʼs din Nufărul au fost furate pentru a treia oară ciocănelele de la cele două xilofoane pentru copii, cu lanţ cu tot. Din Piaţeta Cazaban s-au furat de mai multe ori aspersoarele, iar din parcuri dispar butoanele cişmelelor. Nimeni nu poate face nimic cu ele, dar multe trebuie comandate din străinătate, iar remedierea durează cu săptămânile", spune directorul adjunct al DMPFI, Mihaela Neag (foto).

Toaletele şi inteligenţii

În plus, nici investiţiile DMPFI nu sunt tot timpul inspirate. Spre exemplu, toaletele "inteligente", de circa 41.000 de euro bucata, montate în zone verzi precum Barcăului, Magnoliei sau Padişului sunt de nefolosit.

În lipsa unui gospodar care s-o întreţină, la toaleta din zona Barcăului, unde accesul se face în schimbul unei monede de 50 de bani, săptămâna trecută erau blocate comenzile pentru spălarea vasului WC, furnizarea de hârtie igienică şi spălarea mâinilor. Mai mult, utilizatorul era condamnat să rămână închis în încăpere, deoarece butonul de ieşire nu funcţiona, singura soluţie fiind folosirea mecanismului pentru ieşirea de urgenţă.

Toaleta din Parcul Padişului (foto jos) avea smulse arcurile pentru închiderea uşilor, aşa că, fiind veşnic deschisă, era plină de mizerii. Cel mai bine arăta cea din Parcul Magnoliei, mai puţin folosită. Accesul se poate face numai cu fisa de 50 bani, nu şi pe bază de card. "De la scrierea unui proiect până la implementarea lui au trecut 8 ani. Pe atunci nu erau sisteme de acces cu card", explică şeful DMPFI, Marius Moş.

Prin urmare, Primăria trebuie să cumpere acum sisteme de acces pe bază de card bancar pentru toate toaletele din oraş...

Verificări "ochiometrice"

Având în vedere lipsa mentenanţei pentru lucrările deja realizate, municipalitatea încearcă să ţină situaţia sub control "ochiometric". Patru angajaţi ai Direcţiei Tehnice au de verificat curăţenia, spaţiile verzi, locurile de joacă şi altele, începând din cartierul Podgoria până în Grigorescu şi din Rogerius până în Tineretului.

Cum un sector are peste 1 milion de metri pătraţi, salariaţii îl pot acoperi, în cel mai bun caz, în câteva zile. Consecinţa este că de cele mai multe ori edilii află neregulile din presă, de pe Facebook şi cu ajutorul aplicaţiei Oradea City Report. După ce se produc pagubele.

directorul tehnic al Primăriei Oradea, Sebastian Marchiş"Încercăm să ne mişcăm cât mai repede. Cerem RER să înlăture periodic guma de pe dalele din Piaţa Unirii, să cureţe pânzele de păianjen de pe corpurile de iluminat şi am comandat mobilier urban pentru înlocuirea băncilor din Piaţa Unirii", spune directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiş (foto).

Sesizat în urma unor plângeri făcute pe Facebook, directorul a verificat joia trecută şi starea porţii de acces spre Dealul Ciuperca. "Vom înlocui plăcile de gresie căzute şi vrem să acoperim poarta de intrare, care arată sumbru, cu plante căţărătoare", promite Marchiş.

Acesta a verificat şi sistemele de irigare de la Oradea Arena şi din unele parcuri, deşi normal era să fi fost sesizat de subalterni şi problemele să fie remediate de angajaţii Primăriei sau de firmele plătite să întreţină lucrările funcţionale. Iar zgârcitul mai mult pierde... şi timp, şi bani.


LUCRĂRI LA BAZINUL OLIMPIC
Închis pentru reparaţii!

Pentru Primărie contractarea mentenanţei unui obiectiv nu garantează şi funcţionalitatea neîntreruptă a acestuia. Redeschis în vara anului 2022 după lucrări care au durat circa doi ani şi jumătate, Bazinul Olimpic Ion Alexandrescu va fi închis din nou pentru două săptămâni, de sâmbăta viitoare până la sfârşitul lunii.

Lucian Popa, șeful Direcției Patrimoniu Imobiliar din Primăria Oradea"Se fac lucrări de mentenanţă anuale necesare pentru a ne păstra garanţia pe lucrare", spune şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa (foto).

Termenul enorm pentru întreţinerea unui bazin abia reabilitat nu i se pare directorului prea lung. "Durează două zile doar până se goleşte bazinul. Apoi se curăţă, se testează etanşeitatea cuvei, se verifică filtrele de la pompe şi multe altele", argumentează el.

DPI a programat perioada de mentenanţă pentru vară, pe considerentul că bazinul este mai puţin solicitat, iar sportivii şi abonaţii clubului pot folosi bazinul în aer liber.

Lucrările de mentenanţă sunt executate de firmele Sport Play Sistem şi MBS Group, care au finalizat renovarea bazinului olimpic în august 2022, pentru suma de 16,6 milioane lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Politia locala ?
In legatura cu vandalizari si furturi mai este si Politia Locala...care da amenzi in legatura cu circulatia si parcarea ,lucru simplu,nu le poti cere sa faca preventie si protectie pentru lucruri de genul asta,cand spui Politie nu te gandesti la aparare ci la chestii represive....
Postat 16 August 2024, 07:45 de VioletaP
un oras trist social si imputit politic
foarte bun si necesar articolul dvs. de adaugat: toaleta din capat Salca (nu cea de langa Marty) nu functioneaza. parcul Bratianu e plin de mucuri de tigari in jurul bancilor, pene cu miile (mai ales in zona dinspre hotelul de 4 stele), tantari si pureci din abudenta la Zoo, unde locul de scaldat pentru ursi e o baltoaca verde, nicidecum ceva ingrijit sau curatat. problema cismelelor din oras mi se pare trista, nici ca-i doare la basca sa asigure un minim de asistenta pe canicula, nici in parc, nici in centru, nici pt copii, nici pt batrani, oradeni sau turisti prostiti frumos.
Postat 14 August 2024, 20:56 de roger
uaradea lucrului bine facut
cand aduci analfabeti fara clasa sociala,si ai pu sa conduca ,ei fac ce stiu,adica o mamaliga,uneori mai tare, uneori mai arsa,dar doar mamaliga.daca pui carma elitisti ai societtatii din generatii,atunci poti avea si friptura bine facuta,si inghetata.
Postat 14 August 2024, 15:57 de florea
..........
Auziți? Pe scările pietei Rogerius au apărut niste creaturi cu multe luni in urma.Nu au făcut nimic săptămâni la rând până câteva dale s-au dislocat complet și s-au rupt.A venit boul de Andrica ( cu scuzele de rigoare că altfel nu-i pot spune) și dalele rupte de culoarea betonului le-a înlocuit cu niste dale crem.In comerț niste dale ca alea sunt probabil 10,15 lei bucata și vb de vreo 5,6 cu toate astea boul a preferat să scoată ceva probabil din depozit făcând economie de vreo 60 de lei și virusand investiția de 6,5 MILIOANE DE EURO cu o imagine de tot rasul.Dar prostul (pardon boul) nu are bun simt,gusturi ori altceva că doar de aia întreține investiții de zeci,sute de milioane ca pe niște barăci din fundul curții lui cu maxim bătaie de jocc.Peste alte câteva săptămâni s-au dislocat încă vreo trei,patru dale dar sa nu credeți că boul a acționa data trecuta de urgență și de aia a pus dale crem printre cele de culoarea betonului,nu! De data asta a găsit pe undeva probabil tot prin ceva depozit dale grii antracit și alea le-a pus în locul dalelor de culoarea betonului rupte.Acum avem dale culoarea betonului,crem și gri antracit.Parca am fi rupți in fund și nu am avea 50 de lei pt niste dale.E de ras și foarte enervant în același timp.Daca Oradea ar fi Munchen prostul (pardon boul) de Andrica ar fi în stare sa repara Allianz Arena cu plexiglas.Va mai aduceți aminte de vestitele forme de beton turnate în găleti de 5 litri și amplasate cu susul în jos care au împânzit tot centrul ca piedică pentru mașini sa nu urce pe trotuar? Administrația orădeană nu a depășit se pare acel moment jalnic in istoria orașului Art Nouveau.Abdolut nimic,dar absolut nimic nu pare funcțională în primărie când vine vorba de întreținere.Stalpii din piațeta din fata magazinului Crisul rupți de furtuna de acum un an ( doi la număr) au stat așa un an (unul fiind un ditai ciot ținut așa în maxima delăsare) În urma cu vreo o lună au înlocuit după un an în sfârșit stâlpii dar nu și corpurile de iluminat deci acum avem acolo doua sulițe imense goale dar macar nu mai e ciot,penibil! Pe copertina pasajului pietonal magheru a curs efectiv jegul un an de zile până nu mai vedeai sticla,abia atunci au angajat o firma sa le mai și spele din când în cand,pe stâlpii din centru panzele de păianjen fac țurțuri etc La întreținere e dezastru orașul și culmea că nu vb de sume mari,multe țin doar de promptitudinea intervenției de multe ori minore dc sunt remediate in timp și să nu se aștepte până duc la problemd mari dar nu.Totul este lăsat în maxima delăsare.In Oradea pare că nimic nu se repara doar se reface (asta dc sunt fonduri UE că dc nu așa rămâne 10 ani ) Va dați seama că în felul ăsta Oradea mai machiata așa cu niste investiții din fonduri UE în câțiva ani se va întoarce la gălețile de 5 litri din beton pe marginea trotuarelor de țărani ce sunt unii angajați eterni,adevărați dinozauri ai primăriei.Din păcate UE ne da doar bani nu și oameni care sa întrețină investițiile.Cei din primărie par incapabili.de aia cetatea e mai mult moarta,ciuperca un un deal cu gozuri,toate parcurile praf ( că noi doar refacem nu și întreținem) Apropo Andrica mai are in plan sa acopere cu tabla toată piața Rogerius? Că de aia au dat orădenii milioane de euro pe o clădire cu piațeta publica pe acoperiș ca sa vina prostul sa o acopere cu tabla.In campanie Birta defila cu sloganul (printre altele) I-am făcut pe Orădeni sa se mândrească cu orașul lor! Nu și cu lucrurile lasate in grija ADP domn primar! Că alea arată ca și cum am fi rupți in fund de săraci și cu o mentalitate de meltean lucru pe care Orădenii nu îl merită și responsabil sunteți dumneavoastră cel care păstorește aceste relicve in funcții de conducere se pare fără nici un control.
Postat 14 August 2024, 13:51 de Robert
Primăria Oradea un gospodar de zero!
Am tot spus asta încă de la începutul investițiilor "mărețe" ... Rețeta tipică: lăsat în paragină (parcurile Petőfi, 1 Decembrie, Bălcescu, Ciuperca..., Piața Unirii etc.) refăcut de la zero (de regulă la o calitate mai mult decât îndoielnică), lăsat fără întreținere (vedeți tiparul ?) apoi din nou reparații capitale. Dar zgomotul aplaudacilor, al "idioților utili" este mare...oare vor pricepe vreodată că totul are nevoie și de mentenanță???
Postat 14 August 2024, 12:58 de BlackCrow
"Din vina orădenilor"
I-auziti ce zice mascariciul acesta de Birtas... acuma arunca cu mizerie in oamenii care l-au votat, e usor dupa alegeri... is curios daca oare inaintea alegerilor avea curajul sa zica expresia asta...
Postat 14 August 2024, 12:47 de cristianteofil
Daca le-ar intretine...
Atunci nu ar mai putea spala banii din nou cu renovari, proiecte etc... Cam asta pare a fi reteta la noi, totul spart si refacat odata la cativa ani... evident din banii oradenilor. Ar fi atat de usor sa intretii cat de cat si sa nu spargi orasul mereu si sa faci de la 0. Deoarece asta include mereu galagie, mizerie, praf, trafic ingreunat, distrugere de spatii verzi, taieri de copaci etc... dar se pare ca la noi se alege mereu varianta mai proasta si mai complicata la orice.
Postat 14 August 2024, 12:43 de cristianteofil
Auzi la Birta
Birta da vina pe noi asa cum.face sandu boschetaru . Si in Nufaru deja nu mai functioneaza peste tot aspersoarele. Vina e la noi ca facem.baie. Viniturile Birta, Bolo, Sandu sunt de la tara, unde se face baie odata pe luna, ei incearca sa ne faca si pe noi sa nu folosim aps
Postat 14 August 2024, 09:01 de vasi13
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON