URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2020, 17:15

Lasă Bolojan Primăria Oradea pentru Bucureşti? Răspunsul edilului, întrebat ce va face dacă partidul îi va cere să candideze împotriva lui Firea (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a fost din nou invitat la emisiunea "În faţa ta", difuzată duminică de Digi24, unde, între altele, a fost întrebat de moderatorii emisiunii, Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, dacă este adevărat că i s-a propus să candideze la Primăria Capitalei şi ce va face dacă partidul îi va cere să lase Oradea pentru a candida împotriva Gabrielei Firea, aspirantă la un nou mandat.

Candidat comun

"Nu s-a pus această problemă. Eu sunt legat de Oradea şi cred că în Bucureşti e bine să fie candidaţi care sunt acceptaţi de bucureşteni, care cunosc datele din Bucureşti, pentru că altfel şansele sunt mult diminuate", a răspuns Bolojan.

Întrebat dacă are „o problemă de neacceptare” în Bucureşti, primarul a răspuns din nou că nu se pune problema, declarându-se convins că "forţele de centru dreapta, PNL-ul, vor găsi o soluţie corectă".

Edilul a opinat că, dat fiind că cel mai probabil alegerile locale din acest an vor avea loc într-un singur tur de scrutin, care favorizează candidatul în funcţie, deci în speță pe PSD-ista Gabriela Firea, partidele din opoziţie, PNL şi USR-Plus, ar trebui să intre în cursă cu un candidat comun.

"Altfel există riscuri foarte mari ca votul să se disipe la cei doi candidaţi, unul de la PNL şi unul de la USR-Plus, şi la final această disipare de voturi să facă ca alegerile să fie câştigate de primarul PSD. Nu pentru performanţă în administraţie, ci pentru strategii politice greşite ale Opoziţiei. Votul din două tururi ar fi permis tuturor partidelor să aibă candidat şi s-ar fi putut găsi formule pentru coaliţii în turul 2", a mai spus Bolojan.

Probleme cu cadrele

Preşedintele PNL Bihor a spus însă că, indiferent de modalitatea de alegere a primarului, partidele ar trebui să fie pregătite să lanseze în cursă candidaţi pregătiți. În acest context, a recunoscut că inclusiv în Bihor partidul probleme cu cadrele.

"Dar dacă ai trei candidaţi proşti, propuşi de spectrul poltiic, atunci cetăţenii vor alege tot un candidat slab, indiferent că-l aleg dintr-un tur sau din două. Dacă ai trei buni, atunci e mai puţin important care e sistemul de vot. Important e să schimbăm calitatea candidaţilor, dacă putem asta. Nu se poate face de la un ciclu la altul, şi nu întotdeauna partidele găsesc candidaţi foarte buni în localităţi mici... Şi eu sunt în această situaţie. Căutăm cei mai buni candidaţi posibili în aproape toate localităţile din judeţul Bihor, dar nu întotdeauna resursa umană pe care o avem la dispoziţie este de o asemenea natură", a arătat Bolojan.

Edilul a mai vorbit, între altele, şi despre alegerile anticipate, despre care a spus că "sunt o necesitate pentru ca ţara să poată fi guvernată în sensul dezvoltării", despre bugetul Oradiei, care anul acesta "este mai mare cu 30% faţă de anul trecut", despre problemele administraţiilor locale, dar şi despre proiectele pe fonduri nerambursabile. El a subliniat că anul acesta va fi "anul de vârf în absorbţia de foduri europene", iar viitorii primari vor lucra cel puţin doi ani la implementarea acestora. Problemele de infrastructură, lipsa subvenţiilor în Oradea şi cele peste 100 de şantiere noi deschise în oraș au fost alte teme dezbătute.

Vezi AICI înregistrarea întregii emisiuni!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Dumi
Pe ce lume traiesti?..in scumpa capitala deja se intampla toate astea..tu care le stii pe toate nu ai vazut top zece cu cele mai blocate orase cu trafic horror?Bucale..e pe un onorant loc 4...dar trage la podium....
Postat 17 Februarie 2020, 10:56 de zorro
Bolojan
Cred că l-ar păpa consiliu general, știe și el asta așa că n-o să meargă.
Postat 17 Februarie 2020, 09:24 de oradeaveche
“scenariu scenarizat”
Asta-i epocală!
Postat 17 Februarie 2020, 09:21 de oradeaveche
Lingaului bolovanului
I s-au subtiat labiile. Cel al udemeristoilor a ramas cu limba roasa pana la radacina. Va lipseste sporul de toxicitate !?! Asta ar presupune sa si simtiti ceva, ceea ce nu e cazul ?!?
Postat 17 Februarie 2020, 08:08 de 1011010
Dacă n-ar fi de râs, ar fi de plâns !?!
Imaginea lui Bolojan ca administrator și ordonator principal de credite, după cum este denumit un primar de UAT în legislația autohtonă, e opusă total realității !?! Imaginați-vă un București blocat total ca trafic și mobilitate generală, urmare șantierelor deschise pe ani și ani, fără a putea fi închise etapizat și organizat în termene rezonabile !?! Imaginați-vă că nu ai avea unde parca în zona Parlamentului, Guvernului, ministerelor și marilor bulevarde, ca să se facă loc dalajelor pentru pedeștri sau bicicliști cu ochii printre trotuare !?! Imaginați-vă o capitală în care s-ar rade centrul vechi, pentru că tot patrimoniul imobiliar istoric nu respectă regimul de aliniere pe orizontală și pe verticală !?! Imaginați-vă dealul Mitropoliei coborând la vale până-n Piața Unirii !?! Imaginați-vă că această capitală est-europeană ar fi orașul cu cele mai mari impozite, taxe și tarife, de pe întreaga planetă !?! Imaginați-vă multe, pentru că București este un loc vast, pentru orice trăznaie ... iar "regeneratorul urban" ar bate toate recordurile în domeniu, dacă ar fi lăsat să-și dea măsura posibilităților în materia exproprierilor !?! Faceți din acest Bolojan primar general, ca să scăpăm Oradea de un "diliu" irecuperabil ... și ca să puteți râde de "mitici" cât de proști pot fi de fapt !?! Poate chiar mai proști decât jurnaliștii de la Digi care l-au intervievat pe Bolojan, într-un scenariu scenarizat cu întrebări și răspunsuri "aranjate" de la un cap la altul !?!
Postat 17 Februarie 2020, 07:17 de CrisDumi
Interesant cum că
Apar niste indicative noi ::::))) frustrate de parcări , case și cimitire :::)))). Domnul va primește pe toți.
Postat 17 Februarie 2020, 04:23 de Sandu2100
Wow....in sfirsit o veste buna...!
Du te ,dar du te repede!Sa demolezi casele oamenilor pentru parcari!Si daca pui taxa de intrare in cimitir de 10ron /masina,acolo sa pui pe persoana!Si cartela interfon linga rudele decedate..!Sa aduci bani la primaria capitalei!Ce zici.... pleci primare?????
Postat 17 Februarie 2020, 04:09 de grigore
Stefan
Sa nu uitam că la bucale subventia e 210/Ron. La Oradea e 50/Ron. Eu plătesc pt mine. De ce sa plătesc pt asistați ???
Postat 17 Februarie 2020, 02:22 de Sandu2100
PCR transpartinic. Ep.: O confruntare locală necesară: ”faraon” Ilie vs (model) Gabi Firea. (şi) La PMO.
I. ”Căutăm cei mai buni candidați posibili în aproape toate localitățile din județul Bihor, dar nu întotdeauna resursa umană pe care o avem la dispoziție este de o asemenea natură", a arătat Bolojan.” 1. Din păcate și PSD Oradea/Bihor are cam aceeași ...problemă. 2. Faptul că pe plan local, PSD Oradea/Bihor nu are un candidat model Gabi Firea pentru PMO denotă o politică de cadre model: ...”Sorbonica”/Elena Ceauşescu. Mare noroc pe ”faraonul” Ilie (& co). Mare ruşinică Ianoş Ur & co!; II. ”Întrebat dacă are „o problemă de neacceptare” în Bucureşti, primarul a răspuns din nou că nu se pune problema, declarându-se convins că "forţele de centru dreapta, PNL-ul, vor găsi o soluţie corectă". 1. Sunt convins că bucureștenii nu ar accepta să le explodeze prețul Gigacaloriei în buzunare. Așa cum se întâmplă cu cele ale orădenilor, sau cu conductele ...”Elcen”-ului; 2. Pe de altă parte, să nu uităm și de faptul că la Oradea funcționează, din păcate, votul etnic, pe când la Bucureşti nu prea! 3. Deasemenea, și don Ilie știe că conducerea PSD București nu are atâtea "călugărite" ca cea a PSD Oradea/Bihor. Pe când viceversa Ianoş Ur?
Postat 17 Februarie 2020, 00:40 de stefan
Bucale?
Acolo e milicalorie...adica ...zero...au pus bombe liberalii...nici Gabi nu si a luat pastilele..
Postat 16 Februarie 2020, 22:49 de zorro
Acuma
Nu vine nimeni sa ne explice, că giga caloria e mai ieftina la BUCALE ::::))))
Postat 16 Februarie 2020, 22:25 de Sandu2100
Ei bine
Ramane la Oradea..sa le plezneasca splina de ciuda ...carcotasilor
Postat 16 Februarie 2020, 21:17 de zorro
excalibur
Dar e penibil , cum PNL se gândește la autostrada Transilvania :::))))
Postat 16 Februarie 2020, 21:12 de Sandu2100
Surprize-surprize
Absolut mirabil cum peneleul nu a gasit un loc,cit de mic pentru o asemenea capacitate...sa avem rabdare
Postat 16 Februarie 2020, 20:08 de excalibur
Probabil
2 mandate de Premier , fără alianțe , la fel ca in consiliul local, fără PSD, UdeMereu
Postat 16 Februarie 2020, 19:54 de Sandu2100
Hai
sa fim seriosi ! Cine crede ca Bucale merita un om ca Bolo este dus,dus rau !
Postat 16 Februarie 2020, 18:55 de nealiniat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON