URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Septembrie 2022, 13:50

Lansare cu amânare: Rabla Local 2022, programul prin care primești bani cash pentru o mașină veche, va începe abia în 14 octombrie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunţat joi seară amânarea pentru data de 14 octombrie a programului Rabla Local, prin care posesorii de maşini vechi pot primi 3.000 de lei pentru casarea acestora. 

Programul ar fi trebuit lansat vineri, 23 septembrie. 

În urma discuțiilor purtate cu asociațiile implicate în desfășurarea Programului privind casarea autovehiculelor uzate, pentru o derulare eficientă cu participarea cât mai multor unități administrativ-teritoriale, a reieșit necesitatea actualizării anumitor condiții, astfel că, la data prezentei, se lucrează la modificarea ghidului de finanțare aferent acestui program", a transmis AFM.

Bani pentru vechituri

Posesorii de maşini mai vechi de 15 ani vor putea primi, de la primăria de care aparţin, un stimulent financiar în valoare de 3.000 de lei, fără a fi obligaţi să-l folosească pentru a cumpăra o maşină nouă, dacă se înscriu în program.

"Primăriile vor putea face, de la 14 octombrie, conturi de utilizator pentru înscrierea în cadrul programului, iar o săptămână mai târziu vor putea depune cererile de finanţare. Astfel, în funcţie de implicarea primăriei din localitatea de domiciliu, cei interesaţi vor putea cere bani pentru casarea maşinilor vechi din 30 septembrie", notează euronews.ro

Bugetul total alocat pentru program este de 50 de milioane de lei. Rămâne de văzut, însă, dacă primăriile vor avea bani să plătească pentru rable sau nu.

Fără rable dezmembrate

Pentru a putea fi eligibil în program, autovehiculul trebuie să fie înregistrat în evidenţele fiscale ale UAT-ului solicitantului, să aibă o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricaţiei la data intrării în program şi o normă de poluare Euro 3 sau inferioară.

De asemenea, maşina trebuie să posede componentele esenţiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, şasiu, precum şi echipamente electronice de gestionare a funcţiilor autovehiculului şi dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricaţie).

Solicitantul trebuie să depună la primăriile unde au înscris vehiculul o cerere de finanţare; actul de identitate al solicitantului (sau, după caz al împuternicitului solicitantului); împuternicire notarială, prin care persoana care va semna cererea de finanţare este mandatată de către reprezentantul legal în acest sens, după caz.

Totodată, solicitantul trebuie să facă dovada deschiderii unui cont de venituri încasate de la Fondul pentru mediu, la Trezoreria Statului. Contul va avea cod/indicator bugetar "21.43.02.20 - alte subvenţii primite de la administraţia centrală pentru finanţarea unor activităţi".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Halucinatia va sfirsi curind
Era CONSUMERISMULUI desantat, promovata de economisti fascinati de cresteri exponentiale intr-o lume finita, CU RESURSE IN SCADERE , a luat sfirsit. Era previzibil. Se mai putea lungi, citiva anisori, dar Putin a dat foc la planeta, ca era batrin si bolnav si nu credea ca mai apuca sfirsitul lumii. Urmeaza o perioada faina, cind vom incerca sa pastram functional ce avem, tot ceea ce urmeaza a se fabrica va presupune costuri de n ori...Mad Max, pentru cunoscatori
Postat 23 Septembrie 2022, 15:20 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON