URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2019, 13:30

Lansare de carte: „Românii bihoreni în Primul Război Mondial”, de Cristian Apati

Lansare de carte: „Românii bihoreni în Primul Război Mondial”, de Cristian Apati sursa foto: timpolis.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii preocupaţi de strămoşii lor care au luptat în urmă cu un secol în Primul Război Mondial sunt invitaţi la o lansare de carte. Angajat al Arhivelor Naţionale – Serviciul Judeţean Bihor, Cristian Apati a realizat un amplu studiu, "Românii bihoreni în Primul Război Mondial", în trei volume şi cu peste 1.500 de pagini, pe această temă.

Autorul propune celor interesaţi un volum de documente inedite referitoare la românii bihoreni participanţi la Marele Război, la "bătaie la spargerea lumii". Aceste izvoare istorice au luat naştere la iniţiativa Asociaţiei Transilvane pentru Literatură Română şi Cultura Poporului Român, în anii 1921-1922, la scurtă vreme după încheierea conflictului, fapt care sporeşte valoarea lor istorico-documentară.

Se regăsesc în volum listele nominale ale combatanţilor români din Bihor, din aproximativ 420 de sate. Apati a adunat mai multe categorii de informaţii: numele şi prenumele, locul naşterii, ocupaţia civilă, gradul, ce decoraţii au primit, dacă au luat parte la război ca soldaţi pe front sau în serviciile auxiliare, ori au fost mobilizaţi pe loc, dacă au fost arestaţi sau internaţi, dacă au fost refugiaţi, dacă au murit pe câmpul de luptă, în temniţă, în pribegie, în spital, sau în urma bolilor sau rănilor, dacă s-au întors acasă invalizi, răniţi, bolnavi sau deplini sănătoşi, dacă au dispărut,  dacă în urma lor au rămas văduve sau orfani.

"Chiar dacă "Tablourile nominale" nu au permis transcrierea corectă a tuturor numelor, scrisul ilizibil împiedicând în unele cazuri acurateţea reproducerii, chiar dacă nu ne indică unităţile în care au fost integraţi românii bihoreni, bătăliile la care au participat, locul şi data la care au căzut în prizonierat, lagărele în care au fost internaţi, când şi unde au fost răniţi sau au decedat, locul unde se odihnesc, ele reprezintă totuşi cea mai importantă bază de date de până acum, cea mai completă şi complexă sursă. Caracterul inedit, dar mai ales valoarea intrinsecă au impus editarea acestor documente. În mod cert, de aici vor porni multe dezvoltări, inclusiv monografii săteşti, monumente sau plăci comemorative", se arată în invitaţia transmisă de Cetatea Oradea.

Lansarea va avea loc miercuri (18 decembrie), de la ora 17, în Cetate (corp G).

Tipărirea cărţii s-a făcut cu sprijinul financiar al Primăriei Oradea.

Carte Cristian Apati

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON