URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Septembrie 2021, 10:50

Lacul Paleu, fără apă. ABA Crişuri l-a golit, pentru a-l repara

Lacul Paleu, fără apă. ABA Crişuri l-a golit, pentru a-l repara sursa foto: Gyula Csaba Jakab
Lacul Paleu, fără apă. ABA Crişuri l-a golit, pentru a-l repara sursa foto: ABA Crişuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lacul de la Paleu, o acumulare de pe Valea Comorilor pe malurile căreia mulţi bihoreni aleg să se plimbe, a fost golit de apă, după ce Administraţia Bazinală Crişuri a constatat că prezintă infiltraţii.

Potrivit Ancăi Mihociu, purtător de cuvânt al ABA Crişuri, pereul (stratul de piatră care căptuşeşte un taluz) şi golirea de fund sunt degradate şi au nevoie de reparaţii.

„Conform expertizei, se impun lucrări de reabilitare pentru golirea de fund, coronamentul digului, grindă și refacerea pereului de dale. Golirea lacului de acumulare Paleu a început în data de 16 august, s-a făcut treptat şi a fost controlată de experți. Doar după golire s-a putut face o verificare în detaliu asupra siguranţei barajului. Părțile implicate au fost informate din timp de intervenția tehnică”, a declarat Mihociu pentru BIHOREANUL.

lacul Paleu golit - foto Gyula Csaba Jakab

Sursa foto: Gyula Csaba Jakab

Banii pentru lucrare au fost alocaţi, dar ABA Crişuri încă nu a licitat lucrările. Totodată, instituţia nu a precizat nici la ce costuri se ridică intervenţia.

Mihociu a mai precizat că anul trecut, ABA Crișuri a încercat izolarea infiltrațiilor din lacul Paleu, astfel încât să nu se recurgă la golirea acumulării, dar acest lucru nu a permis acces la tuburile golirii de fund.

Tot din cauza infiltraţiilor a fost golit, în 2015, şi barajul Leşu, însă acolo lucrările au fost abandonate, din lipsă de finanţare, astfel că lucrarea hidrotehnică nu este nici acum funcţională.

UPDATE: Cât costă lucrările

Ulterior apariţiei acestui articol, ABA Crişuri a anunţat, printr-un comunicat de presă, că pentru lucrări de reabilitare a golirii de fund, a coronamentului digului și a grinzii de beton, precum și pentru refacerea pereului de dale, va fi necesară o sumă de 1,65 milioane lei. 

Acumularea de la Paleu a fost pusă în funcţiune în urmă cu 40 de ani, a mai precizat ABA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Gol rămâne.
Puțin probabil să fie rezolvată situația până în 2025.
Postat 15 Septembrie 2021, 18:50 de KP
Va dura cam mult
Firma privată de pescuit sportiv care are fâșia de mal situat spre pădure nu va avea activitate. Doar dacă nu va îngrădi o parte mai mică și va acumula acolo apă să se poată pescui. Nu voi plânge după ei, oricum nu m-au lăsat să trec pe acolo cu bicicleta deși alții circulă pe acolo cu mașina.
Postat 15 Septembrie 2021, 18:15 de zsizsi
"Specialistii" ABA Crisuri,la datorie !...La vremuri noi,aceeiasi conducatori,de "succesuri"!
Pentru a-l repara? Pai cei de la ABA Crisuri sunt specializati numai pe intubari si pe intretinea cantoanelor din "dotare", ptr.stabime si.... organele care se mai incumeta sa-i controleze,asa in "doru' leli"... Dar deversarile de apa menajera de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea cum ramane ?
Postat 15 Septembrie 2021, 15:34 de platona
Pasztor
Daca l-a golit ABA e clar de ce. A sunat Pastorul de la ABA la OCPI sa mai fabrice niste numere topo pentru terenurile ramase fara apa ca sa le mai imparta amicilor unguri.
Postat 15 Septembrie 2021, 14:51 de mandrucasuntoradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON