URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 04 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
21 Martie 2020, 18:26

La secret! Din ordin de la Bucureşti, DSP Bihor nu mai comunică numărul bolnavilor cu COVID-19 din judeţ

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de sâmbătă, Direcţia de Sănătate Publică Bihor, instituţia care comunică datele privind efectele pandemiei de coronavirus din judeţ, nu mai transmite informaţii privind numărul bihorenilor bolnavi cu noul coronavirus.

În raportarea făcută sâmbătă la ora 15, această informaţie a fost deja eliminată, buletinul transmis de DSP Bihor conţinând doar numărul bihorenilor aflaţi în carantină (74) şi cel al bihorenilor auto-izolaţi (2.228).

No comment

Întrebat de BIHOREANUL de ce nu a mai transmis şi numărul bolnavilor confirmaţi în Bihor - care sâmbătă dimineaţă, la raportarea de la ora 9, se ridica la cinci persoane - dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, a spus că nu mai poate transmite astfel de date. „Buletinul informativ este conform cu ceea ce comunicăm. Datele privind îmbolnăvirile sunt comunicate de Grupul de Comunicare Strategică”, a declarat Ţîrţ.

În puţine vorbe, acesta a confirmat că decizia a fost luată la Bucureşti, dar a refuzat să facă alte precizări. „Nu comentez aceste aspecte”, a spus doctorul.

În ce măsură se vor mai afla date despre bolnavii din fiecare judeţ este greu de spus, dat fiind că, din această săptămână, raportările zilnice făcute de Grupul de Comunicare Strategică nu mai conţin astfel de detalii. În ultimele trei zile, doar autorităţile judeţene au mai transmis date relevante în plan local, în timp ce GCS a comunicat exclusiv situaţia la nivel naţional, fără a indica de unde sunt bolnavii nou confirmaţi.

Raportare doar pe ţară

GCS a luat şi alte măsuri de blocare a informaţiilor privind situaţia din judeţe. Joi seară, datele privind bolnavii din fiecare judeţ au fost eliminate din harta interactivă disponibilă pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Până atunci, românii puteau vedea pe această hartă situaţia detaliată pentru fiecare judeţ.

Potrivit hotnews.ro, reprezentanţii INSP au explicat că decizia a fost luată la nivel guvernamental. „Aceasta a fost o decizie luată la nivel guvernamental. Aceste informații se regăsesc pe site-ul Ministerului Sănătății, în buletinele informative sau pe site-ul Guvernului”, a fost răspunsul primit de jurnalişti de la departamentul de comunicare al INSP. În realitate, însă, datele judeţene au dispărut şi de pe aceste site-uri.

De asemenea, şi în alte judeţe, autorităţile locale au anunţat că nu mai pot vorbi despre bolnavi. Prefectura Constanţa a precizat pentru info-sud-est.ro că Grupul de Comunicare Strategică a luat decizia să nu mai publice informaţii privind infectările din fiecare judeţ.

Ordin de la MAI

Mai mult, sâmbătă, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Gheorghe Sorescu a transmis un document către toţi prefecţii din ţară, prin care le interzice să mai vorbească despre situaţia judeţeană, în contextul epidemiei de COVID-19.

Potrivit Mediafax, începând de sâmbătă, prefecţii nu mai au voie să comunice informaţii referitoare la numărul de teste COVID-19 efectuate, numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor efectuate ori starea de sănătate a pacienţilor depistaţi pozitiv cu COVID-19. 

Prefecţilor li s-a transmis că, dacă sunt întrebaţi ceva, să răspundă că doar Grupul de Comunicare Strategică are abilitatea să ofere informaţii.

Apel pentru transparenţă

Tocmai din aceste motive, 14 asociaţii civice au transmis Guvernului un manifest, prin care cer publicarea completă a datelor privind evoluția pandemiei COVID-19 pe teritoriul României. Concret, ONG-urile au cerut ca autorităţile să comunice pentru fiecare judeţ numărul de cazuri noi, numărul persoanelor vindecate, numărul deceselor, numărul persoanelor aflate în carantină şi numărul persoanelor auto-izolate.

“În astfel de vremuri, doar informarea constantă și actualizată este singura metodă reală prin care populația poate fi conectată la evoluția pandemiei pe teritoriul României, precum și la eforturile autorităților de a o restrânge”, se arată în manifest.

„Înțelegem presiunea uriașă și apreciem eforturile autorităților române de a lupta și a restrânge efectele pandemiei de COVID-19. Considerăm însă că eficientizarea fluxului de informare al populației, precum și accesul deschis la datele oficiale complete enumerate mai sus ar reprezenta un ajutor semnificativ, cel puțin din perspectiva informării corecte a populației României”, au mai transmis asociaţiile.

Citeşte întreg manifestul aici.

UPDATE: Scuza cu stigmatizarea

Potrivit ziare.com, Grupul de Comunicare Strategică a făcut precizări despre ordinul dat prefecţilor, spunând că s-a interzis furnizarea de date la nivel judeţean... pentru a se evita confuziile. 

GCS susţine că raportarea distribuirii pe judeţe a cazurilor confirmate cu COVID-19 nu indică prezenţa persoanelor respective în acele comunităţi, pentru că bolnavii sunt raportaţi în funcţie de adresa lor de domiciliu, în timp ce ei ar putea fi internaţi în alte judeţe.

"Potrivit protocolului medical, persoanele confirmate pozitiv la testul pentru noul coronavirus sunt internate în spitalele speciale destinate unor astfel de cazuri pozitive, într-un regim strict de izolare (ex: o persoană din Suceava este internată în Iaşi). De asemenea, şi în privinţa unei raportări care ar indica situaţia internărilor în funcţie de unităţile spitaliceşti, am constatat riscul de a genera confuzie pentru comunităţile respective şi de a induce o percepţie distorsionată faţă de situaţia de fapt", a precizat Grupul.

De ce nu poate să raporteze atât judeţul de domiciliu, cât şi judeţul în care se află internat bolnavul, lămurind astfel eventualele neclarităţi, GCS n-a spus.

Grupul a mai transmis că autorităţile încearcă să "prevină stigmatizarea şi orice situaţie care, la nivel local, ar genera comportamente sociale nejustificate". Membrii acestui grup ignoră însă că nu li se cere să transmită datele de identificare ale bolnavilor, ca aceştia să fie "stigmatizaţi", ci doar judeţele în care locuiesc şi, astfel, în care ar fi putut intra în contact cu alte persoane sănătoase.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON