URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Mai 2019, 14:15

La plimbare cu Alex: Pasionat de Oradea, liceanul Alex Trandafir de la Gojdu face gratuit tururi ghidate prin oraş (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poftiţi la aventura orădeană! Aşa îi ademeneşte pe localnici şi pe turişti Alex Trandafir, un licean în vârstă de 17 ani care organizează tururi ghidate prin centrul oraşului. Anume gândite chiar de el, vizitele sunt un periplu în care curioşii află cum s-au construit clădirile Art Nouveau şi cine au fost oamenii de seamă ai oraşului.

Alex face ghidaj turistic voluntar şi gratuit, pentru că este pasionat deopotrivă de turism şi de Oradea. În plus, e un profesionist, deoarece are deja diplomă de ghid turistic. Ştie de pe acum că acesta este domeniul în care vrea să lucreze şi e convins că oraşul său natal are un viitor strălucitor...

O pasiune

Deşi este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, într-o clasă de profil mate-info bilingv, Alex Trandafir nu visează la salariile mari din IT. Ambiţia lui este să le facă pe plac turiştilor! "De când eram mic mă pasionează geografia şi turismul. Când văd un versant de munte, deja mă gândesc ce amenajare turistică i s-ar preta", spune adolescentul.

Atât de pasionat este încât, de îndată ce a împlinit 16 ani, vârsta minimă pentru participarea la cursuri de ghid turistic, s-a dus la Cluj, să se şcolească. Cu diploma în buzunar, a revenit acasă, dornic să înceapă munca! "Ştiam că în Oradea nu sunt mulţi ghizi locali. Aşa am decis, vara trecută, să lansez OradeAdventure", spune Alex.

Oradea la pas

Cu sprijinul a doi prieteni, a făcut un site şi o pagină de Facebook, unde a anunţat ghidaje turistice săptămânale, la care oricine poate participa, gratuit. Alex a gândit singur tururile, după ce a citit mult despre istoria oraşului şi despre arhitectura clădirilor.

"Am stat şi m-am gândit ce ar trebui să vadă un turist în Oradea şi aşa am conceput fiecare tur". Turiştii sau localnicii care merg pe mâna lui fac cunoştinţă cu cele mai importante biserici, monumente istorice, muzee şi sinagogi, în plimbări care durează între o oră şi jumătate şi patru ore. Vara trecută, tururile au prins bine la public: timp de trei luni, în fiecare săptămână Alex a avut cel puţin câte 10-15 curioşi în grup.

În fiecare joi

Cum a venit din nou vremea bună, Alex şi-a reluat activitatea de ghid. Începând din 6 mai, în fiecare joi, de la ora 16.30, îi aşteaptă pe doritori la statuia lui Mihai Viteazul, din Piaţa Unirii, pentru a porni în plimbare prin oraş. "Nimeni nu trebuie să plătească nimic, dar îi rugăm pe doritori să se înscrie înainte de tur, fie pe Facebook, fie telefonic", spune Alex.

În plus, în curând, tânărul va lărgi oferta şi cu tururi în afara oraşului, dorind să-i ducă pe turişti la Betfia, să le arate avenul unde trăieşte o uriaşă colonie de lilieci, precum şi împrejurimile.

La cerere, pregăteşte şi tururi private, contra cost, dar ghid pentru acestea este tatăl său, deoarece nefiind major, tânărul nu poate cere bani pentru acest serviciu. "Şi tata a făcut şcoala de turism în tinereţe. Cred că de la el am şi moştenit pasiunea", mărturiseşte tânărul.

Profu’ Alex

Alex nu are doar preocupări legate de turism. În paralel, coordonează un club de meteorologie la Colegiul Gojdu, pe care tot el l-a dotat cu o staţie meteo şi cu un generator de mini-fulgere. "Când eram în clasa a V-a, am văzut o tornadă în Băile Felix, ceea ce m-a impulsionat să învăţ meteorologie. Am citit foarte mult, ca să învăţ să fac şi prognoze", explică elevul.

Dornic să le împărtăşească şi colegilor mai mici această pasiune, ţine săptămânal workshop-uri. "Ştiu că adesea profesorii nu ştiu cum să-i abordeze pe elevi, pentru ca ei să înţeleagă ce li se predă. Încerc să suplinesc acest neajuns", spune tânărul.

În plus, în calitate de preşedinte al clubului Leo Black Eagle, o organizaţie de voluntariat pentru liceeni, Alex militează şi împotriva risipei alimentare. Periodic, merge în liceele din Oradea, ca să le explice colegilor de ce nu ar trebui să mai arunce mâncarea.

Planuri mari

Chiar dacă are un program aglomerat, adolescentul nu se plânge. "Nu pun accent pe notele de la şcoală, ci pe experienţele trăite", spune Alex. Totuşi, se ţine şi de carte, pentru că vrea să studieze în Marea Britanie, la o facultate pe care încă nu a ales-o.

După absolvire, Alex promite să revină acasă, fie ca specialist în turism, fie ca profesor de geografie. "În mod cert mă întorc la Oradea, pentru că îmi place foarte mult oraşul nostru. În plus, are un potenţial uriaş, nu doar turistic. Peste 10-15 ani oraşul va arăta foarte bine, iar să locuieşti aici va fi o plăcere", e convingerea sa. Cu tineri ca el, Oradea chiar are un viitor promiţător...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON