URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2019, 09:51

La mulţi ani, România! Vezi programul manifestărilor de 1 Decembrie la Oradea!

La mulţi ani, România! Vezi programul manifestărilor de 1 Decembrie la Oradea! foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Românii sărbătoresc, duminică, 1 Decembrie, Ziua Naţională în cinstea Marii Uniri din 1918.

Unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşul cu România fost hotărâtă pe 1 Decembrie 1918, cu vot unanim de către delegaţii la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.

"Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă", anunţa Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.

Hotărârea a fost luată după ce pe 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea.

În urma Marii Adunări Naţionale, la Alba Iulia a fost constituit Marele Consiliu Naţional Român care în următoarea zi a înfiinţat Consiliul Diligent Român, un guvern provizoriu avându-l în frunte pe Iuliu Maniu.

Marea Unire a fost ratificată de către Guvernul României pe 11 decembrie, când declaraţia de la Alba Iulia i-a fost înmânată Regelui Ferdinand.

Parlamentul României a votat legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Banatului, Bucovinei şi Basarabiei cu România, un an mai târziu, pe 29 decembrie 2019.

Oradea, rol important

Oradea a avut un rol important în Mare Unire. Pe 12 octombrie 1918, în casa avocatului Aurel Lazăr, s-a semnat Declaraţia de Independenţă a Românilor din Transilvania, după care acest document a fost citit la Adunarea de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918.

Populaţia românească a oraşului era de circa 8% (din 65.000 locuitori), dar asta nu a împiedicat PNR ca pe 12 octombrie 1918 să adopte aici Declaraţia de autodeterminare a românilor de dincoace de Carpaţi.

Deşi nu se referea expres la unire, documentul a declanşat "procedurile" necesare realizării acesteia, adică "ruperea" definitivă a Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului de Ungaria, prin "independenţa" etnicilor români, majoritari în cele patru provincii. Era primul pas al "migrării" lor către România.

Declaraţia de la Oradea a fost citită apoi în Parlamentul de la Budapesta de către Alexandru Vaida-Voevod, el primind aprecierile şi tot el înfruntând huiduielile. Existând un astfel de document, tradus şi oficializat, s-a putut convoca Marea Adunare Naţională din 1 decembrie de la Alba Iulia şi s-au putut alege delegaţii, Bihorul trimiţând 131 de oficiali. Oradea devenea, astfel, prima "cetate a Unirii".

Programul manifestărilor de duminică

În Oradea festivităţile de Ziua Naţională vor începe la ora 12, în Parcul 1 Decembrie, cu ceremonialul religios şi alocuţiuni, urmate de un recital folcloric şi festivitatea de depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori.

De la ora 13.30 va avea loc defilarea personalului militar şi a tehnicii din dotare pe un traseu pornind de lângă Colegiul Naţional Emanuil Gojdu până la Oradea Plaza.

Imediat după finalizarea paradei, activităţile se vor muta pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, iar în jurul orei 14 va începe distribuirea meniului tradiţional de fasole cu ciolan şi varză murată.

Potrivit Primăriei Oradea, porţiile vor fi oferite în caserole, în două puncte de distribuţie, din care unul contra cost (la preţul de 5 lei). "În acest an, municipalitatea a pregătit pentru orădeni 2.700 de porţii de mâncare, preparate de către Garnizoana Oradea, la popota militară", se arată în comunicat.

Festivităţile dedicate Zilei Naţionale a României se vor încheia cu defilarea şi retragerea cu torţe, pe traseul: strada Dunării – strada Republicii – Piaţa Ferdinand – Piaţa Unirii - Avram Iancu - Armatei Române, în intervalul orar 18-18:30.

Citiți și articolul: 

Stegarul Marii Uniri: Unirea Transilvaniei cu Ţara Mamă a avut un prim punct declanşator în Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON