URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Mai 2020, 14:15

La două săptămâni după ce l-a recepţionat, spitalul din Marghita nu a reuşit să pună în funcţiune aparatul de testare pentru Covid-19

La două săptămâni după ce l-a recepţionat, spitalul din Marghita nu a reuşit să pună în funcţiune aparatul de testare pentru Covid-19 (sursa foto: Facebook / Bradacs Aliz Ildiko)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Laboratoarele Spitalului Municipal şi Spitalului Judeţean din Oradea continuă să fie singurele din întregul judeţ unde se fac teste pentru diagnosticarea infecţiei cu coronavirus.

Deşi în luna martie Consiliul Local Marghita a alocat bani pentru achiziţionarea unui aparat PCR pentru spitalul din localitate, aparat care a şi fost recepţionat, acesta rămâne nefolosit chiar şi după două săptămâni de la instalarea lui. Motivul, spune managerul Bradacs Aliz Ildiko, este lipsa unui reactiv fără de care aparatul de testare nu poate fi... testat.

Votat, cumpărat, instalat

La 23 martie, Primăria municipiului Marghita şi conducerea Spitalului Dr. Pop Mircea din localitate au anunţat că, la iniţiativa fostului ministru al Sănătăţii Cseke Attila, în prezent senator şi preşedinte UDMR Bihor, din bugetul local a fost alocată suma de 611.000 lei pentru achiziţionarea unui aparat de diagnosticare a infecţiei cu Covid-19, de tip Real Time PCR.

La finele lunii aprilie, conducerea spitalului din Marghita a comunicat că aparatul a sosit la Marghita, fiind cumpărat de la SC Agilrom SRL Bucureşti, şi urma să fie pus în funcţiune "zilele următoare", aşa încât să poată fi folosit pentru testarea populaţiei din zona de acoperire a unităţii, şi anume din perimetrul Marghita, Diosig, Săcueni, Valea lui Mihai şi Suplacu de Barcău.

"A costat peste 600.000 lei şi include 10 kituri pentru câte 96 de probe", declara BIHOREANULUI, pe 29 aprilie, managerul spitalului din Marghita, Bradacs Aliz, explicând că urma ca o echipă de tehnicieni ai firmei furnizoare să facă instruirea personalului, timp de "două zile", iar "apoi se va lucra în regim de rodaj, după care facem demersuri către Ministerul Sănătăţii pentru omologare".

Are de toate, dar lipseşte esenţialul

Dotarea spitalului din Marghita putea reduce supraîncărcarea laboratoarelor spitalelor din Oradea, singurele care fac testări pentru locuitorii întregului judeţ, dar aparatul PCR nu a fost pus în funcţiune nici după două săptămâni de la instalarea lui.

Motivul? Deşi livrarea trebuia să cuprindă nu doar echipamentele, ci şi consumabilele necesare pentru efectuarea a 960 de teste, specialiştii laboratorului din Marghita au constatat, după efectuarea recepţiei şi instalarea aparatului, că lipseşte un reactiv fără de care analizorul PCR nu poate fi testat.

"Încă nu am pus în funcţiune aparatul, pentru că nu ne-a venit reactivul de probă, o substanţă cu care trebuia să se facă testarea aparatului pentru a se vedea dacă el funcţionează conform parametrilor. Este vina firmei furnizoare şi a transportatorului", a declarat marţi, pentru BIHOREANUL, managerul spitalului din Marghita.

Bradacs Aliz a mai precizat că achiziţia a costat "peste 700.000 lei", sumă din care "95% a suportat-o Consiliul Local din Marghita, iar diferenţa de 5% clubul Rotary şi spitalul".

Managerul unităţii a afirmat că nu ştie când va ajunge la Marghita şi reactivul fără de care aparatul PCR nu va putea fi pus în funcţiune, însă a precizat că în paralel a făcut demersuri la comisia Ministerului Sănătăţii pentru a omologa instalaţia ajunsă la laboratorul spitalului marghitean, aşa încât, după "pornirea" lui, unitatea să poată primi decontarea testelor de la bugetul Ministerului, adică 200 de lei pentru fiecare test efectuat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
DOAMNA MANAGER, DA CEI CARE AU RECEPȚIONAT APARATUL DE LA TRANSPORTATOR, CE AU PĂZIT?!???
Comisia de recepție și cei care l-au primit în gestiune de ce nu au verificat pas cu pas aparatul, componente anexe etc, sau nu asta trebuiau să facă??!???Sau ei au semnat doar ca ,,primarul" de primire și doamne ajută?!Ce ar fi să îl luați un pic la întrebări , in calitate de manager??!!!!!
Postat 12 Mai 2020, 14:37 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON