URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Mai 2020, 14:15

La două săptămâni după ce l-a recepţionat, spitalul din Marghita nu a reuşit să pună în funcţiune aparatul de testare pentru Covid-19

La două săptămâni după ce l-a recepţionat, spitalul din Marghita nu a reuşit să pună în funcţiune aparatul de testare pentru Covid-19 (sursa foto: Facebook / Bradacs Aliz Ildiko)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Laboratoarele Spitalului Municipal şi Spitalului Judeţean din Oradea continuă să fie singurele din întregul judeţ unde se fac teste pentru diagnosticarea infecţiei cu coronavirus.

Deşi în luna martie Consiliul Local Marghita a alocat bani pentru achiziţionarea unui aparat PCR pentru spitalul din localitate, aparat care a şi fost recepţionat, acesta rămâne nefolosit chiar şi după două săptămâni de la instalarea lui. Motivul, spune managerul Bradacs Aliz Ildiko, este lipsa unui reactiv fără de care aparatul de testare nu poate fi... testat.

Votat, cumpărat, instalat

La 23 martie, Primăria municipiului Marghita şi conducerea Spitalului Dr. Pop Mircea din localitate au anunţat că, la iniţiativa fostului ministru al Sănătăţii Cseke Attila, în prezent senator şi preşedinte UDMR Bihor, din bugetul local a fost alocată suma de 611.000 lei pentru achiziţionarea unui aparat de diagnosticare a infecţiei cu Covid-19, de tip Real Time PCR.

La finele lunii aprilie, conducerea spitalului din Marghita a comunicat că aparatul a sosit la Marghita, fiind cumpărat de la SC Agilrom SRL Bucureşti, şi urma să fie pus în funcţiune "zilele următoare", aşa încât să poată fi folosit pentru testarea populaţiei din zona de acoperire a unităţii, şi anume din perimetrul Marghita, Diosig, Săcueni, Valea lui Mihai şi Suplacu de Barcău.

"A costat peste 600.000 lei şi include 10 kituri pentru câte 96 de probe", declara BIHOREANULUI, pe 29 aprilie, managerul spitalului din Marghita, Bradacs Aliz, explicând că urma ca o echipă de tehnicieni ai firmei furnizoare să facă instruirea personalului, timp de "două zile", iar "apoi se va lucra în regim de rodaj, după care facem demersuri către Ministerul Sănătăţii pentru omologare".

Are de toate, dar lipseşte esenţialul

Dotarea spitalului din Marghita putea reduce supraîncărcarea laboratoarelor spitalelor din Oradea, singurele care fac testări pentru locuitorii întregului judeţ, dar aparatul PCR nu a fost pus în funcţiune nici după două săptămâni de la instalarea lui.

Motivul? Deşi livrarea trebuia să cuprindă nu doar echipamentele, ci şi consumabilele necesare pentru efectuarea a 960 de teste, specialiştii laboratorului din Marghita au constatat, după efectuarea recepţiei şi instalarea aparatului, că lipseşte un reactiv fără de care analizorul PCR nu poate fi testat.

"Încă nu am pus în funcţiune aparatul, pentru că nu ne-a venit reactivul de probă, o substanţă cu care trebuia să se facă testarea aparatului pentru a se vedea dacă el funcţionează conform parametrilor. Este vina firmei furnizoare şi a transportatorului", a declarat marţi, pentru BIHOREANUL, managerul spitalului din Marghita.

Bradacs Aliz a mai precizat că achiziţia a costat "peste 700.000 lei", sumă din care "95% a suportat-o Consiliul Local din Marghita, iar diferenţa de 5% clubul Rotary şi spitalul".

Managerul unităţii a afirmat că nu ştie când va ajunge la Marghita şi reactivul fără de care aparatul PCR nu va putea fi pus în funcţiune, însă a precizat că în paralel a făcut demersuri la comisia Ministerului Sănătăţii pentru a omologa instalaţia ajunsă la laboratorul spitalului marghitean, aşa încât, după "pornirea" lui, unitatea să poată primi decontarea testelor de la bugetul Ministerului, adică 200 de lei pentru fiecare test efectuat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
DOAMNA MANAGER, DA CEI CARE AU RECEPȚIONAT APARATUL DE LA TRANSPORTATOR, CE AU PĂZIT?!???
Comisia de recepție și cei care l-au primit în gestiune de ce nu au verificat pas cu pas aparatul, componente anexe etc, sau nu asta trebuiau să facă??!???Sau ei au semnat doar ca ,,primarul" de primire și doamne ajută?!Ce ar fi să îl luați un pic la întrebări , in calitate de manager??!!!!!
Postat 12 Mai 2020, 14:37 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON