URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iulie 2022, 22:15

Klaus Iohannis, răspunsuri evazive pe teme importante, în prima conferință de presă din 2022 (VIDEO)

Klaus Iohannis, răspunsuri evazive pe teme importante, în prima conferință de presă din 2022 (VIDEO) (sursa foto: www.presidency.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prima conferință de presă pe care a susținut-o în acest an de unul singur la Palatul Cotroceni, președintele României, Klaus Iohannis, a ținut să transmită rezultatele bune de securitate și politică externă obținute de România în ultima perioadă, dar fie a evitat să răspundă, fie a dat niște răspunsuri lapidare la întrebări importante, pe subiecte sensibile.

De pildă, în ceea ce privește legea avertizorilor de integritate, adoptată recent de Parlament, dar criticată de ONG-uri și de Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, fiindcă descurajează oamenii care ar vrea să denunțe fapte de corupție, Iohannis a spus că situația este „în evoluție”, iar legea se află în analiză la Curtea Constituțională, iar când va ajunge în fața sa va uza „de instrumentele de care dispune președintele”, astfel încât legea să aibă „o formă bună”.

Președintele României a fost întrebat și despre legile Securității, care au creat vâlvă după ce site-ul G4Media.ro a publicat un draft de lege sumbru, care ar fi acordat puteri mari Serviciului Român de Informații. Iohannis a spus că nu i-a fost trimis draft-ul că nu se implică în crearea legilor. „La mine ajung legile în CSAT și în procedură legislativă, nu văd cum altfel ar ajunge la mine. Nu credeți cumva că eu cenzurez drafturi de legi înainte să intre într-un circuit de avizare, nu se întâmplă așa”, a răspuns Klaus Iohannis când jurnalistul a insistat ca președintele să lămurească dacă a văzut sau nu draftul pentru viitoare lege.

Pe aceeași temă, Cristian Pantazi, redactorul-șef al G4Media, i-a pus întrebări cheie președintelui țării, care declarase recent că știe cineva a făcut public draftul cu Legile privind Securitatea Națională și că „scurgerea” acestuia către presă a fost un pas greșit. Pantazi a vrut să știe cum își permite un președinte al unui stat democratic să amenințe indirect sursele unei publicații, iar președintele a negat că ar fi făcut asta.

Președintele Klaus Iohannis a preferat răspunsuri evazive și nu prea convingătoare și în privința plagiatului premierului Nicolae Ciucă, a acțiunii de kompromat pornite ca urmare a dezvăluirii acestui plagiat de către jurnalista Emilia Șercan și a acțiunii de oprire a oricăror cercetări serioase ale autorităților pe această temă.

„Eu cred în continuare că autoritățile își fac treaba. Și, dacă vorbim despre chestiuni legate de plagiat, am discutat aceste spețe cu cei care se ocupă de ele, în speță Ministerul Educației, și am primit asigurări că toate procedurile sunt respectate și în continuare legislația pe care se lucrează va fi una modernă și care previne astfel de evenimente. În rest, credeți-mă că nu cunosc detalii despre ce se întâmplă acolo, nu sunt eu chemat să analizez lucrarea de doctorat a unui politician, și, pe de altă parte, am toată încrederea că toți care sunt puși să analizeze își fac treaba ca lumea”, a spus președintele. 

Întrebat ulterior de redactorul-șef al ziarului Libertatea, Dan Duca, „cum e posibil” ca într-o țară UE un jurnalist să pățească ce a pățit Emilia Șercan, jurnalistă amenințată în repetate rânduri și mai nou țintă a unei acțiuni de kompromat, pornită, spune ziarista, tocmai din interiorul instituțiilor statului, Iohannis a preferat din nou o platitudine și a cerut răbdare.

„Da, este o chestiune care a generat multe preocupări și multe știri, și pe bună dreptate. Însă nu cred că pot să fac eu lumină în această speță. Însă sunt încredințat că autoritățile competente o vor face. Câteodată durează luni sau ani până când într-o speță avem claritate și avem toate răspunsurile, însă trebuie să avem răbdare ca autoritățile competente să își facă treaba. Și, dacă cineva a greșit, mie mi se pare absolut corect să fie tras la răspundere și să plătească”, a spus Iohannis. 

Când i s-a pus în vedere că societatea civilă se așteaptă ca președintele țării să dea un semnal că astfel de acțiuni de compromitere a unui jurnalist sunt nepermise, Iohannis a răspuns: „Acum, sigur că se poate aștepta de la Președinte să intervină în fiecare caz în parte, dar eu cred că este mai bine ca Președintele să se preocupe să existe un cadru bun pentru o presă independentă și liberă. Și, după părerea mea, este. Existența dumneavoastră aici, faptul că se desfășoară această conferință de presă, cred că este un bun exemplu pentru libertatea presei în România. Dacă există, și există, din păcate, contraexemple, ele trebuie tratate ca atare”.


Discuția dintre Pantazi și Iohannis, pe tema draftului pentru Legile Securității Naționale:

Cristian Pantazi: În 5 iunie, la Buzău, într-o conferință de presă, ați declarat că știți sursele G4Media în legătură cu drafturile legilor serviciilor secrete și le-ați amenințat, spunând: „Cineva, și știm cine, a considerat că este bine acum să le dea pe surse”. Drafturile. „Este o eroare majoră, fiindcă oamenii sunt îngrijorați. Eronată este și scurgerea acestor prime forme către media”. 45 de ONG-uri interne, dar și organizații internaționale, Reporteri fără Frontiere, au criticat acest atac la sursele unei publicații. Cu tot respectul pentru instituția prezidențială, și având în vedere că sunteți garantul respectării Constituției, care include respectarea dreptului la exprimare și dreptului la informare, cum este posibil, cum v-ați permis, ca Președinte al statului, să amenințați, să identificați sursele unei publicații și să le amenințați?

Klaus Iohannis: Cred că vă așteptați de la Președintele României să știe un pic mai mult decât publicul general. Nu am identificat public sursa, nici măcar publicația. Dumneavoastră tocmai ați formulat o afirmație.

Cristian Pantazi: E singura publicație care le-a publicat.

Klaus Iohannis: Eu nu m-am referit nici la persoane, nici la publicații. Am spus că este greșit ca, în această fază foarte devreme a drafturilor legilor securității, să fie lumea agitată, pentru că încă se lucrează și se va lucra încă mult timp pe ele. Îmi pare rău că v-ați simțit amenințați, cum nu cred că s-a simțit cineva amenințat din cei care au lucrat pe aceste drafturi. Afirmația mi-o mențin: nu orice draft care este elaborat într-o zonă sensibilă trebuie făcut public înainte ca cei care răspund de acel document sau de acea piesă de legislație să-și fi terminat munca, așa cum este prevăzută în Constituție. Deocamdată, și am spus-o înainte, la întrebarea altcuiva, aceste legi nici nu și-au început parcursul legislativ. Deci, a veni și a critica un draft, care nu a fost pus în discuție legislativă, mi se pare, în anumite puncte, destul de riscant, și faptul că s-au iscat nenumărate discuții despre ceva ce nu este încă definit mi-a dat, după părerea mea, dreptate. Nu trebuie să vă simțiți amenințați.

Cristian Pantazi: Este datoria noastră, ca presă, să punem în discuție legi, chiar și în fază incipientă, despre care știm cu toții că în toată lumea pot avea un impact major asupra democrației. Dar revin la declarația dumneavoastră. „Cineva, și știm cine, a considerat că este bine să le dea în presă”. Întrebarea este următoarea: folosiți puterea mare pe care o aveți prin Constituție, de șef al statului și Președinte al CSAT, pentru a afla sursele de informare ale unor publicații?

Klaus Iohannis: Nu, și știți bine că nu o fac.

Cristian Pantazi: Declarația spune exact contrariul, domnule Președinte.

Klaus Iohannis: Nu, declarația spune că cel care a dat în media aceste proiecte nu a făcut niciun secret din aceste chestiuni. Pot să vă spun, și, de fapt, chiar dumneavoastră, de la G4, știți că nu îmi folosesc puterea pentru a inhiba media liberă, Dimpotrivă, îmi folosesc puterea pentru a păstra libertatea presei, și dumneavoastră știți foarte bine acest lucru.

Cristian Pantazi: Având în vedere numărul mic de conferințe de presă și de interviuri pe care le acordați, I beg to differ, cu tot respectul. Și, pentru că suntem la acest capitol, al elefantului din încăpere, îmi cer scuze colegilor că prelungesc discuția, tot legat de legislația pe securitate națională, ați spus un lucru, că acele drafturi nu au ajuns la Administrația Prezidențială, ați spus mai devreme la întrebarea colegului Cristian Andrei. Cu două săptămâni în urmă însă, SIE, Serviciul de Informații Externe, a anunțat, într-un răspuns oficial pentru Mediafax, că proiectele au fost elaborate „în colaborare cu Administrația Prezidențială, mai precis cu Departamentul Securității Naționale”. Deci, cineva nu spune adevărul.

Klaus Iohannis: Ba da, toată lumea spune adevărul. Au fost colegi din DSN, Departamentul Securității Naționale, care au colaborat cu alți specialiști pe unele dintre aceste drafturi. Întrebarea a fost dacă legile au ajuns la mine și dacă le-am cenzurat. Nu le-am citit, nu le-am cenzurat, dar în Administrație avem specialiști pe diferite domenii și ei, sigur, din când în când, sunt consultați de cei care lucrează pe drafturi.

Cristian Pantazi: Având în vedere modul în care arată acele drafturi, unanim considerate de mulți analiști, observatori, specialiști în astfel de legislație ca excedând limitelor democratice, ați cerut explicații sau demisii de la cei care au lucrat pe aceste drafturi, că este vorba de angajați ai Administrației Prezidențiale sau din serviciile care s-au ocupat?

Klaus Iohannis: Mă voi îngriji ca aceste excese să dispară.

Cristian Pantazi: Le știți, le cunoașteți deja? V-au fost aduse la cunoștință?

Klaus Iohannis: Mulțumesc! Haideți să nu facem chiar un dialog pe această temă. Fiți asigurat că Președintele are grijă de aceste chestiuni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
CrisDumi aka KP VUVUZELA comunistă
Pastilele , vezi ca ai uitat pastilele pe frigider și începi iar cu simfonia prostii
Postat 06 Iulie 2022, 11:30 de Sandu2100
Erată.
"Băgător în Seamă".
Postat 06 Iulie 2022, 11:01 de KP
Înainte de această apariție, KWJ era pe la 17% în topul aprecierilor electorale.
După această conferință de presă, unde și-a arătat în plin protocol oficial "degetele goale prin sandale" de firmă, la fel ca "prima țoapă a țării" la întâlnirea cu familia regală spaniolă ... președintele de facto al mult iubitului trinom PNL+PSD+UDMR mai are puțin și îl vom măsura cu o singură cifră. NATO îl așteaptă deja pentru postul de "băgător de seamă".
Postat 06 Iulie 2022, 11:00 de KP
Trist că prima conferință a fost în IULIE!
Urmărește ceva... Nu știu ce, dar urmărește ceva. Poate să uite lumea de plagiatul lui Ciucă? Dar cam mult pt asta. Candida din nou nu poate pt că îi la al doilea mandat. Cred că îi posibil să candideze la PMB...?
Postat 06 Iulie 2022, 06:57 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON