URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Octombrie 2022, 13:35

Klaus Iohannis, la început de an universitar: „Avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului”

Klaus Iohannis, la început de an universitar: „Avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului” Sursa foto: presidency.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După demisia lui Sorin Cîmpeanu de la Ministerul Educaţiei, preşedintele României, Klaus Iohannis, a cerut vehement, într-un discurs ţinut cu ocazia deschiderii noului an universitar, „toleranţă zero în privinţa plagiatului", știut fiind faptul că, de pildă, premierul Nicolae Ciucă, susținut de Iohannis, este acuzat că și-a plagiat teza de doctorat.

De asemenea, zilele trecute ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a dat demisia după ce jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit că a plagiat într-un curs universitar.

În discursul ţinut la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti, în cadrul festivităţii de deschidere a anului universitar, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit în faţa studenţilor despre nevoia de reformă a educaţiei care presupune, printre altele, toleranţă zero în privinţa plagiatului.

„Una dintre valorile europene este integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea integrităţii şi eticii în viaţa academică. Pentru aceasta, avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului, iar noile legi ale educaţiei trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea şi sancţionarea acestui fenomen toxic al mediului educaţional. Miza este însăşi credibilitatea sistemului de învăţământ superior şi a cercetării din România, dar şi viitorul nostru ca societate democratică. Trebuie să devină clar că obţinerea unei diplome academice reprezintă o onoare şi este condiţionată exclusiv de un merit real. O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nicio excepţie", a afirmat preşedintele României.

Declaraţia lui Iohannis vine la doar câteva zile după ce Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcţia de ministru al educaţiei, în urma unei investigaţii publicate pe site-ul PressOne de jurnalista Emilia Şercan, care dezvăluie că acesta a plagiat dintr-un curs universitar.

Tot Emilia Şercan a dezvăluit la începutul acestui an că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în cel puţin 42 de pagini din totalul de 138 în lucrarea de doctorat pe care a susţinut-o în 2003 la Universitatea Naţională de Apărare Carol I (UNAP), amintește Libertatea.ro. Premierul a susţinut atunci că lucrarea s-a realizat "conform cerinţelor legale existente la acea vreme", iar în luna iunie, un complet al Curţii de Apel Bucureşti a anulat toate sesizările depuse, la începutul anului, în atenţia CNATDCU privind plagiatul lui Ciucă, arată G4Media.ro.

Întrebat în luna iulie, într-o conferinţă de presă, dacă „încercarea de muşamalizare a dosarului de plagiat al premierului Nicolae Ciucă" poate să afecteze credibilitatea proiectului "România Educată", preşedintele a exclus o legătură între cele două situaţii.

„Nu cred că una cu alta au ceva de-a face, şi eu cred în continuare că autorităţile îşi fac treaba. Şi, dacă vorbim despre chestiuni legate de plagiat, am discutat aceste speţe cu cei care se ocupă de ele, în speţă Ministerul Educaţiei, şi am primit asigurări că toate procedurile sunt respectate şi în continuare legislaţia pe care se lucrează va fi una modernă şi care previne astfel de evenimente. În rest, credeţi-mă că nu cunosc detalii despre ce se întâmplă acolo, nu sunt eu chemat să analizez lucrarea de doctorat a unui politician, şi, pe de altă parte, am toată încrederea că toţi care sunt puşi să analizeze îşi fac treaba ca lumea", scrie Libertatea.ro, citând răspunsul lui Klaus Iohannis.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Primul liberal al țării ...
... este și cel mai mare hoț. Al doilea vine și el șontâc-șontâc din urmă.
Postat 03 Octombrie 2022, 19:26 de KP
Chiar așa, dintr-o data?!
Pana acum nu trebuia?! Unde ați fost pana astăzi când l-ați girat pe domnul Campianu? Cum stam cu Ciucă și ceilalți plagiatori din structurile aparatului de stat? Ce părere aveți despre miile de plagiatori care căpușează bugetul statului, cu sporul de doctorat, încasat luna de luna? Cum ați putut gira proiectele legilor educației care legalizau plagiatul și încurajau, un învățământ paralel, MEDITAȚIILE?! Dacă tot doriți o Românie educata și cinstita de ce va opuneți, tacit, verificării doctoratelor de după 1989, fie și după 2000? Domnilor de la ebihoreanul poate puteți sa ne răspundeți la câteva întrebări: 1. Câți demnitari bihoreni și-au luat doctoratul după 2000? 2. Unde pot fi consultate lucrările acestora? 3. Unde se găsește un CV in format european al actualului primar al municipiului Oradea? 4. Câte lucrări de doctorat coordonează senatorii (Hatos) sau deputații de Bihor? PS: Domnule președinte,chiar v-ați cumpărat casele din banii obținuți din meditații!
Postat 03 Octombrie 2022, 15:02 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON