URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iulie 2022, 17:15

Judoka orădeni Ioan Dzitac și Daniel Matei au cucerit medaliile de bronz la Judo European Open

Judoka orădeni Ioan Dzitac și Daniel Matei au cucerit medaliile de bronz la Judo European Open Ioan Dzitac (al doilea din stânga) și Daniel Matei (al doilea din dreapta) au obținut medalii de bronz la Judo European Open
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cinci sportivi bihoreni legitimați la secția de judo a CSM Oradea au făcut parte din echipa națională a României care a luat parte în perioada 2-3 iulie, la Cluj Napoca, la întrecerile unui important concurs de judo desfășurat sub egida Federației Internaționale de Judo și a Uniunii Europene de Judo, respectiv „Judo European Open Seniori - Cluj Napoca".

Șase medalii pentru România

Întrecerile, care au avut loc în Sala Polivalentă Horia Demian, au reunit la start peste 200 de sportivi proveniți din 32 de țări de pe 5 continente.

Din echipa României au făcut parte 23 de băieți și 8 fete, printre care și cei cinci de la CSM Oradea, Ioan Dzitac și Adrian Olaru la categoria 66 kg, Robert Boldiș la 73 kg, Alex George Creț la categoria 90 kg și Daniel Matei, care a concurat în cadrul categoriei 100 kg. Primii patru sunt componenți ai loturilor naționale de tineret și seniori, iar veteranul Daniel Matei a fost component al lotului național de seniori al României.

Judoka orădeni de la CSM au avut evoluții bune, fapt care le-a permis să se numere printre laureații importantei competiții de la Cluj Napoca, competiție care aduce și puncte în clasamentele WRL în vederea calificării la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

În total, echipa masculină a României a obținut șase medalii - una de aur, două de argint și trei de bronz -, iar la realizarea acestui bilanț au contribuit și doi sportivi orădeni de la CSM. Este vorba despre Ioan Dzitac, cel care, la categoria 66 kg, s-a situat pe locul III, respectiv de Daniel Matei, care, la categoria 100 kg, a ocupat și el locul III.

De două ori pe podium

În ceea ce-l privește pe Ioan Dzitac, la categoria 66 kg, l-a învins în primul tur la ippon pe israelianul Zhurovel, după care, în turul secund, a trecut tot prin același procedeu, ippon, de un sportiv ce a reprezentat Emiratele Arabe Unite, Dzavashvili.

În sferurile de finală înă, orădeanul a pierdut, la rându-i, la ippon, după o neatenție într-un moment când conducea cu wazari, în fața olandezului Verhorstert.

Totuși, în recalificări, pentru intrarea în finala mică pentru bronz, l-a învins la ippon pe sportivul din Taipei, Cheng. De asemenea, în finala mică, el l-a învins la wazari pe azerul Mammadov, câștigând, astfel, o importantă medalie de bronz într-o competiție importantă de seniori. 

De menționat este că orădeanul Ioan Dzitac este încă junior, „ceea ce reprezintă un rezultat excelent pentru el”, după cum a declarat antrenorul Emil Morar.

La categoria 100 kg, „veteranul" Daniel Matei și-a depășit toate asteptarile, având o evoluție de exceptie. El a reușit să obțină o muncită medalie de bronz, în limitele acestei categorii.

Daniel a început cu o victorie la ippon în fața germanului Belz, după care, în turul II a trecut de  bulgarul Tsvetanov, tot în urma unei victorii la ippon. Astfel, a ajuns în semifinale, unde, din păcate, a pierdut la ippon în fața colegului său de la lotul național Asley Gonzalez.

În finala mică, pentru o clasare pe podium, Matei a câștigat, apoi, la wazari în Golden Score, în fața germanului Kurbjeweit și, astfel, a intrat și el în posesia unei importante medalii de bronz, dar după ce a „arătat atitudine și mai ales dortință de victorie, fiind un bun exemplu pentru mai tinerii săi colegi”, după cum a ținut să precizeze antrenorul Emil Morar.

Reamintim că în palmaresul sportivului orădean Daniel Matei figurează un numar impresionant de titluri de campion național, de la copii, cadeti, juniori, tineret, până la seniori, precum și două importante medalii la Campionatele Europene de Tineret, unde a obținut o medalie de bronz în 2008 și una de argint în 2009.

Ceilalți au pierdut din primul tur

Din păcate, ceilalți judoka de la CSM Oradea prezenți la aceste întreceri nu au reușit un parcurs prea bun, ei pierzând, din păcate, în turul 1, iar regulamentul competiției a oferit posibilitatea recalificarilor doar din optimile de finală. Astfel, ei au părasit prematur competiția.

Alex George Creț a pierdut în turul II, la wazari, în cadrul categoriei 90 kg, în fața azerului Fatiyev. Acest sportiv însă avea să ocupe locul I la final. La 66 kg, Adrian Olaru a pierdut tot la wazari în turul I, în fata israelianului Gutman, părăsind și el, din păcate, prematur competiția.

În fine, Robert Boldiș, la 73 kg, a pierdut la ippon în Golden Score, în primul tur, în fața polonezului Morka. Toți acești sportivii orădeni sunt pregătiți la CSM Oradea de profesorii Emil Morar și Dan Fâșie.

La concursul internațional de la Cluj Napoca, sportivii români au obținut un total de 11 medalii, din care 6 medalii la masculin și 5 la feminin. Dacă la masculin au fost adjudecate o medalie de aur, două de argint și trei de bronz, la feminin, reprezentantele țării noastre au cucerit o medalie de aur, două de argint și tot două de bronz.

În clasamentul general pe națiuni, România s-a clasat pe locul 2, dupa Azerbajan și înaintea Turciei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON