URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 04 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
22 Martie 2023, 10:01

Judo, vandali și graffiti

Judo, vandali și graffiti (foto: arhivă BIHOREANUL)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În judo folosești forța adversarului pentru a o canaliza împotriva lui. Cred că același principiu ar trebui să-l aplicăm și asupra vandalilor care sparg toalete, coșuri de gunoi și bănci. De ce să-i băgăm la pușcărie sau să-i amendăm cu sume uriașe? Mai bine să se amplaseze prin parcuri sape, hârlețe și greble. Cei cu exces de energie și surplus de testosteron vor putea să dea o prașilă, să facă straturi pentru flori, să ne scape de buruieni...

De curând, Poliția a depistat niște specialiști în graffiti pe care-i chinuie talentul mai ales prin depouri și gări. Pagubele produse garniturilor de tren se ridică la exorbitanta sumă de 250.000 de lei. Probabil că, la cât de pârliți sunt acești zugravi cu ifose, nici dacă le vinzi rinichii nu mai poți recupera paguba.

Pe de altă parte, e și asta o formă de artă, iar dacă mâzgălitorii chiar sunt talentați ar trebui să primească o șansă de la societate. Sunt destule exemple fericite de artă stradală făcută în mod civilizat. Artista plastică Roxana Stan a înnobilat o clădire jalnică din Parcul Petőfi, după care a făcut și o pictură de mari dimensiuni pe un trotuar din Piața Libertății.

(credit foto: Ovi D. Pop)

Avem o grămadă de calcane de case lăsate în paragină. N-am înțeles niciodată de ce, chiar și atunci când s-au renovat minunatele clădiri din centru, nefericitele calcane nu au avut parte măcar de o tencuială, dacă nu de o vopsea în ton cu casa.

Cei prinși cu spray-ul în sac ar trebui stimulați să lucreze, pe banii și manopera lor, pentru înfrumusețarea calcanelor din oraș. În Lyon am văzut adevărate opere de artă pe clădiri. Mai urmează ca fircălitorii de vagoane să și fie în stare de un asemenea act artistic nobil. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
…de ce…
Cladirile s-au refacut la limita finantarii, finantare asigurata de proprietari, multi fiind nevoiti sa se imprumute sau sa vanda. In conditiile astea va mirati ca s-a prioritizat fatada? In cateva cazuri s-a refacut acoperisul, calcane, scari interioare, curti, nici o interventie la structura de rezistenta, instalatii electrice sau sanitare. Povestea e lunga si complexa, ar merita investigata si prezentata. In rest, ma bucur ca se fac primii pasi in a incuraja arta stradala. Ar trebui intrebuintat zidul de pe malul Crisului din vecinatatea primariei, urmand exemplul Vienei cu lucrarile ce sunt refacute anual pe Canalul Dunarii, intre primul si al doilea district. Daca comparatia e prea grea, poate urmam exemplul Craiovei cu calcanele pictate in imagini de epoca pe Lipscani.
Postat 22 Martie 2023, 10:24 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON