URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2022, 12:10

Județul Bihor va avea de la anul 11 parcuri industriale, în cele trei din Oradea fiind făcute investiții de 450 milioane euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cele trei parcuri industriale funcționale în Oradea au atras anul trecut investiții noi de aproape 30 milioane euro, iar un al patrulea, în pregătire pe terenurile fostei ferme Nutrientul, urmează să ofere spații inclusiv firmelor mai mici, pentru a încuraja diversitatea industriei locale, arată directorul Agenției de Dezvoltare Locală, Alina Silaghi.

Potrivit acesteia, după ce vor fi amenajate și parcurile industriale din județ, Bihorul va avea cele mai multe asemenea facilități între județele țării, 11 la număr, față de 6 câte sunt acum, dintre care 4 funcționale.

Grad de ocupare în creștere

Într-o conferință de presă susținută joi, în care a prezentat bilanțul activității ADLO pe anul trecut, Silaghi a arătat că gradul de ocupare a parcurilor industriale pe care le administrează este în creștere: în Oradea Parcul Industrial Eurobusiness I (136,32 ha în Calea Borșului) fiind ocupat în proporție de 95,5%, Parcul Industrial Eurobusiness II (80,19 ha pe strada Ogorului) în proporție de 68%, iar Parcul Industrial Eurobusiness III (17,8 ha pe strada Uzinelor) în proporție de 99%.

După ce a preluat de la Consiliul Județean și sarcina de a pregăti parcurile industriale din județ, ADLO a reușit în Parcul Industrial din Tileagd (9,22 ha) ocuparea unei zecimi din suprafața acestuia (cu două firme din Bihor, una specializată în industria alimentară, cealaltă în producția de instalații electrice, care și-au asumat investiții de 1,21 milioane euro.

De asemenea, ADLO pregătește un al doilea parc industrial în județ, la Săcueni (pe 5,03 ha), iar în Oradea un al patrulea Parc Eurobusiness, întins pe 6,5 ha în strada Corneliu Baba, pe terenurile fostei ferme de creștere a porcilor deținute de Nutrientul. Aici, a precizat directoarea ADLO, investitorilor le vor fi oferite și parcele mai mici decât în celelalte parcuri industriale, unde suprafețele pentru investitori sunt de minimum 2.000 mp.

Tot în județ, vor fi amenajate parcuri industriale la Beiuș (pe 17,5 ha), Aleșd (8,5 ha), Ștei (13,6 ha) și Marghita (9,6 ha). După realizarea tuturor acestor parcuri industriale, județul va avea un total de 11, cele mai multe comparativ cu celelalte județe.

Interes resuscitat

Investitorii în parcurile industriale din Oradea și-au asumat până acum investiții de 454,318 milioane euro, creând 7.890 locuri de muncă, numărul total al acestora urmând să crească la 9.400 după finalizarea tuturor investițiilor planificate.

În cursul anului trecut, Oradea a atras în parcurile industriale investiții de 29,874 milioane lei, cea mai mare, de 14 milioane euro, fiind asumată de o firmă care va amenaja pe 21.540 metri pătrați din Parcul Industrial Eurobusiness II (strada Ogorului) o hală pentru depozitarea produselor alimentare, anul trecut a fost o perioadă când nu și-au manifestat interesul, dar spre sfârșitul anului am început să primim numeroase scrisori de intenție din partea celor interesați”, a spus directoarea ADLO, precizând că Agenției i-au fost transmise peste 400 de asemenea scrisori de intenție.

Iluminat inteligent, IT, grădinițe, terminal Cargo...

Pe lângă administrarea parcurilor industriale din Oradea și județ, ADLO se ocupă, din luna iulie a anului trecut, și de gestionarea serviciului de iluminat public din Oradea (exploatarea și întreținerea rețelelor), iar directoarea Alina Silaghi a afirmat că în această primăvară va prezenta un proiect pentru modernizarea acestuia, astfel încât orașul va avea un sistem de iluminat public inteligent.

Pe de altă parte, ADLO colaborează cu firmele IT din Oradea, cu Primăria și cu instituțiile de învățământ în derularea programului „Realizează-te în Oradea”, ce vizează reținerea în oraș și atragerea din alte zone a specialiștilor și prin care elevii claselor cu profil informatic din licee primesc burse, studenții cazare și masă, iar firmele facilități fiscale. „În anul 2021 s-a realizat și lansarea primelor start-up-uri orădene în domeniu”, a spus Silaghi.

În același scop, al retenției și sporirii forței de muncă, ADLO a reabilitat un imobil în strada Uzinelor oferind 20 spații de cazare ca locuințe de serviciu pentru firmele din Parcul Industrial I (15 fiind deja ocupate) și derulează un proiect pentru construirea a 3 blocuri cu câte 65 locuințe de serviciu, la unul lucrările fiind deja începute și blocul urmând să fie finalizat până la sfârșitul anului.

De asemenea, angajații Parcului Industrial I care au copii mici îi pot lăsa, din toamna anului trecut, la grădinița și creșa construită pentru ei, cu o capacitate de 180 locuri.

În fine, referindu-se la o altă activitate a ADLO, directoarea Agenției a amintit că aceasta va asigura utilitățile de acces între Parcul Industrial II din strada Ogorului și viitorul terminal Cargo al Aeroportului Oradea, care va fi realizat de compania CTP Iota pe un teren de 143.889 mp din strada Umbrei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
faina ar fi si o conectare pe calea ferata cu terminalul cargo de la aeroport
faina, dar nu cred ca prea realista totusi
Postat 10 Februarie 2022, 16:35 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON